Növekszik az autópiac

2014. július 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A tavalyi év első feléhez képest egyharmaddal több új autót adtak el idén Romániában, noha az autógyártás több mint 6 százalékkal csökkent 2013 elejéhez viszonyítva.

A hazai autógyártók és importőrök egyesületének adatai szerint az első hat hónapban 47 037 új járművet adtak el Romániában, ami 32,4 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A személygépkocsik fogytak a legjobban, ezek eladása 35,7 százalékkal nőtt, ami 39 290 autót jelent a tavalyi 28 964-hez képest. Kelen­dőek voltak a nagy- és kisbuszok, illetve a haszongépjárművek és a teherautók is. A fellendülés elsősorban a vállalkozásoknak köszönhető, mert az eladott új autók 72 százalékát ők vásárolták meg, csak júniusban volt kiegyensúlyozottabb – 64–36 százalék – a gépkocsit vásárló jogi és  magánszemélyek közötti arány. A családi autóvásárlásokat főleg a roncsautóprogram ösztönzi. A kivitel is nőtt 2,5 százalékkal, idén 193 540 autót értékesítettek külföldön, ami már csak azért is érdekes, mert ugyan­ebben az időszakban 6,3 százalékkal esett vissza a gépkocsigyártás. 2014-ben összesen 210 523 járművet gyártottak Romániá­ban, ennek 85 százalékát a Dacia, csaknem 15 százalékát az amerikai Ford gyáraiban, négy teherautót pedig a brassói Roman üzemben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2014-07-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Népszerű az Első Ház program

Hat hónap alatt több mint tizenegyezer hitelt hagyott jóvá a hiteleket garantáló országos alap az Első Ház programban, a kölcsönök közel 30 százalékát fővárosiak igényelték. A lakásvásárlást célzó hitelkérelmek 8 százaléka Kolozs megyéből, 7,1 százaléka Ilfov, 5,8 százaléka pedig Temes megyéből futott be, a Konstanca, Brassó, Szeben és Iaşi megyében jegyzett igénylések aránya 3–5 százalék közötti.
 
2014-07-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csak ötven kilométer épül

Július elején mindössze 50 kilométernyi autópálya építésén dolgoztak Romániában, és további 140 kilométeren kezdődött meg a tervezés és engedélyeztetés – derül ki az országutakért és autópályákért felelős hatóság összesítéséből.