Új játszótér BereckbenGyermeket termő játékfák

2007. június 22., péntek, Közélet

Sylvester Lajos felvétele

Bereckben különleges játszóteret rendeztek be: a település szívében, az óvoda mögött díszkerítéssel körbefogtak egy jókora valamikori almáskertet, az elöregedett és kiszáradt, de ép gyökerű almafákat meghántották — megnyúzták — az ágakat visszametszették, és támasztékul használták fel a csúszdáknak, létráknak, egyéb csúszó-mászó alkalmatosságoknak.

Rusztikus faelemekből készültek a hinták is. A homok, a faelemek, az egész környezet barátságos, emberien meleg, különösen a városokban itt-ott még látható fémelemek rideg hűvösségéhez képest.

A meghántott fák díszítőelemként, térplasztikai alkotásként is felfoghatók. Egyébként hasonló faelemeket a modern építészetben, térkiképzésben is használnak. Nálunk Ojtozban az Anselmo fogadó belsőépítészeti elemei között találunk ágas, hántott fa tartóelemeket.

Az egykori almáskertbe helyezett berecki játszótér látványként is ,,környezetbarát", mintegy folytatása a gyümölcsöskertnek, ahol almafák, szilvafák, hatalmas diófák megannyi oxigénüzemként szolgáltatják az egészséges, tiszta levegőt, a fák és az előépületek megszűrik az utca zaját és a port, a játszótérhez művészi faragott kapuk nyílnak, finom homokból annyi van, hogy az elkoszolódott, bebokrosodott, szétrohadt sepsiszentgyörgyi játszóterekre is jutna.

A berecki gyermekek hurrázva vették birtokba a különleges találékonysággal megalkotott játszóteret, a csúszdákat, hintákat, a gyermekrajok megszállta fákat, s a játék örömének ürügyén a mamák, nagymamák, ha nem is másznak fel az ágas-bogas fákra, alattuk is meglódul-lendül a hinta-palinta.

Az ötletgazdák Dimény Zoltán és Pál Andor, az utóbbi vállalata a kivitelező is. A játszótér a tanács költségvetéséből készült.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2007-06-22: Máról holnapra - Magyari Lajos:

A nyugdíjasok ,,lázadása"

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban a kormánypalota előtt, illetve a megyei kormányhivataloknál nyugdíjas emberek strázsálnak, s ahogyan ők tudják, előadják sérelmeiket, melyek természetesen az öregségi járandóság szívszorítóan alacsony voltára vonatkoznak.
2007-06-22: Közélet - Farkas Réka:

Európai parlamenti választások előtt (Késlekedő tárgyalások)

Június 9-én, a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén ígérte Markó Béla RMDSZ-elnök, hogy tárgyalásokat kezdeményez az egyházakkal, civil szervezetekkel és értelmiségiekkel, név szerint kiemelte, hogy Tőkés Lászlóval is hajlandó egyeztetni, de leszögezte: közös tervekről, projektekről kell szólnia a párbeszédnek, nem a helyek elosztásáról.