Puskaporos tanácsülés KézdivásárhelyenMaradnak a fizetéses parkolók

2014. április 18., péntek, Közélet

A tegnap délutáni tanácsülésen Lungu Csavar Csaba több mint 1400 aláíró nevében kérte a fizetéses parkolók teljes felszámolását és egy „Kézdivásárhely-barát” rendszer újratervezését, figyelembe véve a céhes város sajátosságait, gazdasági helyzetét, lakóinak igényeit. Az általa összegyűjtött aláírásoknak köszönhetően sikerült elérnie, hogy újraszavazzák a fizetéses parkolásra vonatkozó 57-es és 58-as tanácsi határozatot. Az aláírók közül több mint húszan voltak jelen a nyilvános tanácsülésen.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A tizenhét tagú önkormányzati testületből tizenketten – a kilenctagú RMDSZ-es frakció és az MPP három tanácstagja – a lakossági kezdeményezésre született és a két határozat vissza­vonását kérő, Lungu Csavar Csaba által előterjesztett határozattervezet ellen voksoltak, öten – négy néppárti és egy MPP-s képviselő – szavaztak mellette, de a többség szavazata volt a döntő, maradnak a fizetéses parkolók. Lungu Csavar Csaba több kérdést intézett a testülethez, de választ senkitől sem kapott. A Néppárt részéről Johann Taierling és Ba­lázs Attila szólalt fel, több okot is felsorolva kérték a fizetéses parkolók eltörlését, azt javasolták, hogy ne idegen cégre bízzák a parkolást, hanem végezze azt a városháza alárendeltségében működő cég. A csíkszeredai vállalkozás túlkapásai ismertek, megszegi a szerződést – mondotta Balázs Attila. Dudás András magánvállalkozó elmondta, a parkolási díjjal megnyomorították a Szőcs József utcában működő cégeket, de szót emelt a kerékbilincs szó és maga a bilincselés ellen is. Az MPP-s Lukács László azt fejtegette, hogy a szerződés egyoldalú felbontásának jogi és anyagi következményei lennének, ezért le kell ülni a cég képviselőjével, és módosítani kell a szerződést. Bokor Tibor polgármester arról beszélt, hogy a két határozat megszavazása előtt kellett volna véleményt nyilvánítania a lakosságnak, nem most, amikor már aláírták a négy évre szóló szerződést. Arra kérte, hallgassák meg a jegyzőt és a jogtanácsost, hogy jogilag mit jelent a két határozat visszavonása, nem vonja maga után a szeződés felbontását. Be­ismerte, vannak olyan pontok a szerződésben, melyekkel jelenleg már nem értenek egyet, de négy évig nem lehet módosítani azon. A szavazás után többen felháborodásuknak adtak hangot, elmarasztalták az önkormányzatot. „Máskor is megválasztjuk magukat, mert értünk dolgoznak!”, „Maga nép- és lakosságellenes!”, „Mondjon le az egész tanács!” bekiabálások hangzottak el, majd a felháborodott és csalódott lakosok elhagyták a tanácskozótermet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2014-04-18: Közélet - :

Strasbourgi Kiáltvány kisebbségi jogokért

Az Európai Parlament (EP) kisebbségi ügyekkel foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja (Intergroup) felhívást intézett az európai döntéshozókhoz az unió területén élő hagyományos nemzeti kisebbségek, valamint a regionális vagy kisebbségi nyelvek használatának védelmében. A Strasbourgi Kiáltvány megszövegezésében részt vettek és annak végleges változatát kézjegyükkel látták el az RMDSZ EP-képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba.
 
2014-04-18: Közélet - Szekeres Attila:

Székelyföldön nem segít (Korodi Attila a rétyi beruházásról)

Miután a Holzindustrie Schweighofer vállalat által tervezett fafeldolgozó üzem építésének leállítási szándékával két civil szervezet (a fővárosi Bankwatch Ro­má­nia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület) pert indított a Bukaresti Tör­vényszéken, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke tegnap a sajtó képviselői előtt fontosnak tartotta leszögezni: nem a megyeháza által kibocsátott építkezési engedélyt támadták meg, hanem az annak kiállítása alapjául szolgáló jóváhagyások jogszerűségét kérdőjelezték meg.