Hónapos kampányvakáció

2014. április 23., szerda, Közélet

Jövő héten a szenátorok két napot dolgoznak plénumban, azután már csak az európai parlamenti választások után, azaz május 26-án üléseznek. A házbizottság többségi döntését az SZDP-s alelnök azzal magyarázta, hogy a felsőház tagjai terepmunkát végeznek majd, az ellenzéki pártok azonban elégedetlenek.
 

Puiu Haşotti liberális frakcióvezető kifogásolta, hogy jövő héten ismét csak három, három és fél óra jut a törvényhozási munkára, holott a tegnapi napirenden is 45 olyan törvénytervezet és javaslat szerepelt, amelyek határideje kedden vagy szerdán lejár, és ezeket így hallgatólagosan elfogadják. „Vélemé­nyem szerint a parlament, beleértve a szenátust is, elsősorban azért van, hogy törvényeket hozzon. Természetesen politikusok vagyunk, le kell folytatni a választási kampányt, mi is részt kell vegyünk benne, azonban amikor a parlament hallgatólagosan fogad el törvényjavaslatokat, nagyon meg kell gondolnunk azt, hogy tévedünk-e, vagy sem, amikor egy tevékenységmentes időszakba lépünk, hogy ne mondjam parlamenti vakációba” – magyarázta Haşotti. Május 26-a után a szenátorok heti három napot fognak a plénumban tevékenykedni, június végéig.
A nyári törvényhozási szünet két hónapig tart, július-augusztusban csak rendkívüli ülésre lehet összehívni a parlamentet. * A szenátus tegnapi ülése más okból is viharos volt: élénk vita tört ki Traian Băsescu államfő modoráról. Közben a közigazgatási szakbizottság június 2-ig elhalasztotta a Spe­ciális Táv­közlési Szolgálat működésére vonatkozó törvénytervezet módosítását, mert „a kormány még nem véglegesítette”. A jogszabályt a képvi­selőház március 25-én hallgatólagosan fogadta el, lejárt a megvitatására kijelölt határidő. A szenátus szakbizottságainak április 15-ig kellett volna elkészíteniük a jelentésüket, de ma várhatóan a védelmi bizottság is halasztani fog. A plénum tegnapi ülését létszámhiány miatt – a liberálisok kivonulása után – idő előtt berekesztették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2014-04-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
„Jézus mondja, én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz énbennem, ha meghal is él, és aki csak hisz énbennem, nem hal meg soha.” (János, 11., 26/27. verse)
Mély fájdalommal, de a feltámadás és az örök élet valóságában megbizonyosodva tudatjuk, hogy
id. MÜLLER JÓZSEFNÉ
JÓSA AMÁLIA
életének 85. évében vissza­adta lelkét Teremtő­jének.
Temetése 2014. április 24-én, csütörtökön 14 órától lesz a baróti temetőben a ravatalozóháztól.
Részvétfogadás szerdán 16–18 óra között, illetve csütörtökön 13 órától a ba­róti ravatalozóháznál.
A gyászoló család
15303
2014-04-23: Közélet - Iochom István:

Áldást kértek a határra (Húsvéti határkerülés Kézdialmáson és Lemhényben)

A határkerülés a középkorban egész Európában elterjedt szokás volt, és jóval megelőzte a kereszténység vagy a katolikus egyház által kezdeményezett szertartást. Magyar vonatkozásban a 17. század derekán jegyezték fel első alkalommal, hogy „határ-kerülendők hús­vét napján”.