Igazságtalan vizsgarendszer

2007. június 22., péntek, Közélet
A képességvizsgák okán ismét a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul az MPSZ sepsiszéki szervezete — jelentette be tegnap Gazda Zoltán elnök. Több ízben fogalmaztak már meg beadványt, amelyben kérték, a testület vizsgálja ki, diszkriminatív-e, hogy a nem román nemzetiségű gyermekeknek nem idegen nyelvként tanítják a románt, és hogy a képességvizsgán és érettségin ugyanolyan kritériumrendszer szerint bírálják el őket, mint román anyanyelvű társaikat.

Jelzik azt is, igazságtalannak találják, hogy a ,,kisebbségi" diákoknak románul kell tanulniuk a földrajzot és a történelmet, a vizsgarendszer ebben az esetben is azonos a román anyanyelvűekével. Ugyanakkor kérik a testületet, elemezze, diszkriminatív-e, hogy a nem többségi nemzethez tartozó diákoknak egy tantárggyal többől kell vizsgázniuk, mint a román anyanyelvűeknek, s míg a többségi nemzet diákjainak van egy pihenőnapja közben, addig a ,,kisebbségi" diákoknak az nem jár. Az MPSZ korábbi hasonló beadványaira nem kapott választ a Diszkriminációellenes Tanácstól, Gazda bízik benne, a testület ezúttal elemzi észrevételeiket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2007-06-22: Közélet - Ferencz Csaba:

Támogatásokra készülve (Európai Unió)

Az idén az unió négy strukturális alapjából a mezőgazdaság fejlesztésére várhatóan egy forrást, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot (román betűszóval FEADR) nyitják meg — adja hírül a megyei szakhivatal.
2007-06-22: Közélet - Sylvester Lajos:

Felépült a berecki Gábor Áron Ifjúsági Fogadó

Az ifjúsági fogadó új szárnya - Sylvester Lajos felvétele
Bereckben nemsokára lebontják az állványokat a Gábor Áron Ifjúsági Fogadó új épülete mellől, befejezik a külső vakolást, meszelést.