KármentőMivé leszel, Tündérvölgy?

2014. április 1., kedd, Környezetünk

Óvjuk az erdőt, örüljünk kincseinek, ne használjuk háztartási hulladéklerakó gyanánt – figyelmezteti a Tündérvölgyben barangoló turis­tát a kizárólag román nyelvű felirat.

Zöld táblán méretes fehér betűk, kikerülni is nehéz lenne az erdő szélén gyaloglóknak, ám úgy tűnik, a szavakra nem sokat adnak. Elég csak a közeli patakpartig elsétálni vagy a vízesést megkeresni: a békés természet­kedvelőt fogadó látvány túlzás nélkül is elborzasztó. Víz tükrén lebegő pillepalackok közelében méteres fóliadarabok szorultak kövek közé, tartalmától megfosztott margarinos doboz virít a szemközti parton, mö­götte faágra akasztott fél zokni árválkodik, s visszaúton egyaránt, a domboldal üde zöldje helyett szétszórt szemét díszeleg. S ha mindez nem lenne elég elkeserítő, egy vélhetően bontásból származó ablakkeret is a patakban kötött ki valaki jóvoltából...
Bontakozó tavaszban, ébredező természet ölén fájó, hogy gyakori a hasonló látvány Székelyföld-szerte. Tusnádfürdői fenyves alján csobogó borvízforrás környékén egyaránt gondtalan turisták hátrahagyott hulladéka fogad, s bármennyire is jólesett az ezeréves határnál magasodó Rákóczi-vár romjairól a völgybe tekinteni, a kőlépcsők közt ott is virított a krumpliszirom csomagolása.
A tündérvölgyi keskeny vágányú vasút mentén megtalálha­tó­ak ugyan a kiépített tűz­helyek, padok, fedett szemetesek, ám a kulturált természet­já­rásról volna mit tanulni még. Nem csupán azért, mert ronda és szemet szúr a hulladékkal tarkított zöld domboldal látványa, de főként annak okán, hogy természetünk csupán egy van. Ezt ugyanúgy tudatosítani kellene végre, mint azt, hogy megújulni csupán addig képes, míg ebben segítjük, és nem fojtjuk fogyasztói társadalmunk mocskába. Környezetünk óvásának pedig figyelmeztető táblák, feliratok nélkül is természetes, belső igényből kellene fakadnia.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2014-04-01: Környezetünk - Simó Erzsébet:

A mócok elkergették a fanyűvőket

Tüntethetünk, tüntethetünk, de vajon látta-e mindenki Carmen Avram megdöbbentő tévériportját, mely a romániai erdők pusztításáról szól, s tudjuk-e, hogy az er­dőkben folyó rablógazdálkodás miatt a Holzindustrie Schweig­hofer céget elzavarták nemcsak szülőhazájából, de Lengyelországból és Csehországból is?
2014-04-01: Környezetünk - :

Gyümölcsöskert az újszülötteknek

Különleges ünnepség zajlott vasárnap, Gyümölcsoltó Boldog­asszonyt követő héten Szentka­tolnán és Hatolykán: gyümölcsfacsemetéket ültettek azon gyermekek tiszteletére, akiket 2013-ban kereszteltek. Hatolykán a templomkertben hármat, Szent­katolnán a plébánia kertjében hét fát ültettek.