Egy este a felkelő nap országáról

2013. szeptember 26., csütörtök, Közélet

Tavasz, szere­lem, repülni – szavak, melyeket a magyar nyelv­ben több betű, a japán kultúrában csupán néhány ecsetvonás jelöl.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

S bár első látásra egyszerűnek tűnt, kellett azért némi kézügyesség és hozzáértő útmutatás is, hogy tegnap délután a Bod Péter Megyei Könyvtár­ban újra meg újra papírra kerüljön e né­hány szó. A második japán kulturális estet ezúttal is a Gábor Áron Terem fogadta be, ahol egy csendes sarokban főként kisiskolások és fiatalok próbálták elsajátítani a szépírást ecsettel, a szomszédos asztaloknál pedig az origami, azaz a papírhajtogatás, illetve a kirigami, a papírkivágás technikájával ismerkedtek az érdeklődők. Virágok, levelek, faágak, örökzöldek, moha és különféle kerámiaedények, vázák sorakoztak a bejárat közelében, kiállítással készültek a rendezvényre az egykori sepsiszentgyörgyi ikebanakör tagjai. Seres Bálint néprajzos és felesége, Tanizaki Seiko készségesen vá­laszolt a látogatók kérdéseire, meséltek a hagyományos japán virágrendezésről, az ikebanáról is, melyben a világegyetem ég-ember-föld hármasa köszön vissza, s mely általában az évszakokhoz igazodva, kevés anyaggal próbál erős kompozíciós hatást elérni. Kimonópróba és japán énektanítás is társult a kézműves-fog­lalkozásokhoz, az estet záró kiselőadások egyebek mellett a japán harcművészet és a gésák világából nyújtottak ízelítőt, illetve téma volt a japán nemzeti vallás, a sintoizmus is.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1490
szavazógép
2013-09-26: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Őszi állásvásár végzősöknek

Idén új helyszínen, a Babeş–Bolyai Tudományegye­tem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán szervezi meg hagyományos, végzősöket célzó állásbörzéjét a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal – holnap reggel fél tíztől 13 óráig itt tájékozódhatnak a helyi munkaerő-piaci lehetőségekről a fiatalok.
 
2013-09-26: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Négy célból három megvalósul (Sikeres volt a tekerés)

Sikeresnek minősítették a szervező Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) vezetői és a partner szervezetek a Tekerj egy jó célért! címmel meghirdetett közösségi megmozdulást: noha a négy cél közül mindössze egy számára gyűlt össze elegendő (sőt, ennél több) pénz, az összeg így is közel háromszorosa a tavalyinak, a résztvevők száma pedig megduplázódott, és csak az egyik kitűzött terv megvalósítását kell elhalasztani.