Nehéz Fiúk a templomban

2014. április 29., kedd, Magazin

A vasárnapi szentmise után a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban az anyaországi Heavy Brass Guys Tuba Quartet, vagyis a Nehéz Fiúk Tubakvártett adott minikoncertet. Magyar népdalfeldolgozásokat adtak elő, majd Erkel Ferenc operáiból (a Bánk bánból és a kevésbé ismert Dózsa György című operából) szólaltattak meg egy-egy részletet, végül Kodály Zoltán Kállai kettősével zárták a koncertet. A zenekar vezetőjével, Adamik Gáborral, a Magyar Állami Operaház tubaművészével beszélgettünk.
 

– Már harmadjára járunk Erdély-körúton az együttessel. Ide éjszaka jöttünk, mert előző nap volt a magyar rendőrség napja, melynek védőszentje maga Szent György. A Nehéz Fiúk Tu­bakvártett hat éve alakult, tulajdonképpen a magunk szórakoztatására, baráti társaságként. Aztán más kollégák is csatlakoztak hozzánk, ők alkotják a hátterünket. Megemlítem Korb Attilát, aki az általunk előadott szimfonikus zenedarabok többségét átdolgozta tubára.
– Miért éppen a tuba?
– A tuba, mint tudjuk, a modern szimfonikus zenekarokban alapvetően kísérő hangszer. Ezért lehetőséget kellett adni a hangszernek, hogy szólóban is „kibontakozzon”. Miért választottuk pont a tubát? Gyerekkorom­ban az állami ünnepeken, a fúvószenekarokban megtetszett a hangja.
– Hol léptek még fel Európában?
– Általában Magyarorszá­gon és Erdélyben játszunk, innen megyünk Gyergyó­szent­miklós és Székelyud­varhely felé. De felléptünk Dániában (az egyik tagunk, Jens Christian Clausen, dán) és Németországban is.
*
A zenekar második lemeze, a Tubarapszódia erdélyi vonatkozású, ugyanis ezzel a CD-vel az együttes Kelemen Antal, az erdélyi fúvósélet kiemelkedő alakja emlékének adózik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2014-04-29: Magazin - Matekovics János Zoltán:

Banánhéjon elcsúszott élet az aranykorszakban

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió és vezetője, Sebestyén Aba színész érdekes produkciót hozott Szent György Napokra: Székely Csaba díjnyertes drámájának monodráma változatát. A darabot Sorin Militaru rendezte, és maga Sebestyén Aba kelti életre.
 
2014-04-29: Magazin - :

Varnus Xavér 50

Ma ötvenéves Varnus Xavér, az egyik legismertebb magyar orgonaművész. A földkerekség számos nagyvárosán kívül Háromszéken is fellépett: 2010-ben a Szent György Napok nyitányán a Krisztus Király-templomban, 2013. december 10-én Ozsdolán, 11-én újra Sepsiszentgyörgyön.