Diakóniai szolgálatAz egészségiskola házhoz jön

2014. április 9., szerda, Közélet

Csecsemő-, gyermek-, felnőtt- és időskori kérdésekről, válásról, a gyász feldolgozásáról, rákos betegségekről indított ismeretterjesztő előadás-sorozatot háromszéki falvakban a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány két fiatal munkatársa, akik első körben a mellrákról, a betegség korai felismerésének és kezelésének fontosságáról tartanak vetített képes bemutatót. Angyalos és Sepsiillyefalva után múlt héten Középajtára, Sepsibodokra és Erdőfülére látogatott Vetró B. Enikő és Dénes Kinga egészségiskolája.
 

A bodoki református imateremben összegyűlt kis számú érdeklődő okán családiasra sikeredett a csütörtöki ismeretterjesztő bemutató, ami ellenben javára vált a találkozónak, mert a résztvevők nyíltabban tették fel kérdéseiket, beszéltek gondjaikról. Vetró B. Enikő a szociális munkáshoz és mentálhigiénés szakemberhez illő közvetlenséggel, ráhangoltsággal beszélt a sok helyen tabuként kezelt mellrákról, a mell egészséges és beteg állapotáról, arról, hogy melyek a leggyakoribb kockázati tényezők a betegség kialakulásában, milyen jelei vannak, mennyi­re fontos a szűrés, a korai felismerés és kezelés, miért jó, ha olyan orvoshoz fordulunk, akiben megbízunk. Beszélt olyan konkrét esetről, amikor az illető, bár észrevette a mellén a kóros elváltozást, eltitkolta azt, próbálta saját maga kezelni, míg végül drasztikus műtétre került sor, le kellett vágni a mellét, ami megmenekülhetett volna, ha időben szakemberhez fordul. Az előadás utáni kötetlen beszélgetésen többek között elhangzott: az orvosok nem figyelmeztetnek arra, hogy a fogamzásgátló és általában a hormonkészítmények szünet nélküli, hosszan tartó szedése káros, akár daganatos betegség kialakulásának kockázatát is magában rejti; a mai fiatal anyák gyakran mondanak le a szoptatásról, ami nemcsak a kisbabára, hanem az anyára is káros; falun általában keveset tudnak a különböző szűrési lehetőségekről, de a vizsgálatok többségéért utazni és fizetni kell, ami miatt még az sem vállalja, aki tud róla.
A résztvevők megköszönték a tájékoztatást a Diakónia két munkatársának, és elmondták, az alapítvány ápolója, Ardelean Erika mindennapi jelenléte a faluban biztonságot jelent számukra, oly mértékben vesz részt a lakosság egészségügyi ellátásában, aminek hiányában sok idős ember gondozás nélkül maradna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2014-04-09: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁN LAPOK A FIDESZ GYŐZELMÉRŐL. Antidemokratikus, populista, oroszbarát és nem utolsósorban erős – így jellemzik a román újságírók Orbán Viktort a Fidesz győzelmének apropóján írt publicisztikákban.
2014-04-09: Közélet - :

Iskolafelújítási folytatásos

Félbemaradt korszerűsítések folytatására pályázik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, mert a kormány átcsoportosított bizonyos összegeket, és így lehetőség adódik arra, hogy a megkezdett iskolafelújításokat befejezzék.