Járulékcsökkentés kérdések és magyarázatok közt

2014. július 23., szerda, Közélet

Eljött a pillanat, amikor Romániának fel kell vállalnia a tb-járulék csökkentését, hogy több adózott munkahely legyen – nyilatkozta tegnap Nagy­szebenben Victor Ponta. A kormányfő úgy fogalmazott, ez a cél „minden áldozatot megér”, különösképpen, hogy ezt most „megengedhetjük magunknak”.
 

A miniszterelnök tegnap délután a kormánypalotában ismertette az intézkedés hátterére vonatkozó dokumentumot. Ponta szerint a járulékcsökkentés okozta bevételkiesés az új munkahelyek létrehozása eredményezte jövedelemadó-befizetések révén fedezhető, de többletbevételt jelentenek az áfabefizetések a potenciális új beruházások nyomán, a fizetésképtelen cégektől történő adósságbehajtás, valamint az tb-járulék körüli adócsalás visszaszorítása. A munkaadókat érintő intézkedés éves költsége 4,8 milliárd lejre rúg. Az új munkahelyek révén 1,3 milliárd lejes többletre, az új beruházások révén pedig közel ekkora pluszbevételre számít a kormányfő.
A dokumentum egyebek mellett tizenkét érvet sorakoztat fel az október elsejétől bevezetendő tb-járulékcsökkentés mellett – a döntéshozók többek közt a gazdasági növekedésre, az uniós forrásokból lehívott összegekre, az infrastrukturális beruházásokra, a megnövekedő bérekre, az új munkahelyekre, de a költségvetési bevételekre és a pénzügyi hatóság reformjára is alapoznak. A kormányfő rámutatott, az intézkedés következtében 70 ezer új munkahely létesülhet, legalább ennyi „kifehéredhet”, és a közvetlen külföldi beruházások is gyarapodnának.
Victor Ponta tájékoztatóját megelőzően tegnap a Népi Mozgalom Pártja (NMP) azt kérte az államfőtől, küldje vissza újratárgyalásra a parlamenthez a tb-járulék ötszázalékos csökkentésére vonatkozó jogszabályt. Az alakulat államfőjelöltje, Cristian Diaconescu úgy vélte, a kormány nem képes érvekkel megindokolni az intézkedés fenntarthatóságát, álláspontja szerint a kérdésben szem előtt kell tartani az üzleti szféra visszajelzéseit is. Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt (DLP) elnöke tegnap leszögezte, nem támogatja az NMP lépését, s emlékeztetett, a DLP és a Nemzeti Liberális Párt is támogatta a kormány döntését a törvényhozásban.
Traian Băsescu államfő a hét végén azt nyilatkozta, nem hirdeti ki a tb-csökkentésről szóló törvényt addig, amíg meg nem győződik az intézkedés gazdasági fenntarthatóságáról, és említette, kiértékelést vár a kormánytól, amelyből meggyőződhet, hogy a kompenzálás nem újabb adók bevezetésével történik. „Egyetértek a tb-csökkentéssel, de tudnunk kell a körülményeket, amelyek közt ez történik, és nemcsak én vélekedem így, hanem az üzleti szféra és a Nemzetközi Valutaalap is. A valutaalap úgy véli, a tb-csökkentés az adóterhek csökkentését jelenti, azzal a feltétellel, hogy tudjuk, miként kompenzáljuk a deficit ilyen mértékű mélyülését, és hogy jót tesz-e a román gazdaságnak vagy sem” – mondta Băsescu.
Az államfőnek egyébként csütörtökig kell döntenie a tb-járulék csökkentését célzó törvény kihirdetéséről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2014-07-23: Közélet - :

Új adótörvénykönyv őszre

Legkorábban szeptemberben kerülhet a törvényhozás asztalára az új adótörvénykönyv tervezete, a javasolt intézkedéseket pedig foganatosításuk előtt fél évvel nyilvánosságra hozzák – jelentette be tegnap Victor Ponta.
2014-07-23: Közélet - :

Felújították a fehéregyházi Petőfi-emlékművet

Felújították a Segesvár mellett lévő fehéregyházi Petőfi-emlékművet, amelyet az elmúlt években többször megrongáltak.