Mi, hol, mikor?

2014. március 24., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház előadásai a héten: szerdán 19 órától az új stúdióban a Hattyúk – az M Stúdió Mozgásszínház előadása Szekrényes László rendezésében; csütörtökön 19 órától a nagyteremben J. B. P. Moliére: A fösvény Bocsárdi László rendezésében; pénte­ken és vasárnap 19 órától a kamarateremben Marguerite Duras A szerető – Kicsid Gizella egyéni előadása.

Zene
A Plugor Sándor Művészeti Líceum országos hangszer/ma­gánének versenyén részt vevő diákjai kedden 17 órától hangversenyt tartanak a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Fellépnek: Sebes­tyén-Lázár Regina (III. o., zon­gora); László Berta Bianca (X. o., zongora – felkészítő tanár: Constantin Rozália); Bartos Barna (XI. o., magánének – felkészítő tanár: Se­bes­tyén-Lázár Enikő); Péter Ervin (XII. o., fuvola – felkészítő tanár: Császár Katalin); Szőcs Botond (XII. o., zongora – felkészítő tanár: Rápolti Irma). Zongorán közreműködik: Pa­vel Gina Mihaela.


Bábszínház
A Cimborák Bábszínház a Mátyás királlyá koronázása című előadását március 25-én, kedden 10 és 12 órától játssza szervezett csoportoknak. Az előadás helyszíne a sepsiszentgyörgyi bábstú­dió, jegyek előjegyzése a 0749 373 633-as te­le­fon­szá­mon (Demeter Noémi­nél) lehetséges. Négyévesnél nagyobbaknak ajánlott. A jegyek ára: 4 lej gyerekeknek/diákoknak, 8 lej felnőtteknek.


Hitvilág
A búcsús szentmisét Ár­koson az Irgalmasság Anyja Kismamaotthon kápolnájában kedden 16 órától tartják, az ünnepi szónok a ferences Szilveszter atya, esztelneki házfőnök lesz.


Zenés színpad
* A Budapesti Operett­színház sztárjai – Oszvald Marika, Peller Károly és Dancs Annamari – kedden 17 és 20 órától mutatják be a Cintányéros cudar világ című produkciót a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Szín­ház nagytermében.
* Sepsiszentgyörgy, Szé­kelyföld kulturális fővárosa meghívására a városba érkezik Pintér Béla és Társu­lata a Parasztopera című előadással. A legendás produkciót április 6-án 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében játsszák. Je­gyeket elővételben kedvezményes áron lehet vásárolni a városi kulturális szervezőirodában.


Sokszínű Caritas
A Gyulafehérvári Caritas ingyenes előadás- és beszélgetéssorozatot indít, ami hetente egy este betekintést nyújt azokba a témákba, társadalmi problémákba, amelyek programjai alapját képezik. A szervezet tagjai mesélnek munkájukról, az adott témákban praktikus tapasztalatokat, egy-egy hasznos tanácsot is átadnak a résztvevőknek, akiknek kérdezésre és a saját tapasztalataik megosztására is lehetőségük lesz. Az előadás-sorozat során az érdeklődők megismerkedhetnek az idősek vilá­gával, betegközvetítéssel, fogyaték­kal élők min­den­napjaival, a szenve­dély­be­tegségekkel, vidékfejlesz­téssel, családsegítéssel, betekintést kaphatnak az önkéntesség világába, és megtudhatják, mit jelent a hospice ellátás és a kinaes­thetics.
A program a sepsiszentgyörgyi Caritas Kós Károly utca 11. szám alatti székhelyén zajlik szerda délutánonként. Az első találkozásra március 26-án 17 órától kerül sor. Meghívott Deme­ter Zsuzsa, a fogyatékkal élők tanácsadó irodájának vezetője, aki hét éve elkötelezetten dolgozik gyógypedagógusként azért, hogy a fogyatékkal élőket és hozzátartozóikat a teljesebb élet megéléséhez segítse. Részle­tes program a www.caritas-ab.ro honlapon.


