Korodi Attila a rétyi beruházásrólSzékelyföldön nem segít

2014. április 18., péntek, Közélet

Miután a Holzindustrie Schweighofer vállalat által tervezett fafeldolgozó üzem építésének leállítási szándékával két civil szervezet (a fővárosi Bankwatch Ro­má­nia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület) pert indított a Bukaresti Tör­vényszéken, Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke tegnap a sajtó képviselői előtt fontosnak tartotta leszögezni: nem a megyeháza által kibocsátott építkezési engedélyt támadták meg, hanem az annak kiállítása alapjául szolgáló jóváhagyások jogszerűségét kérdőjelezték meg.

Az elnök közölte, a rétyi beruházás esetében a maga rendjén az összes lehetséges bizonylat kiállítását kérte. Magyarázatként hozzáfűzte, bizonyos jóváhagyások meglétét kötelezővé teszi a törvény, de ezeken felül még azokat is kérték, amelyekre a jog­szabály lehetőséget biztosít, mint például régészeti tehermentesítés vagy közegészségügyi jóváhagyás.
A tegnap Háromszékre látogató Korodi Attila környezetvédelmi miniszter újságírói érdeklődésre elmondta, a tárca ellenőrizte az engedélyek törvényességét, a jelentés véglegesítése folyamatban. Amíg ezt nem látja, érdemben nem nyilatkozhat. Hozzátette, az üzem a környéken bizonyára megold néhány gazdasági és társadalmi gondot, de politikusként, Har­gita megyei parlamenti képviselőként mondja, hogy ez tágabb környezetben, Székely­föld esetében nem segít, a szférában dolgozó vállalkozásokra nézve nem kedvező.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2014-04-18: Közélet - Iochom István:

Maradnak a fizetéses parkolók (Puskaporos tanácsülés Kézdivásárhelyen)

A tegnap délutáni tanácsülésen Lungu Csavar Csaba több mint 1400 aláíró nevében kérte a fizetéses parkolók teljes felszámolását és egy „Kézdivásárhely-barát” rendszer újratervezését, figyelembe véve a céhes város sajátosságait, gazdasági helyzetét, lakóinak igényeit. Az általa összegyűjtött aláírásoknak köszönhetően sikerült elérnie, hogy újraszavazzák a fizetéses parkolásra vonatkozó 57-es és 58-as tanácsi határozatot. Az aláírók közül több mint húszan voltak jelen a nyilvános tanácsülésen.
 
2014-04-18: Közélet - :

Magyarázkodik az ortodox egyház (Fenyő szálló)

Az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő Szállót, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait – nyilatkozta tegnap Ioan Selejan.