Mi, hol, mikor?

2013. június 20., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Zene
* A Máltai Szeretet­szol­gálat a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 18 órától zongorakoncertet szervez fiatal tehetségek megsegítésére. Klasszikus zon­go­ra­műveket ad elő Sinka Melinda, a Művészeti Líceum diákja.

* A sepsiszentgyörgyi Huhuu Kertben pénteken 21 órától a Mácsafej együttes, szombaton 21 órától a Selfish Murphy koncertezik.


Zene máshol
A Hang és szó évében zaj­ló zenei meglepetések sora ma folytatódik: 10 órakor a Gulliver napközi otthonos óvodában, 11.30 órakor a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében, 12 órakor a Református Teo­lógiai Líceumban.


Kiállítás
Az árkosi Művelődési Köz­pontban holnap 19 órakor megnyílik Fioghin Calistru képzőművészeti kiállítása.


Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 A IV. Háromszéki Huszár­toborzó Erdővidék településein. 20.45 Jézus a történeti kutatások fényében – unitárius felnőttképzés Nagy­ajtán. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.


Hitvilág
Az első vajdasági nagy­családos kongresszust augusztus 1–4. között tartják, amelyre jelentkezőket vár a Karitas Humanitárius Meg­segítő Alapítvány (nem csak nagycsaládosok jelentkez­hetnek). A kongresszus előtt meglátogatják a plitvicei tavakat, a horvát tengerpartot, és Megdjugorjéba is eljutnak. Érdeklődni, jelentkezni a 0742 546 379-es telefonon lehet.


Könyvtári programok
A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban ma Meseklub lesz 15–16 óráig óvodásoknak, 16–17 óráig I–IV. osztályosoknak. A téma: meseolvasás, meseillusztráció készítése * Ugyanott pénteken 10–11 óráig internethasználati útmutató vehető igénybe. A részvételi szándékot előre kell jelezni a 0267 363 018-as telefonon. * Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekrészlegén ma 16,30 órára várják a kicsiket a Varázskuckóba. E tanévben utolsó alkalommal tartanak fog­lalkozást gyermekeknek.


Mikós ünnep
A Mikós Vén Diákok Baráti Társasága a har­mincéves Székely Mikó kopja­fasor és a véndiák-találkozók ünnepségét tartja Sepsiszentgyörgyön. A prog­ram: szombaton 10 órakor a Vártemplom mö­götti kopjafasornál Incze Sándor református ny. esperes áhítata után Szabó Lajos római katolikus kanonok, Zelenák József evangélikus püspök­helyettes és Kovács István unitárius lelkipásztor mond áldást; a Refsonor Refor­mátus Kol­légium énekkara (vezényel: Szilágyi Andrea) után a Református Kollé­gium di­ákjai szavalnak. Antal Ár­pád polgármester köszöntője után emlékbe­szédet tart dr. Szőts Dániel, a véndiák-társaság elnöke, a kopjafák­ról Balázs Antal kopjafa­doktor beszél, majd koszorúzás lesz. 12.30 órakor a gróf Mikó Imre szob­ránál Damokos Csaba, a Romániai Képzőmű­vé­szek Szövet­ségének elnöke emlékezik, Sztakics Éva és Botos Dénes koszorúz. 13 órakor a Csutak Vilmos-szobornál Keresztes László, a Székely Mikó Kollégium Alapítvány titkára emlékezik, Czegő Zoltán szaval, Hercegh Mihály koszorúz. 13.30 órakor a 150 éves Mikó Kollégium udvarán az emlékműnél Kon­dor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója emlékezik, az iskola dalárdája énekel (vezényel Szántó Kinga), az iskolahimnuszt Dancs Árpád vezényli, koszorúznak a 70 éves érettségi találkozó vén diákjai. 14 órakor megkez­dődnek az érettségi találkozók, a Kon­vik­tusban a átadják a dísz­okleveleket, köszön­tőt mond Csu­rulya Edit, a Re­formátus Kollé­gium igaz­gatója, levetítik Ha­vadtőy Sándor (AEÁ) egykori mikós diák üzenetét, majd baráti közös étkezéssel ér véget az ünnepség.


