Ittas vezetőkre vadásznak

2013. június 18., kedd, Közélet
Az ittasan vezetők kiszűrésére is ráálltak a Kovászna megyei rendőrök. Ioan Popa főkapitány elmondta, amint a napi jelentéseket tanulmányozva felfigyelnek valamilyen jelenségre, különösképpen igyekeznek azt visszaszorítani. Jó ideje már napi rendszerességgel jelennek meg ittas gépkocsivezetőkről szóló jelentések, éppen ezért a korábban megszokottnál fokozottabban ellenőriznek.
 
A Kresz szerint a vérben kimutatott literenkénti 0,8 gramm alkohol a határérték: ez alatt kihágásnak, fölötte viszont bűncselekménynek számít az ittas vezetés. Az alkoholszondával egy liter kifújt levegőben mért 0,4 milligramm szesztartalom fölött kötelezően vérvételre kísérik az elkövetőt, ugyanis a levegőben mért alkoholmennyiség milligrammonként a vérben kimutatott szesztartalom grammjának felével egyenlő. (Magyarán, a kifújt levegőben mért 0,4 milligramm szesztartalom megfelel a vérben kimutatott 0,8 gramm mennyiségnek.) A küszöbérték alatt a gépkocsivezető kérheti, hogy a pontos kimutatás érdekében végezzenek vérvizsgálatot. A kihágás pénzbírsággal és a jogosítvány 90 napra való felfüggesztésével jár. A bűncselekményt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.
Szombaton három bűncselekményt ész­leltek Sepsiszentgyörgyön. (Mindhárom esetben a kifújt levegőben mért értéket közöljük.) Reggel 7.20-kor a Gróf Mikó Imre utcában egy 43 éves férfi esetében 0,42 mg/l-t mértek, délután az Oltmező utcában 1,05 mg/l-t jelzett a szonda, miután egy 62 éves férfit belefújattak, este negyed hétkor a December 1. úton egy 52 éves férfi leheletében 1,26mg/l értéket mértek. Utóbbi két érték kóma közeli állapotot jelez. Mindhárom ittas vezetőt a tisztiorvosi szolgálathoz kísérték vérvételre, a kivizsgálást ittas vezetés bűncselekményének gyanújával folytatják.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-06-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2013-06-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szeretni és küzdeni kell (Jankovics Marcell Sepsiszentgyörgyön )

Arra kell nevelnünk a fiatalokat, hogy küzdeni és szeretni tudjanak, szerelem és küzdés nélkül mit sem ér a lét – fogalmazta meg Az ember tragédiája című filmjének vetítése után Jankovics Marcell. A világhírű magyar alkotó vasárnap este találkozott és beszélgetett azokkal, akik e nem könnyű és nem is gyermekeknek való, hosszú rajzfilm megtekintésére beültek a sepsiszentgyörgyi színház új stúdiótermébe.
 
2013-06-18: Közélet - :

Emlékünnepség Kisborosnyón

A kisborosnyói emlékünnepség vasárnap a református templomban istentisztelettel kezdődött, majd bemutatkoztak a Vitézi Rend erdélyi tagozatának megyei képviselői és a Szilaj nevű hagyományőrző huszárok csoportja.