Nincs önálló orvosi, lemondanak a magyar vezetők

2014. április 25., péntek, Közélet

Nem sikerült megegyezni a Maros­vásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatá­nak önállósulásáról, ezért a magyar vezetők ma lemondanak minden kinevezett tisztségükről.

Tegnap az egyetem román és magyar vezetősége Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszterrel tárgyalt a magyar tanszékek létrehozásáról. A miniszter nem jött konkrét megoldási javaslattal – nyilatkozta Szilágyi Tibor rektorhelyettes –, ezért a magyar oktatók kivonulnak az egyetem szenátusából, kari tanácsaiból, a rektorhelyettesi és dékánhelyettesi tisztségekből. Ezt a szándékukat már április elején bejelentették, tiltakozásképpen amiatt, hogy a MOGYE szenátusa újabb egy évvel halasztotta a magyar főtanszékek létrehozását. Szilágyi szerint elfogadhatatlan, hogy az egyetemi autonómiát másképp értelmezze a román fél. Ha a törvényt nem sikerül betartatni az egyetem kétharmados román többségű szenátusával, akkor ezen már nem tud a magyar vezetőség változtatni. A további lépésekről később döntenek, addig is folytatják oktatói és tudományos tevékenységüket. A találkozó után Costoiu kifejtette: a magyar vezetőségnek várnia kellene még a párbeszéd lehetőségére, az egyetemnek nem a magyar főtanszék létrehozása a fő gondja. A miniszter a marosvásárhelyi magyar diákszövetség képviselőivel is találkozott, ennek elnöke, Tubák Nimród szerint azonban nem közvetíteni próbált, hanem arról győzködte a hallgatókat, hogy miért nem előnyös a kétnyelvűség az egyetemnek és a diákoknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1712
szavazógép
2014-04-25: Máról holnapra - Farkas Réka:

Adókedvezmény, de kinek?

Mint holt lónak a patkó, körülbelül annyit érnek a Ponta-kormány frissen bevezetett gazdaságélénkítőnek szánt intézkedései: néhány nagyvállalkozónak, multinacionális cégnek lehet, segítenek, de mit sem könnyítenek a válságba belenyomorodott kisebb vállalkozások, no meg az egyszerű alkalmazottak életén.
2014-04-25: Közélet - :

Kijev orosz betöréstől tart

Az ukrán biztonsági erők tegnap leállították Szlovjanszk városában a terrorellenes műveletet – melynek során meggyilkoltak öt „terroristát” –, miután az orosz csapatok létszáma megnövekedett az ország keleti határánál, és az ukrán elhárítás szerint jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy az orosz hadsereg betör Ukrajna területére.