Belföldi hírek

2007. június 21., csütörtök, Belföld
EP-választások tán novemberben

Ez az első olyan alkalom, amikor a romániai pártok az európai alkotmányról tárgyalnak, és érdekeltek vagyunk abban, hogy ez minden tagországnak megfeleljen, ugyanakkor működőképes is legyen — jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök a tegnapi megbeszélésekről kijövet.

Azt is elmondta: az európai parlamenti választások időpontjáról csak általánosságban esett szó, de úgy tűnik, novemberben szervezik meg. Hasonlóan nyilatkozott az NLP, SZDP és NRP egy-egy vezetője is. A DP nem vett részt a tanácskozásokon, mert megbízhatatlan partnernek tartja a kormányfőt. Tăriceanu már több ízben megváltoztatta a közös határozatokat ,,saját vagy a körülötte lévők érdekei szerint" — mondotta Emil Boc pártelnök. Szerinte a májusra kiírt EP-választásokat csak azért halasztották el, mert ,,az NLP, illetve partnere, az SZDP támogatottsága nem volt a legjobb".

Eredménytelen tárgyalás

A szociáldemokraták által kezdeményezett nyugdíjemelésről tárgyalt tegnap az NLP és az SZDP vezetősége. A találkozót Călin Popescu Tăriceanu kormányfő kezdeményezte: az SZDP bemutatta nyugdíjtörvény-tervezeteit, az NLP pedig a költségvetés határait. Egyezség nem született.

Csúcson a lej

Négy és fél éves csúcsot ért el tegnap a lej az euróval szemben: a folyamatos külföldi kereslet hatására 2002 októbere óta a legmagasabb szintre jutott. A keddi 3,2110 lej/euró napi zárás után tegnap kora délután egy euróért már csak 3,2040 lejt adtak. Alkuszok szerint az erősödés közvetlen oka, hogy nagy külföldi befektetők 20—30 millió eurónak megfelelő lejt vettek helyi kötvényvásárlásaik finanszírozására.

Az energiaárak maradnak

Az erős lej és az import lassulása miatt a harmadik évnegyedben nem emelkedik a gázár — jelentette be az energiaárakat szabályozó országos hatóság, amely azt is közölte, hogy az áramdíjak valószínűleg ugyancsak nem nőnek a következő hónapokban. A lakossági földgáz a tervek szerint július 1-jétől 3 százalékkal drágult volna, miután az év elején 4 százalékkal olcsóbb lett. Nem marad viszont el a földgázpiac teljes liberalizálása, ami elvileg lehetővé teszi, hogy a fogyasztók alkudjanak a szállítókkal. Romániában jelenleg a világpiaci ár mintegy 40 százalékát éri el a gáz értékesítési ára, de 2009-ig ezt a különbözetet felszámolja a Petrom olaj- és gázipari vállalat többségi tulajdonát 2004-ben megszerző osztrák OMV.

Aggasztó az aszály

Az ország 34 megyéjét érinti az aszály, a csapás enyhítésére tegnap 500 millió lejt hagyott jóvá a kormány. A gazdák legtöbb 70 százalékos kártérítésben reménykedhetnek, a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök ára máris emelkedik. A szakemberek az eddig legsúlyosabbnak elkönyvelt 2000. évi szárazságnál is aggasztóbbnak tartják az ideit.

Iskolafelújítási alapok

67 magyar, illetve vegyes tannyelvű tanintézetnek hagyott jóvá összesen 7 633 000 új lejt tegnapi ülésén a kormány. Az oktatási minisztérium költségvetéséből elkülönített összeget az iskolák, óvodák felújítási munkálatokra fordíthatják. Háromszéken tizenkét épületet szépíthetnek belőle, közülük kilenc falun található.

Kezdhetik elölről

Katonai törvényszékről polgári bíróságokra kerülnek az alkotmánybíróság tegnapi döntése értelmében az 1989. decemberi eseményekkel és a bányászjárásokkal kapcsolatos perek, ami az érintett civil szervezetek szerint azt jelenti, hogy annyi év után kezdhetik elölről az egész eljárást. A katonai törvényszékek ezentúl csak katonai személyzettel kapcsolatos ügyekben ítélkezhetnek, még a vegyes (katonai és polgári szereplőket felvonultató) perek is a bíróságok hatáskörébe kerülnek át. Talán a legnagyobb érdeklődés Ion Iliescu volt államfő bányászjárásos pereit kíséri — úgy tűnik, még elég sokáig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2007-06-21: Közélet - Magyari Lajos:

Drakula utóéletei

A törcsvári várkastélyt a román kormány — a művelődési és kultuszminisztérium szorgalmazására — visszaszolgáltatta ,,jogos" tulajdonosának, valami Habsburg-leszármazottnak, aki egyik felmenője, egy román királyné örököseként tarthatott jogot az egykori határvédelmi sasfészek megszerzésére.
2007-06-21: Belföld - x:

Hírsaláta

AZ RMDSZ ALKONYA. Lesújtó cikket közölt a România liberă június 18-i számában Tom Gallagher, a nagy-britanniai Bradford Egyetem Etnikai Konfliktusok és Béke (Ethnic Conflict and Peace) tanszékének vezetője, kinek szakterülete a délkelet-európai posztkommunista államok fejlődése, és rendszeresen látogat a régióba, Románia sorsát, azon belül a pártok, köztük az RMDSZ sorsát különös figyelemmel követi.