Sepsiszentgyörgy, 2015. január 28., szerda 20:09
Köszöntjük Károly, Karola nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 28., szerda:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
2013. október 22., kedd: Közélet

Hasznossá teszik a bánya területét (Vargyas)

Tizenötmillió lejből újíthatják fel a vargyasi volt külszíni bánya területét. Az 1999 márciusáig kiaknázott, majdnem százhektáros telkek leginkább kihasznált részeire termőföldet hordanak, a három kisebb méretű tó környékét rendezik, szabályozzák, és a Vargyas patakába vezetik a Vaspataka vizét, s az oda vezető utat is felújítják.
 
Ilkei Ferenc polgármester örvendetesnek tartja, hogy Vargyas azon nagyon kevés település közé került, amelyeknek jóváhagyták a bányabezárást. A dokumentáció elkészítését nehezítette, hogy az urbanisztikai engedély megszerzéséhez mellékelni kellett a tulajdonosok beleegyezését is. Előkerült azonban egy 1994-ben keltezett okirat, melyet a megyei tanács illetékesei el­fogadtak, így nem kellett a száznál több tulajdonost, illetve azok örököseit végigjárni a jóváhagyásokért. „Ez a terület jóformán kihasználatlanul állt, tulajdonosainak nem hajtott semmi hasznot, ezért azt is mondhatom, száz hektárral bővül a vargyasiak vagyona. Az önkormányzat is jól jár, mivel a három, összesen mintegy 5,4 hektárt kitevő tó neki marad, s ha ezt erdősorral vesszük körül, padokat helyezünk ki, kellemes pihenőhellyé válhat” – nyilatkozta Ilkei.
A terveket elkészítő Corneliu Flo­rin Amariei úgy nyilatkozott, az elő­készítés minden szakaszát végigjárták, a vargyasi beruházás a fontossági lajstrom elején áll, amint a kormány engedélyezi a kifizetések elkezdését, indulhat a munka. „Az engedélyek és hozzájárulások beszerzése nem volt egyszerű, de a megyei intézmények sokat segítettek, és minden akadály elhárult. Nem tudom, hogy idén lesz-e pénz, de szerintem legkésőbb 2014 első negyedévében kezdődhet a kivitelezés” – mondta a Santedil Proiect Kft. vezetője.
A bányabezáróknak nem lesz könnyű dolguk: több, veszélyesen megroggyant épületet kell lebontani, az ipari hulladéktól meg kell tisztítani a területet, a földcsuszamlást is meg kell előzni – mint mondták, annak idején, a bányászás megkezdésekor és a meddő elhelye­zésénél nem mindig vették figye­lembe a terület sajátosságait, ráadásul a kitermelés felhagyása óta csak romlott a helyzet –, vizet kell elvezetni és erdősíteni is kell.
 
Hozzászólások
2013. október 24.
csütörtök 05:46
Szekeres
2177 hozzászólás
Sok sikert kivánok a fentiek megvalósitásához....

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:


Miért regisztráljon? Regisztrált felhasználóként:
  • Hozzászólását csatolhatja írásainkhoz
  • Feliratkozhat a hírlevélre
  • Saját profil-oldala lesz a Háromszék weboldalán


A regisztráció ingyenes !!!

Regisztráljon most
- :
Hírsaláta
ERDÉLYI MAGYAR IRODALMÁROKAT TÜNTETTEK KI. Székelyudvarhelyen a Városháza Szent István-termében szombaton tartották az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) 18. díjátadó gáláját, amelyen kiosztották az immár hagyományossá vált díjakat.

- Demeter J. Ildikó:
Új kezekben a sugásfürdői kezelőközpont
Új szerződést kötött a tavaly átadott sugásfürdői kezelőközpont működtetésére Sepsiszentgyörgy önkormányzata.

Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9258 RON
100 HUF = 1.4307 RON
1 EUR = 4.4585 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS