Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 07:01
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Ittas vezetőkre vadásznak

2013. június 18., kedd, Közélet
Az ittasan vezetők kiszűrésére is ráálltak a Kovászna megyei rendőrök. Ioan Popa főkapitány elmondta, amint a napi jelentéseket tanulmányozva felfigyelnek valamilyen jelenségre, különösképpen igyekeznek azt visszaszorítani. Jó ideje már napi rendszerességgel jelennek meg ittas gépkocsivezetőkről szóló jelentések, éppen ezért a korábban megszokottnál fokozottabban ellenőriznek.
 
A Kresz szerint a vérben kimutatott literenkénti 0,8 gramm alkohol a határérték: ez alatt kihágásnak, fölötte viszont bűncselekménynek számít az ittas vezetés. Az alkoholszondával egy liter kifújt levegőben mért 0,4 milligramm szesztartalom fölött kötelezően vérvételre kísérik az elkövetőt, ugyanis a levegőben mért alkoholmennyiség milligrammonként a vérben kimutatott szesztartalom grammjának felével egyenlő. (Magyarán, a kifújt levegőben mért 0,4 milligramm szesztartalom megfelel a vérben kimutatott 0,8 gramm mennyiségnek.) A küszöbérték alatt a gépkocsivezető kérheti, hogy a pontos kimutatás érdekében végezzenek vérvizsgálatot. A kihágás pénzbírsággal és a jogosítvány 90 napra való felfüggesztésével jár. A bűncselekményt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.
Szombaton három bűncselekményt ész­leltek Sepsiszentgyörgyön. (Mindhárom esetben a kifújt levegőben mért értéket közöljük.) Reggel 7.20-kor a Gróf Mikó Imre utcában egy 43 éves férfi esetében 0,42 mg/l-t mértek, délután az Oltmező utcában 1,05 mg/l-t jelzett a szonda, miután egy 62 éves férfit belefújattak, este negyed hétkor a December 1. úton egy 52 éves férfi leheletében 1,26mg/l értéket mértek. Utóbbi két érték kóma közeli állapotot jelez. Mindhárom ittas vezetőt a tisztiorvosi szolgálathoz kísérték vérvételre, a kivizsgálást ittas vezetés bűncselekményének gyanújával folytatják.
Hozzászólások
2013. június 18.
kedd 13:11
dinibacsi
11079 hozzászólás
hát,1,26 este nem is olyan sok!

2013. június 19.
szerda 13:49
Szekeres
2393 hozzászólás
Szerintem minden esetben alkoholmentesen vezessen aki egyszer közuti szakaszon közlekedik,és minden esetben vonják vissza a jogsit,ha bármilyen kevés alkoholt is észleltek.....

2013-06-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szeretni és küzdeni kell (Jankovics Marcell Sepsiszentgyörgyön )

Arra kell nevelnünk a fiatalokat, hogy küzdeni és szeretni tudjanak, szerelem és küzdés nélkül mit sem ér a lét – fogalmazta meg Az ember tragédiája című filmjének vetítése után Jankovics Marcell. A világhírű magyar alkotó vasárnap este találkozott és beszélgetett azokkal, akik e nem könnyű és nem is gyermekeknek való, hosszú rajzfilm megtekintésére beültek a sepsiszentgyörgyi színház új stúdiótermébe.
 
2013-06-18: Közélet - :

Emlékünnepség Kisborosnyón

A kisborosnyói emlékünnepség vasárnap a református templomban istentisztelettel kezdődött, majd bemutatkoztak a Vitézi Rend erdélyi tagozatának megyei képviselői és a Szilaj nevű hagyományőrző huszárok csoportja.