Tanuljunk rovásírást!
Az Amőba Alapítvány az Amőba Oktatási Központban június 24-től kéthetes rovásírás-tanfolyamot szervez, naponta egyórás (10–11 óráig) foglalkozásokkal (fa, gyurma), érdekes és érdekfeszítő előadásokkal. A képzés ingyenes, jelentkezni az alapítvány székhelyén lehet naponta 9–17 óra között (Templom utca 1A szám). A program 24-én, hétfőn 10 órakor indul. Jelentkezni péntekig lehet a 0267 351 959-es telefonon vagy az office@eurocenter.ro e-mail címen.


Járjuk be Erdővidéket!
A honismereti túrasorozat negyvenedik kirándulására szombaton kerül sor. Úticél: a Rika-hegység turisztikai látványosságai. Túravezető: Lőrincz Sándor. Indulás 9 órakor autóbusszal a baróti buszmegállóból a Budai Nagy Antal utcáig, ahol felkeresik a város néhai díszpolgára, Bodosi Dániel (1913–2006) festőművész egykori műtermét. A túra gyalogos része Felsőrákosról indul, ahonnan a Rika-patak völgyét érintve közelítik meg Attila hun király felesége, Réka királyné legendás sírját. Innen a Hegyes-tetői Attila-vár, illetve alább, a nyeregben található, 2010–2011-ben felújított Rika vára irányába folytatják útjukat, a Nádas fürdőnél tartanak szalonnasütéssel és fürdőzéssel egybekötött pihenőt. Visszafelé a Somostető nyugati oldalát érintve a Szilas-patak völgyén visszajutnak Felsőrákosra. A túra gyalogos részének becsült hossza 15 km. Minden korosztály képviselőit szeretettel várják, de a 14 éven aluli kiskorúak csak felnőtt kísérő társaságában vehetnek részt.  További információ a www.erdovidek.weebly.com honlapon vagy Demeter Zoltánnál a 0746 089 140-es telefonszámon.


Kékfény
Megsebezték. Ozsdolán kedd este a roma negyedbe hívták ki a rend őreit, ahol ittas emberek összekülönböztek, B. C. E.-t (24) késsel megsebezték a bordáinál. A helyszínre érkező Smurd-csapat ellátta a sérültet, nem kellett kórházba szállítani.
Megtalálták a rendbon­tókat. A maksai rend­őrök azonosították C. C. G. (19) és L. A. R. (18) szecse­le­városi fiatalokat, akik hét végén egy kemping ajta­ját és fürdőszobáját törték össze. * Az árkosi rendőrök nyo­mo­zása eredményeképpen ki­derült, hogy csütör­tökről péntekre virradóra a helybeli H. M. (24) vitt el falustársa földjéről 150 kg lucernát. * Kedden a rend­őrök a torjai M. A.-nál megtaláltak egy március 21-én Bulgáriából ellopott személy­gépkocsit. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Vérnyomásmérés. A Ko­vászna Megyei Vöröskereszt Sepsiszentgyörgy, Kós Ká­roly út 7. szám alatti szék­házában (a múzeummal szem­ben) minden kedden és csü­törtökön 9 és 12 óra kö­zött vérnyomást, vércukor- és ko­leszterinszintet lehet méretni.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc (táncgimnasztika óvodásoknak és kis­iskolásoknak), 19 órától body-art alakformáló moz­gás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órá­tól aerobik I–IV. osztályosoknak, 19 órától step-aerobik. Telefon: 0722 243 234.
Hulladékgyűjtő karaván. Ma Kézdikőváron és Fu­tásfalván gyűjtik a hulladékot.
Áramszünet. Su­gás­für­dőn ma 11–12 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2013-06-20: Család - Fekete Réka:

Első lépés az önállóság felé (Lakás fogyatékkal élőknek)

Minden fiatal életében nagy változást hoz, amikor elhagyja a szülői házat, egyedül, párjával vagy töb­bedmagával költözik egy különálló lakásba, amit a maga ízlése szerint varázsol otthonná.
2013-06-20: Család - :

Összetéveszthető gombapárok (A mérges természet)

A csapadékos, nyár eleji langyos (olykor forró) levegő tömegesen hívja elő a mezők, erdők gombáit. Mivel a száraz május nem kényeztetett el a vadon termő finom gombás ételek besorolásával étrendünkbe, most nem elégedetlenkedhetünk.