VargyasHasznossá teszik a bánya területét

2013. október 22., kedd, Közélet
Tizenötmillió lejből újíthatják fel a vargyasi volt külszíni bánya területét. Az 1999 márciusáig kiaknázott, majdnem százhektáros telkek leginkább kihasznált részeire termőföldet hordanak, a három kisebb méretű tó környékét rendezik, szabályozzák, és a Vargyas patakába vezetik a Vaspataka vizét, s az oda vezető utat is felújítják.
 
Ilkei Ferenc polgármester örvendetesnek tartja, hogy Vargyas azon nagyon kevés település közé került, amelyeknek jóváhagyták a bányabezárást. A dokumentáció elkészítését nehezítette, hogy az urbanisztikai engedély megszerzéséhez mellékelni kellett a tulajdonosok beleegyezését is. Előkerült azonban egy 1994-ben keltezett okirat, melyet a megyei tanács illetékesei el­fogadtak, így nem kellett a száznál több tulajdonost, illetve azok örököseit végigjárni a jóváhagyásokért. „Ez a terület jóformán kihasználatlanul állt, tulajdonosainak nem hajtott semmi hasznot, ezért azt is mondhatom, száz hektárral bővül a vargyasiak vagyona. Az önkormányzat is jól jár, mivel a három, összesen mintegy 5,4 hektárt kitevő tó neki marad, s ha ezt erdősorral vesszük körül, padokat helyezünk ki, kellemes pihenőhellyé válhat” – nyilatkozta Ilkei.
A terveket elkészítő Corneliu Flo­rin Amariei úgy nyilatkozott, az elő­készítés minden szakaszát végigjárták, a vargyasi beruházás a fontossági lajstrom elején áll, amint a kormány engedélyezi a kifizetések elkezdését, indulhat a munka. „Az engedélyek és hozzájárulások beszerzése nem volt egyszerű, de a megyei intézmények sokat segítettek, és minden akadály elhárult. Nem tudom, hogy idén lesz-e pénz, de szerintem legkésőbb 2014 első negyedévében kezdődhet a kivitelezés” – mondta a Santedil Proiect Kft. vezetője.
A bányabezáróknak nem lesz könnyű dolguk: több, veszélyesen megroggyant épületet kell lebontani, az ipari hulladéktól meg kell tisztítani a területet, a földcsuszamlást is meg kell előzni – mint mondták, annak idején, a bányászás megkezdésekor és a meddő elhelye­zésénél nem mindig vették figye­lembe a terület sajátosságait, ráadásul a kitermelés felhagyása óta csak romlott a helyzet –, vizet kell elvezetni és erdősíteni is kell.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2013-10-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2013-10-22: Belföld - :

Hírsaláta

ERDÉLYI MAGYAR IRODALMÁROKAT TÜNTETTEK KI. Székelyudvarhelyen a Városháza Szent István-termében szombaton tartották az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) 18. díjátadó gáláját, amelyen kiosztották az immár hagyományossá vált díjakat.
2013-10-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Új kezekben a sugásfürdői kezelőközpont

Új szerződést kötött a tavaly átadott sugásfürdői kezelőközpont működtetésére Sepsiszentgyörgy önkormányzata.