Találkozás Dóka Péter íróvalMesés kalandozás a kamaszok világában

2014. május 2., péntek, Közélet

Megunta a sok könyvet, amely szóvirágokkal teletűzdelve csak a felszínt kapirgálja, ezért nyúlt kényes, sokak számára tabutémákhoz, ír olyan dolgokról – betegségről, halálról, lelki és testi sérülésekről, fogyatékokról – melyekkel mostanáig nem nagyon foglalkozott a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom – derült ki Dóka Péter magyarországi íróról, akivel szerda délután a Bod Péter Megyei Könyvtárban találkozhattak, ismerkedhettek olvasói.

Farkas Kinga és Szonda Szabolcs kérdéseire válaszolva elmondta, hite szerint bármiről lehet írni a gyermekeknek, nem a témaválasztás okán lesz egy könyv nekik szóló, hanem az elmesélés módja miatt.
Dóka Péternek négy könyve jelent meg mostanáig, a találkozón elsősorban a legutóbbiról, A kék hajú lányról mesélt, no meg a történet eredőjéről, 12 éves korabeli kórházi élményéről, mely kívül-belül megváltoztatta, és mely e 20–25 évvel később született történet alapjául is szolgált. Visszatérnek e meseregényben az akkor megismert figurák, olyan gyermekek a szereplői, akik a kórház furcsa, izolált világában körbejárják az élet nagy kérdéseit, beszélnek a halálról, az elvesztésről, a magányról, félelmeikről. Dóka Péter felidézte saját gyerek- és kamaszkorát, hogy miként kezdett írni – szép- és helyesírását javítandó napi egy oldalt kellett másolnia, így szembesült azzal, hogy saját gondolatait is feljegyezheti, nemcsak mások alkotásait –, egyetemistaként miért kezdett filmezéssel, majd filmkritikával foglalkozni, szerkesztői munkájáról a Móra Kiadónál, könyvei utóéletéről, a visszajelzésekről. Minden gyer­mek, minden kamasz – legalább gondolatban – elmegy a szakadék széléig, és ez nem bűn – akadt szülő, kinek éppen e felismerésben segített A kék hajú lány – mondotta.
Lila királylány címmel nyáron jelenik meg újabb könyve, kilenc mese lesz benne, melyek nem hagyományosak, hanem Dóka Péter-féle mesék, mint ő maga fogalmazott, az eddigi legjobb kritika meséiről az, hogy nem tart tiszteletbe bizonyos határokat.
A találkozó végére, két mese felolvasása után a közönség is kedvet kapott a kérdezéshez és minden bizonnyal az olvasáshoz is. Immár sepsiszentgyörgyi gyermekekkel is bővült Dóka Péter egyre növekvő rajongói tábora. (-kas)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2014-05-02: Közélet - :

Szent György-napi vásárban

Elment a tyúk a vásárra
Batyut kötött a hátára.
2014-05-02: Világfigyelő - :

Folytatódik a nyilatkozatháború (Ukrán válság)

Délkelet-Ukrajnában tegnap is folytatódtak az oroszbarát szeparatisták erőszakos középület-foglalásai, nem csillapodott az orosz–ukrán nyilatkozatháború, és folytatódtak a feszültség enyhítését célzó nemzetközi diplomáciai erőfeszítések is.