1. PánikzavarSzorongásos zavarok

2014. április 17., csütörtök, Család

A leginkább pánikbetegségnek ismert problémát sokan – tévesen – összetévesztik az egyszerű pánikreakcióval. Valóságos életveszélyben (pl. földrengés) nem lehet csodálkozni azon, ha valaki pánikba esik.

Ez­zel szemben a klinikai értelemben vett pánikroham olyan jól körülhatárolható állapot, amely általában váratlanul, ok nélkül tör rá a személyre, tíz perc alatt tetőződik, és különböző felfokozott testi és pszichés tünetek kísérik: heves szívdobogás, légszomj, végtagok bizsergése, reszketés, mellkasi fájdalom, szédülés, a valóság elvesztésének benyomása, „mintha nem én lennék” érzés, továbbá a rohamok alatt a személynek az a meggyőződése, hogy meghal vagy megbolondul.
A szenvedő értelemszerűen orvoshoz fordul, ám az orvosi leletek nem erősítik meg bármiféle testi betegség meglétét.
Mint mondtuk, az első egy-két roham általában váratlan helyzetekben, kiszámíthatatlanul érkezhet, így az érintettek nagy része egy újabb roham megjelenésétől kezd rettegni, más részük a rohamok következményeitől (pl. elveszti az eszét). A szenvedő ember fokozatosan kezdi kivonni magát a társadalmi életből, és mozgástere beszűkül: először olyan helyeket  kezd kerülni, ahonnan a menekülés nehéz, pl. nyílt terek, tömegközlekedési esz­közök, különösen, ha nincs egy másik személy mellette, később viszont a pánikzavar súlyosbodásával az olyan hétköznapi helyzet is problémát jelenthet, mint hogy kilépjen vásárolni a sarki boltba, abbeli rettegéséből adódóan, hogy rosszul lesz.
Mi állhat e reakció mögött? A manapság egyik legnépszerűbb megközelítés szerint azok az emberek hajlamosak pánikrohamokra, akik félreértelmezik, túlreagálják fiziológiai reakcióikat. Abból indulhatunk ki, hogy időnként mindannyian tapasztalunk rendellenes testi tüneteket – érezzük, hogy kalapál a szívünk, nehezen kapunk levegőt stb. –, amelyek rendszerint néhány másodperc után maguktól elmúlnak. E tüneteket előidézheti bármilyen fizikai megterhelés (szaladás) vagy érzelmileg felfokozott állapot (pl. euforikus öröm). Ezen megközelítés szerint pánikroham akkor keletkezik, amikor valaki testi tüneteit azonnal valamilyen katasztrófa tüneteiként értelmezi. E hajlam gyökerét kereshetjük a kiszámíthatatlan eseményekkel teli gyerekkorban, ahol a kontroll lehetősége hiányzott, vagy a szülőknek a gyerek testi tüneteire adott túlzott reak­cióiban. Bizonyos esetekben a pánikroham lehet egzisztenciális krízis kifejezője – a szervezet ekképpen jelezheti, hogy űr állt be, amit be kell tölteni értelemmel.
A pánikzavar hatékonyan kezelhető  pszichoterápiával, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel kombinálva. A páciens először relaxációs módszerekkel megtanulja a helyes légzést, ezzel megelőzve az ún. hiperventilációt, a levegő gyors kapkodását, mely a pánik felerősödéséhez vezet. A terápia során továbbá módosítják a páciens téves hiedelmeit a testi érzeteivel kapcsolatban, katasztrofizáló hajlamát, és megtanítják arra, hogy figyelmét testi érzéseiről a külvilágra, például egy beszélgetésre fordítsa.

ELEKES SZENDE
pszichológus

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2014-04-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, édesapa, jó férj,
BÂRSAN CONSTANTIN
életének 55. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2014. április 18-án, pénteken 15 órakor lesz a a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4274825
2014-04-17: Család - :

Gyermekeink

Luca, Sepsiszentgyörgy