Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 03:02
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Erőt meríteni a veszteségből (Trianon-megemlékezés Sepsiszentgyörgyön)

2014. június 5., csütörtök, Közélet
Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
Harangszóval kezdődött a trianoni békeszerződés aláírásának órájában, fél hat után két perccel a sepsiszentgyörgyi megemlékezés, mely tömegeket továbbra sem mozgatott meg, két-háromszázan gyűltek össze az Erzsébet parkban, a székely zászló alatt.
 
A Nemzeti Összetartozás Napján az összefogás is csonkára sikerült: az RMDSZ idén sem képviseltette magát az MPP által néhány éve minden esztendőben megszervezett rendezvényen. Tör­ténelmi visszatekintés volt az esemény a jelen sérelmeinek, veszélyeinek sorjázásával, de egyértelmű és egybecsengő üzenettel: csak rajtunk áll, engedjük-e Trianon kiteljesedését, hagyjuk-e, hogy eltűnjön, beolvadjon a magyarság, vagy képesek vagyunk összefogni és küzdeni megmaradásunkért.
Elsőként az Erdélyi Magyar Ifjak nevében szólt háromszéki elnökük, Mihály István, aki a Kárpát-medencében élő magyarokat egymástól elválasztó jelképes fal lebontásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Bedő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszéki elnöke „a világtörténelem legszégyenteljesebb és legigaz­ságtalanabb békediktátumának” következményeit vette számba, majd a hogyan továbbra is kitért: egységesen kell felsorakoznunk a szabadság eszméje mögé, melynek egyik, számunkra is elérhető formája az autonómia. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom üzenetét Vizi Abigél tolmácsolta, az MPP képviselőjeként Bálint József beszélt.
A megemlékezés fő szónoka Gazda József nyugalmazott tanár, közíró történelmi visszatekintésre építette beszédét, értelmezése szerint a trianoni diktátum nem a vesztes háború következménye, hanem egy több száz évvel korábban megszületett, azóta is élő szándék eredménye, amely a magyarság megsemmisítését célozza. Ezt kellene felismerniük a Kárpát-medence népeinek, rájönniük, hogy ugyanazon az oldalon állunk, mert ha a magyarság megsemmisítése sikerül, ők következnek. Rajtunk áll, hogy ez a szándék végső célját ne tudja megvalósítani. A bennünk alvó léleknek kell feltámadnia, a pártoknak nem párt- és zsebérdeket, hanem nemzeti érdeket kell képviselniük – mondotta, zárómondatként pedig kijelentette: „Hiszek a nemzet feltámadásban.”
A himnuszok felcsendülése előtt Kovács István unitárius lelkész mondott imát, Istent kérve, hogy erőt, hitet adjon, hogy a gyászos nap a bizakodásé legyen, a fájdalomból energiát nyerő jövőbe tekintés napja.
Hozzászólások
2014. június 5.
csütörtök 04:46
Szekeres
2393 hozzászólás
Itt a rákfene fészke a székelyföldön ami nem más mint az udmr. amit ki kell operálni, és azután már könnyebb lesz csatát, meg háborut nyerni, tehát vesszen az rmdsz akárcsak Trianon!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014. június 5.
csütörtök 06:59
leopold
2046 hozzászólás
egyet ertek minden kommentel, de akkor ki jutassa be a parlamentbe ezeket a fergeket?
EN BIZTOS NEM!!!

2014. június 5.
csütörtök 07:57
lacafaca74
4413 hozzászólás
Mit várj az udmr-től? Ha nem lett volna Trianon ők sem lehetnének a dambovitai húsos fazék mellett. Nekik nincs okuk gyászra.

2014. június 5.
csütörtök 08:23
GIPSZY
878 hozzászólás
Az RMDSZ ismételten nem vett részt egy olyan eseményen,amelyen a jelenléte igazán szükségszerű lett volna. Nem én egyedül,hanem még sokan mások is mondják,írják, vallják,itt is, ott is,számtalan helyen mutatnak ráarra,hogy a szövetség nem úgy tesz és cselekszik,ahogyan elvárják. Az eredmény nulla. Az elhangzott véleményeket a szövetség nemcsak lesepri magáról,hanem a szőnyeg alá is dugja. A gerince bizonyára nem szenvedné meg a részvételt.De ha hánytorgatok,akkor hadd említsek meg egy egészen más jellegű eseményt. 2006 évben volt egy próbálkozás,hogy közigazgatásilag Gyímesbükk visszakerüljön a Gyímesekhez, de a szervezett konferenciáról, a fórumról Markó Béla akkori szövetségi elnök nem vett részt. Ő akkor kormányfőhelyettes volt. A gondolat elbukott s ment tovább az egy. Diaconu úr szökdösését is csak most támadta meg Borbély.Mit akar az RMDSZ, ha végeredményben semmi érdemlegeset nem tesz.

2014. június 5.
csütörtök 09:22
Laji-kuss
667 hozzászólás
lacafaca74@ abban igazad van,hogy nemlehetnének a dinbovitai husosfazék mellett,de az ilyen tipusú könyökbajnokok mindég és mindenütt megtalálják a koncot,lásd a Mo.-i ugynevezett baloldalt.
„Hiszek a nemzet feltámadásban.”ez szép kijelentés lenne a namzet temetésén,de szerintem csak a betegágyánál állunk,ugy tünik egyelőre tehetetlenül,kétségbe esve,de egyre közelebb a gyógyir megtalálásához hisz a kórokozókat felismertük s igy az ellenszert is eltudjuk késziteni.Én hiszek a nemzet gyógyulásában.

