Fölszállott a pávaNyert a Tokos zenekar

2014. április 23., szerda, Közélet

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyo­má­nyok Háza Fölszállott a páva tehetségkutató versenyén a hangszeres szólisták és zenekarok közül kategóriadíjas a Tokos zenekar, amelynek három kolozsvári és két sepsiszent­györgyi tagja a szombati döntőben többszólamú énekkel és szászcsávási muzsikával érdemelte ki a zsűri elismerését.

  • Vajas Albert, Tókos Csongor Attila, Szép Gyula Bálint, Tóth Adorján Márton és Gergely Elek. Farkas József felvétele
    Vajas Albert, Tókos Csongor Attila, Szép Gyula Bálint, Tóth Adorján Márton és Gergely Elek. Farkas József felvétele

Az erdélyi döntősök mind jól szerepeltek: a nyárádszeredai Bekecs Nép­tánc­együttes az Emberi Erőforrások Minisz­tériu­ma határon túli produkciónak ítélt különdíját kapta, a közönségdíjat pedig a húsvéti böjti éneket előadó kosteleki Vaszi Levente nyerte.
A Tokos zenekar produkcióját értékelő Sebő Ferenc, a zsűri elnöke szerint a zenekar játékán nagyon érződik, hogy személyesen a szászcsávási muzsikusoktól tanultak, hallották őket élőben zenélni, többszólamú énekükről pedig Agócs Gergely zsűritag azt mondta, jól fésült és művelt. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar népdaléneklésben is ritka, de Erdélyben egyedülálló szászcsávási többszólamúság a zsoltáréneklés mintájára alakult ki, megszületése 1877- re tehető, amikor Dali István segédpap és Belle József tanító megalapította a csávási dalárdát.
Lapunk kérdésére Tókos Csongor, a Tokos zenekar sepsiszentgyörgyi prímása a döntő után elmondta, nagyon örvendenek az elismerésnek, ami számukra ugyanúgy építő jellegű, mint az egész verseny, mert rájöttek, jobban hozzá kell állniuk a muzsikáláshoz, ha további meghívásokra számítanak. A díjjal járó kétmillió forintot a hangszerek felújítására és egy cimbalom vásárlására szeretnék költeni – közölte. A zenekar másik szentgyörgyi tagja Gergely Elek (harmonika, nagybőgő), hárman pedig kolozsváriak: Vajas Albert (hegedű), Tóth Adorján Márton (nagybőgő, brácsa), Szép Gyula Bálint (brácsa, hegedű).
Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a szolnoki Kacsó Hanga Borbála, a szóló- és páros táncosok kategóriájában a budapesti Kaszai Lili és Fundák Kristóf lett a Páva győztese. A tánccsoportok közül a topolyai Cirkalom Táncegyüttes kapta a legtöbb pontot a zsűritől. A díjakat Szabó László Zsolt, a Média­szolgáltatás-támogató és Vagyonkeze­lő Alap (MTVA) vezérigazgatója adta át, aki bejelentette, a versenyt jövőre gyermekek számára hirdetik meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2014-04-23: Közélet - :

Állásbörzék hava

Több mint kilencszáz háromszéki céget, vállalkozást keresett meg a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal a pénteken esedékes általános állásvásár kapcsán. Mező­gazdaságból, fafeldolgozásból, építkezésből, kereskedelemből, valamint biztosítóktól érkezett már ajánlat, az eddig meghirdetett, betöltésre váró munkahelyek száma közel háromszáz – számolt be Téglás Ferenc aligazgató.
 
2014-04-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kinek áll a zászló?

Újabb szakaszába érkezett az immár hónapok óta folyó zászlóháború: Buka­restben törvényt készítenek, hogy egyszer s mindenkorra szabályozzák az igen heves érzelmi reakciókat, módfelett éles politikai vitákat kiváltó, de még diplomáciai nézeteltéréseket is okozó jelképhasználat kérdését.