2008. február 11., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház

A Tamási Áron Színház társulata holnap 18 órától a Kós Károly-, szerdán 18 órától a kézdivásárhelyi diákbérleteseknek játssza a nagyteremben a John Steinbeck regényei alapján készült, George és Lennie című drámai játékot Barabás Olga rendezésében.

Paul Schönthan―Franz Schönthan―Kellér Dezső A szabin nők elrablása című zenés bohózatát szombaton 18 órától szabadelőadáson láthatja a közönség, rendező: Keresztes Attila.

Jegyek a színház pénztárában kaphatók, nyitvatartási rendje: kedden, szerdán és csütörtökön 11―15, pénteken 11―13 óráig, valamint másfél órával az előadás kezdete előtt is. További információért forduljon a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájához, telefon: 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336. Színházjegyét a közönségszervezőktől telefonon is megrendelheti.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban ma 17 órakor Bogdán László író megnyitja Vetró András szobrászművész kiállítását. Házigazda Jánó Mihály művészettörténész. A tárlat március 3-ig látogatható.

Könyvbemutató

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében szerdán 18 órakor dr. Szőcs Géza A lélek hangja című kötetét mutatják be. A kötetről Sylvester Lajos beszélget a szerzővel.

Diákszínjátszó fesztivál

Sepsiszentgyörgyön az Osonó Diákszínház (Mikes Kelemen Líceum) és a Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatanszéke közös szervezésben április 25―30. között tartják a 15. ODIF Országos Diákszínjátszó Fesztivált. A Fiatalok Színházi Találkozója alcímű rendezvény nem verseny jellegű, hanem előadások bemutatása mellett szakmai továbbképzést nyújtana a jelenlevőnek. A diákszínjátszó csoportok jelentkezését március 2-ig várják. Jelentkezési lap a drazse2@yahoo.com e-mail címen kérhető. További információk a 0740 578 725-ös telefonon vagy a fenti e-posta címen.

A megye honlapján szerepelni

A megyei tanács lehetőséget nyújt Háromszék új honlapján (www.kovaszna.net) való ingyenes szereplésre ― közölte Demeter János elnök. Azok az érdeklődök, akik valamelyik rovatban ismertté szeretnék tenni magukat, tevékenységükről február 15-ig, péntekig juttassák el az anyagot a turism@covasna.info.ro e-mail címre.

Népi egyetem

Megkezdődött a beiratkozás a Marosvásárhelyi Népi Egyetem akkreditált magyar néprajzi tanfolyamának kezdő, I―II. évfolyamára. Időtartama 2008. március 1.―július vége, az órákat szombatonként 10.30―14.30 óráig tartják. A hallgatók a magyar őstörténettel, népünk szociális, anyagi és szellemi kultúrájával ismerkednek meg. Népi iparművészeknek az oklevél iparengedély kiváltását segíti elő, a tanügyi dolgozók érdempontot kapnak érte, középiskolásoknak felkészítőként szolgálhat az egyetem történelem és néprajz szakára. Iratkozni és érdeklődni a Marosvásárhelyi Népi Egyetem, Rózsák tere 57. szám alatti épület I. emeletén levő irodájában lehet naponta 9―16, pénteken 9―13 óráig, vagy e-mailen: univpop@tirgumures.ro, telefon: 0265/251 118. (b. j.)

Filmpályázat

A Romániai Soros Alapítvány a bukaresti Független Újságírás Központjával és a Simfest Kulturális Egyesülettel együtt dokumentumfilm-versenyt indít Környezet a médiában (Mediul in media) témával. 5000 dollárral jutalmazzák a legjobb filmet készítő helyi televíziót, és 2000 dollárral azt a televíziós csoportot, amely javasolja a győztes film témáját, és el is készíti azt. Részletekről a www.soros.ro oldalon vagy Mirela Rustól, a Soros Alapítvány kommunikációs menedzserétől lehet érdeklődni a mrus@soros.ro címen.

