Belföldi hírek

2007. június 20., szerda, Belföld
Tüntettek a nyugdíjasok

Több száz nyugdíjas vonult az utcára tegnap: a fővároson kívül bő másfél tucatnyi településen (pl. Brassóban, Temesváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Zilahon) voltak kisebb tüntetések; néhol a meleg miatt maradtak el. A tiltakozók követelték a nyugdíjemelést legalább a romániai átlagfizetés 45 százalékára, azaz 450 lejre.

A megmozdulások szervezésében közreműködő szakszervezetek közölték: olcsó idősotthonok biztosítása és az ingyenes gyógyszerellátás is szerepel a követelések között. Paul Păcuraru munkaügyi miniszter szerint az igények, figyelembe véve a költségvetési korlátokat, nem reálisak: legfeljebb 2008-ban lesz nyugdíjemelés. A 22 milliós Romániában hatmillió nyugdíjas él, és nagyjából ugyanennyi alkalmazott. A nyugdíjasok szerint háromnegyedük az országos minimálbér alatti juttatást kap, ezt különféle támogatásokkal 350 lejre szeretnék növelni. Az özvegyek számára is átlagnyugdíjszintű jövedelmet kérnek. Az európai országok között Romániában a legalacsonyabbak a nyugdíjak, az átlagérték 108 euró. A nyugdíjemelésről a képviselőház is heves vitát folytatott tegnap: az SZDP egy törvénykezdeményezése 40―45 százalékos pontértéknövelést javasolt, és elutasítása esetén bizalmatlansági indítvánnyal, azaz a kormány megbuktatásával és előrehozott választásokkal fenyegetőztek. A javaslat elégedetlenséget szült az NLP és az RMDSZ soraiban. Végül az ülés felfüggesztésével a kérdést elnapolták. Az SZDP tegnap a mezőgazdaságra vonatkozó egyszerű indítványát is benyújtotta, megvitatásának időpontját még nem tűzték ki.

Székházat a társadalmi párbeszédnek

A Nagyrománia Pártnak kellene egy tervezett kormányzati döntés szerint átadnia bukaresti irodáit az 1989 után neves közéleti személyiségekből alakult Társadalmi Párbeszéd Csoportnak (GDS), a 22 című rangos politikai elemző hetilap kiadójának. A független értelmiségi szervezet védelmében tegnap több tüntető — köztük Theodor Stolojan LDP-elnök — is utcára vonult.

Áldozatokat szed a hőség

Három ember vesztette életét és mintegy hetven ember lett rosszul a rendkívüli meleg miatt tegnap reggelig Bukarestben. Tíz óra leforgása alatt mintegy ötszáz telefonhívás futott be a mentőszolgálathoz, de már nem mindenkin tudtak segíteni. Az időjárási előrejelzések szerint a hét közepétől helyenként negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel járó meleghullám várható Európa délkeleti részén: szerdától sivatagi eredetű légtömeg érkezik Dél-Olaszország, Görögország és a Balkán egyes vidékei fölé.

Jobbközép sarok

Jobbközép politikai szövetséget alakított tegnap a három pártelnök — Călin Popescu Tăriceanu, Emil Constantinescu és Petre Marian Miluţ — aláírásával az NLP, a Népi Kezdeményezés és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt. A cél Románia gazdasági és társadalmi beilleszkedésének előmozdítása, amit közös program kidolgozásával látnak megvalósíthatónak.

Félig sincs feddhetetlenség

A feddhetetlenségi ügynökség tanácsának kevesebb mint felét jelölték ki a határidő lejártáig, június 18-ig. Eddig csak az NLP, a DP, az RMDSZ és az NRP parlamenti csoportjai, illetve a gazdasági és pénzügyi tárca, valamint a civil szféra nevezte ki képviselőit. Az RMDSZ Pete Istvánt, póttagként Fekete Szabó Leventét javasolta. A szenátus tegnap a hétvégéig meghosszabbította a jelölések határidejét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2007-06-20: Közélet - x:

Autópályát a székelyeknek

Olyan új európai folyosó megrajzolását szorgalmazza a közlekedési tárca, amely egy ― Marosvásárhelyt és Iaşi-t (Jászvárost) ― összekötő székelyföldi szakaszt is magában foglalna, s ezáltal biztosítaná a magyar többségű régió közvetlen beilleszkedését az uniós közlekedési infrastruktúrába ― közölte Tánczos Barna, az RMDSZ szállításügyi államtitkára.
2007-06-20: Belföld - x:

Hírsaláta

TIZENNÉGY NAP HALADÉK. Két héttel elhalaszthatják a Romániára vonatkozó igazságügyi jelentés bemutatását. Az Európai Bizottság szóvivője, Mark Grey szerint az időpontról e hét végén döntenek. A bizottság eredetileg június 27-re hirdette a jelentés bemutatását. Jose Manuel Durao Barroso elnök elmondta: egyelőre nem véglegesítették a dokumentumot. (Kolozsvári Rádió)