EgészségügySe pénz, se szerződés

2014. április 24., csütörtök, Közélet

Május 1-jétől új szerződés alapján kellene együttműködniük a kórházaknak és a családorvosoknak az egészségügyi pénztárral, de néhány nappal a határidő előtt a szaktárca még nem tette közzé a vonatkozó módszertant. Szintén jövő hónap elejétől lép érvénybe a kórházba utalt betegek otthonról vitt gyógyszereit érintő új szabályozás, amit az egészségügyi minisztérium takarékossági szándékkal kíván bevezetni.
 

  • A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház                         Albert Levente felvétele
    A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház Albert Levente felvétele

A kórházaknak ezentúl csak azon betegség kezelésére kell biztosítaniuk a gyógyszereket, amivel a pácienst beutalták – egyéb bajokra otthonról kell vinni az orvos­ságokat, így elkerülhetőek a párhuzamos költségek, ugyanakkor nem vész kárba a beutalás idején el nem használt otthoni gyógyszer, amit a szavatossági idő lejárta után eldobnak – állítja Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter. A tárcavezető nyilatkozataiban azt is kifejti, a rendelkezést a kórházak vezetőinek kérésére vezetik be, ezt belefoglalják a május 1-jétől érvénybe lépő új keretszerződésbe, amely felváltja az április 30-ig meghosszabbított tavalyi megállapodást.
Lapunk érdeklődésére dr. Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója elmondta: a beutalt betegek eddig is bevihették a kórházba a krónikus betegségekre felírt gyógyszereket. A baj az volt, hogy ha az a kórházi kezelés alatt elfogyott, a családorvos, illetve a szakorvos nem írhatott fel új adagot, azt a kórháznak kellett biztosítania, vagy a beteg hozzátartozói vásárolták meg teljes árban.
Azzal az orvossal, aki ilyen esetben mégis felírt gyógyszert, ellenőrzéskor visszafizettették az összeget. Antal igazgató egyébként nem tartja helyesnek, hogy a krónikus betegségekre három hónapos recepteket írnak, mert az idős pácienseknél gyakori, hogy kezelést kell váltani, ez esetben elvész a három hónap végéig fennmaradó időre felírt orvosság, az új receptig a betegnek várnia kell, addig pedig teljes árban kell megvásárolnia a drága gyógyszereket. A kórházvezető azt is sérelmezi, hogy bár négy hónap már eltelt az esztendőből, nincs még szerződés, s a minisztérium nem tette közzé annak várható feltételeit, de takarékosságra hivatkozva új szabályozásokat vezetnek be, tulajdonképpen tehát káosz uralkodik az egész rendszerben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2014-04-24: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Akik őshonosok nélküli Erdélyre vágynak

Bukarestben a politikaalakítók köreiben igen nagy ellenszenvvel fogadták az Európa Tanács ama ajánlását, miszerint a nemzetállamoknak komolyan fontolóra kellene venniük a kollektív jogok biztosítását az őshonos nemzeti közösségek számára, mi több, ezek s a területi autonómiák olyan pozitív példák, melyeket ajánlatos életbe ültetni.
2014-04-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Megbénult a vasúti közlekedés

Háromszéki dolgozók is csatlakoztak a vasutasok tegnap reggeli spontán sztrájkjához, a kétórás munkabeszüntetés miatt országszerte összesen hatszáz szerelvény veszte­gelt az állomásokban, vasúti pályákon. Az ágazatban foglalkoztatottak így tiltakoztak, mert egy nappal korábban nem sikerült megállapodni az újabb kollektív munkaszerződésről.