Színházi világnap
* Sepsiszentgyörgyön egész napos rendezvénysorozattal ünneplik meg a március 27-ei színházi világnapot. A Játék évében a színházi világnapot közösen szervezi a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, az M Stúdió, a Cimborák Bábszínház és Sepsiszentgyörgy Polgár­mesteri Hivatala. A színházi világnap Sepsiszentgyörgyön a Nemzetközi Színházi Intézet idei üzenetének felolvasásával kezdődik a város iskoláiban sepsiszentgyörgyi színészek közreműködésével. Nemcsak kicsiknek szól a Cim­borák Bábszínház nyílt kapuk rendezvénye, ahol a ku­lisszák mögé lehet bekukkintani, majd délután a színészek jelmezes, biciklis felvonulásához lehet csatlakozni. Termé­szetesen a magyar és a román társulat előadásait is meg lehet tekinteni, az Andrei Mureşanu Színház erre az alkalomra időzítette bemutatóját. Érdekes az éjszakai szabadtéri bábelőadás, de bizonyára sokak örömére lép fel ismét a színészzenekar, azaz a Tesztoszteron Zenei Alakulat.
* A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében csütörtökön 19 órától mutatja be a Vigadó Műve­lődési Ház Macskakő színjátszó csoportja a Csehov Medve című műve alapján továbbgondolt, Kolcsár József által rendezett, A Nagy Medve című produkcióját. Ezt követően a nézők megtekinthetik a színjátszó csoport legújabb bemutatóját, melynek címe: Találkozások. Az előadás háromnapos műhelymunka eredménye, melyet Pálffy Tibor színművész vezetésével hoztak létre. A belépő ára 5 lej. A helyek száma korlátozott, iratkozás, jegyvásárlás a Vigadó közönségszolgálati irodájában vagy a 0267 362 002-es telefonszámon.
* A kovásznai művelődési központban a színházi világnap alkalmából Kovászna magyar és román ajkú lakosai március 31-én 19 órától a Viselkedj rendesen, Kristóf (Fii cuminte, Cristofor) című komédiát tekinthetik meg a bukaresti Nem­zeti és a Nottara Színház színészeinek előadásában. A jegy ára 20 lej. Érdeklődni a 0742 930 720-as vagy a 0762 674 516-os telefonon.


Kerékpárverseny
Többéves hagyománya van már a gyermekek számára megrendezett ügyességi kerékpárversenynek, melyet újra a Zöld Nap Egyesület és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának sportirodája szervez meg pénteken 15.30 órakor a céhes város sportcsarnoka mellett. Bővebb információ a www.zoldnap.info/web/kerekpar-ugyessegi-verseny linken.


Aranylakodalmasok köszöntése
Sepsiszentgyörgy Pol­gár­mesteri Hivatala várja azon házastársak jelentkezését, akik idén ünneplik egybekelésük 50., illetve 60. évfordulóját. Jelent­kezni személyesen április 18-ig a városháza II. emeletén a 37-es számú irodában, érdeklődni a 0267 315 959-es telefonszámon lehet.


Röviden
Filmklub.
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Mű­velődési Ház Huszárik Filmklubjában ma 19 órától a Férjek és feleségek sorozatban Az építész hasa című 1987-es, Peter Greenaway rendezte angol–olasz játékfilmet vetítik. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.
Tortoma Önképzőkör. Baróton Erdővidék Múze­uma Kászoni Gáspár Termé­ben kedden 19 órakor bemutatják a Hegyi kaszálók – Bio­diverzitás és hagyományos gazdálkodás című dokumentumfilmet. A vetí­tést beszélgetés követi az alkotókkal: Juhász Ágota rendező-operatőrrel és De­me­ter László biológussal. Házi­gazda: Demeter Zoltán.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 18.30–19.30 óráig társaságitánc-tanfolyam, 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 18 órától aerobik gyermekeknek, 19 órától táncaerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Néptánc. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Házban ma 17 órától néptáncoktatásra kerül sor a Fenyőcske ifjúsági néptánccsoport tagjaival, amelyre szeretettel várják a néptáncot tanulni vágyó fiatalokat és új tagok jelentkezését. Táncoktató: Rápolti István.
Kézimunkakör. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban működő Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt. A kör vezetője Gábor Éva.
Parnasszus. A sepsiszent­györgyi Parnasszus Iro­dal­mi Kör vendége lesz Cseke Gábor közíró, akivel A műkedvelő irodalom helye a XXI. század magyar irodalmának palettáján témával lehet beszélgetni szombaton 17 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében (Kós Ká­roly utca 9. szám). Min­den érdeklődőt és irodalombarátot várnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2014-03-24: Kitekintő - :

Svájchoz csatolnák Szardíniát

Internetes kezdeményezés indult azért, hogy Olaszország adja el Szardíniát Svájcnak. Az ötlet szerint mindenki jól járna: a szardíniai gazdaság szárnyalna a svájci hatékonyságnak köszönhetően, Olaszország adósságproblémái pedig megoldódnának.
2014-03-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a torjai
özv. KEREKES GYULÁNÉ
BARTHOS IRMA
életének 92., özvegységének 12. évében türelemmel viselt, hosszas szenvedés után elhunyt.
Temetése 2014. március 25-én 15 órakor lesz a karatnai családi háztól.
A gyászoló család
7254