2014. június 5.
csütörtök 10:30
Ferencz
13769 hozzászólás
Én az udmr - így, ezekkel a betűkkel - viselkedésén már nem csodálkozom, azon csodálkoznék, ha nem ezt tenné. Az viszont fáj, nagyon fáj, hogy, amint azt Klára említette, a leendő Székelyföld Autonóm ... fővárosi státusára áhítozó Sepsiszentgyörgy lakosságát talán még bombával sem lehetne bármelyik megemlékezésre/ünneplésre/gyászünnepre mozgósítani. Ezt elérték az udmr, Árpiék és Sándorék, száradjon a lelkükön!

2014. június 5.
csütörtök 12:05
Pildner_Jozsef
179 hozzászólás
Megszívlelendően, nagyon figyelemreméltóan beszélt Gazda József a múlt és a jelen felkiáltójeleiről. Nem párhuzam volt az, hanem szembesítés! Életbevágó és múlaszthatatlan! És vészharang! Mindaz mellett pedig, hogy a többi felszólalót is megilleti az elismerő dícséret, itt is érvényes az "egy fecske nem csinál tavaszt" szólásunk!
Gondolom, most már belátja mindenki, hogy megmaradásunk érdekében a legsürgősebb tennivaló a népébresztés!!!
Ebben nagyot tudnának segíteni, elsősorban azok, akik kezében toll van, előadók, köztiszteletnek örvendő személyiségek: irodalmárok, közírók, történészek, lelkészek, tanárok, stb. De amíg zömük munkahelyük elvesztésével érvel távolmaradásukat indokolandó, addig erre az ébresztésre semmi esély!
Bár a közéleti személyiségekre hárul az ügy legfelelősségteljesebb része, a már "felébredtek", és az ezután "ébredők" kitartó és folyamatosan erősödő befolyása, segítsége nélkül sem számíthatunk sikeres eredményre!

2014. június 5.
csütörtök 13:36
england
738 hozzászólás
"Az RMDSZ ismételten nem vett részt egy olyan eseményen,amelyen a jelenléte igazán szükségszerű lett volna" - gipszes cigo, az, hogy nem veletek unnepel valaki, az nem jelenti azt, hogy nem is unnepel! Tehat nyasgem tinocskam, ulj le 1-es!
"..Sepsiszentgyörgy lakosságát talán még bombával sem lehetne bármelyik megemlékezésre/ünneplésre/gyászünnepre mozgósítani. Ezt elérték az udmr, Árpiék és Sándorék, száradjon a lelkükön!" - Fritzi, nehogy valaki azert ne menne el megemlékezésre/ünneplésre/gyászünnepre, mert az rmdsz ilyen meg olyan! Ott van a mas partok szervezte akarmi, es ott sincsenek emberek. Tehat ezzel a logikaddal szopikaljal meg tokes papitol es kussolj csendesen!

2014. június 5.
csütörtök 14:07
Ferencz
13769 hozzászólás
Tőkés, megint Tőkés...Mondd, mit tett, illetve nem volt hajlandó tenni neked/veled ez ember, hogy ennyire buksz rá? Egyetlen gondolatod sem lehet már, amelyikben ne lenne ő a "főszereplő"? Azt írtam, te bunkó, hogy , hála a fent említetteknek, BÁRMELYIKRE sem!

2014. június 5.
csütörtök 14:16
england
738 hozzászólás
Igen okoska, csak a BARMELYIKRE nem az rmdsz verbuval tinokat! Azert nem ok a felelosek, erted mar papi? Ird oda a tobbieket is, kocsogoddel az elen, meg mini ttt-kel befejezve! tokosre meg pontosan annyira vagyok pipa, mint te az rmdszre. De ahogy visszagondolok csak felere vagyok annyira...

2014. június 5.
csütörtök 19:46
Ferencz
13769 hozzászólás
Azért van különbség a helyzetünk közt, nannyó! Amíg te haszonélvezője vagy úgy a klikkednek, mint Tőkés püspök munkájának, rólam, - s amint a nemrégi választások igazolták - s milliónyi erdélyi székelymagyarról ez, pártod vonatkozásában nem mondható el. kárvallottjai vagyunk az udmr nevű bűnszövetkezetnek. Igaz, meg is érdemeljük, mert "bátrak" voltunk őket polcra tenni, de levenni onnan már gyávák! De majd rövidesen kiderül, hogy ki, miért is felelős.

2014-06-05: Sport - :

Küzdőtéren az utánpótlás (Labdarúgás)

IV. liga. Dicsekedni nem tudunk a bajnokság kapuzáró fordulójával, hiszen három meg nem jelenést és két rögbieredményt jegyeztünk. Így övön alul csapni egy bajnokságot szégyen. De nem a szövetség szégyene, hanem a résztvevőké, a csapatoké, egyesületeké.
2014-06-05: Közélet - Szekeres Attila:

Vegyük kezünkbe sorsunkat (Nemzeti Összetartozás Napja)

Másfél száznál többen gyűltek össze tegnap délután Sepsiszentgyörgyön a Turul-szobornál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott rendezvényen, amelyen közreműködött a Pro Musica kamarakórus Sipos Zoltán vezetésével, Kolcsár József színművész, Hajdú Csenge és Kiss Tamás, a Plugor Sándor Művészeti Líceum nyolcadikos, illetve végzős diákja.