Vetélkedő középiskoláknak

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Művelődési és Egyházügyi Főosztálya, a Communitas Alapítvány, valamint a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum A nagybányai művésztelep támával vetélkedőt hirdet romániai magyar középiskoláknak. A vetélkedő célja: minél szélesebb körben megismertetni és népszerűsíteni a modern magyar festészetet megteremtő iskolát, mely a 20. századi erdélyi művészeti hagyomány egyik alapját képezi. A vetélkedők a bejelentkező középiskolákban zajlanak le. Legalább hat csapatot kiállító iskola jelentkezhet, egy-egy csapat három-öt tanulóból állhat. Jelentkezési határidő: március 9., az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Művelődési Főosztályán elektronikus formában a muvfoo@rmdsz.ro címen. Érdeklődni a 0264/441 425-es telefonon lehet. Szervezési és szakmai tanácsokat, valamint könyvészeti anyagot a Csíkszeredai Csíki Székely Múzeum állít össze CD-n, és az RMDSZ területi szervezeteinek művelődési kérdésekkel megbízott szakemberei juttatják el a bejelentkezett iskolák szervezőihez április 5-ig. A vetélkedők lebonyolítási határideje: április 30. A Communitas Alapítvány támogatásával díjaznak: az I. helyezettek ingyenes utazást és belépőt kapnak a Csíkszeredában május 8.―július 18. között megrendezett kiállításra; a II. és III. helyezetteknek kedvezményes az utazás, és ajándékcsomagot kapnak a kiállítás helyszínén; minden részt vevő csapatnak kedvezményes utazást tesznek lehetővé a kiállítás megtekintésére. Azokról a településekről, ahol megszervezik a vetélkedőt, a Communitas Alapítvány kedvezményes áron egy vagy több autóbuszt indít a kiállítás helyszínére.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy textíliafehérítő (líceum), textíliakeményítő (líceum), kartonozó, gépkocsivezető, konzerváló (középfokú végzettség — kf.), jogtanácsos, tanácsos (felsőfokú végzettség — ff.), könyvelő (kf.), szabó, közgazdász (kf.), autóvillamossági szerelő (szakképesített — szk.), autóvillamossági szerelő (szakiskola), takarítónő, készletkezelő (kf.), építőmérnök, gépipari mérnök, gyermekfelvigyázó (érettségi), munkafelügyelő (jogi, gazdasági, műszaki ff., III. osztály), fürdőszoba-szerelő (szk.), kereskedelmi dolgozó (kf.), darukezelő, muzeográfus (ff.), múzeumi konzerváló (kf.), pincér (szk.), őr, egyetemes javítómunkás, titkárnő (kf.), pénzügyi osztályvezető (gazdasági ff.), eligazító osztályvezető (gazdasági, jogi, műszaki ff.), gépkocsivezető (minden kategóriájú járműre), egészségügyi nővér (technikum), karosszérialakatos (szk.), autófestő (szk.), két-két biztosítási ügynök (líceum), szakács, pénzügyi tanácsadó (ff.), munkafelügyelő (jogi, gazdasági, műszaki ff., I. osztály), számítógépes tervező (kf.), taxisofőr (szk.), targoncakezelő (kf.), villamos hegesztő (szk.), bádogos, három-három általános egészségügyi asszisztens (technikum), báros (szk.), gépkezelő, négy-négy faszerkezet-összeszerelő (szk.), félkész fatermék-feldolgozó (szk.), szalagfűrész-kezelő (szk.), faesztergályos (szk.), öt-öt konfekciós (szk.), rendelésre dolgozó konfekciós, építő-szerelőmunkás, villanyszerelő, géplakatos, szakképzetlen munkás facsiszolásra, elárusító, faipari lakkozó (szk.), hét hegesztő, nyolc ács, tíz egyetemes asztalos (szk.), tizenöt szakképzetlen konfekciós munkás, tizenhét kőműves, negyvenöt szakképzetlen munkás.Ma, valamint február 18-án és 22-én válogatást tartanak spanyolországi mezőgazdasági munkára. A válogatáson csak azok vehetnek részt, akik bejelentkeztek a külföldön munkát keresők adatbázisába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 759
szavazógép
2008-02-11: Közélet - Iochom István:

Fergeteges hóbuli Bálványosfürdőn

A Fergeteges hóbuli névre keresztelt, téli sportokból álló versenynapot a KSE hegymászó-speoalpin, illetve hódeszka- és síszakosztálya, Kézdivásárhely polgármesteri hivatala, valamint a Daragus Kft. szombaton negyedszer szervezte meg Bálványosfürdőn.
2008-02-11: Sport - Nagymohai:

Pislákoló tüzek

Hurrá! Hurrá! Elkészült a nagy mű, a sportigazgatóság weboldalára végre felkerült a 2008. év sportnaptára. Remek munka, 64 (hatvannégy) rendezvényt tartalmaz, s ebből 7 (hét) szerepel pontos dátummal. Remek...