Illés NapokKultúrával fűszerezett faluünnep

2014. július 28., hétfő, Közélet

Jó érzékkel választottak kulturális programokat nyitányként a tizenhetedik Illés Napok szervezői, a szombat délutántól estébe nyúló, hangulatos előadásokat telt ház előtt mutatták be az illyefalvi kultúrházban. A kétnapos faluünnep ezúttal is az értékőrzés jegyében telt.
 

  • Kis színjátszók Illyefalván. Nagy D. István felvétele
    Kis színjátszók Illyefalván. Nagy D. István felvétele

Ha a gyermekekkel megszerettetjük az éneklést, később könnyebb utánpótlást verbuválni – vélekedett Jakab Csaba kórusvezető, aki a már működő felnőttkar mellé alig fél éve alapított református gyermekkórust Illyefalván. Tanon­cainak sikerült legyőzniük izgalmukat, szombati, harmadik fellépésükön világi és egyházi, illetve gyermekdalokból összeállított rövid műsoruk elnyerte a közönség tetszését. Szülők, nagyszülők, barátok, követték érdeklődéssel a Bice­bóca és a Já(t)cint gyermekszínjátszó csoport előadásait is, a Padlásmese, a Bendegúz iskolában, illetve a Padok című, aktuális kérdéseket feldolgozó valóságjelenetet. A Henning Emese könyvtáros által több éve irányított kis színjátszók fellépése ezúttal is nagy sikernek örvendett, s hozzájuk hasonlóan vastapssal jutalmazta a lelkes közönség Horváth Enikő tanítónő diákjait egy­aránt. A hétszépségű királykisasszonyról szóló mesejátékukkal – melyhez saját díszletet is készítettek – „a tiszta szándék és a tiszta szív” fontosságát emelték ki. Illyefalván hagyománya van a színjátszásnak, Fodor Imre polgármester a helyiek erre vonatkozó emlékeit idézte fel a vidám előadás-sorozat végén, majd minden fellépő gyermeknek és felkészítőiknek egy-egy szál virágot ajándékozott. Sokan tértek be később a Séra-kúriába is, ahol Bakó Zoltán alkotásaiból nyílt fotókiállítás, a 20 Plusz Amatőr Színjátszó Csoport esti produkciójára pedig ismét benépesült a kultúrház, a felnőttek Keller Dezső és Trunkó Bar­nabás jeleneteit vitték színpadra.
Ökumenikus istentiszteletet követően a vasárnapi programok – koncertek, néptáncelőadások, vetélkedők – már a sportpályáján fogadták a helybelieket és a látogatókat, a kétnapos ünnepre idén eljött három testvértelepülés, Lovasberény, Halásztelek és Nagy­szénás küldöttsége is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2014-07-28: Máról holnapra - Mózes László:

Ablak a világra

Sokféleképpen értékelhető a szombaton befejeződött 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ám egyértelmű, hogy a maga módján egyedülálló rendezvény ablakot is jelent a világra. Nemcsak azért kitekintési lehetőség, mert számos rangos meghívott fordult meg az immár inkább Tusványos néven ismert, nemzetpolitikai szempontból is jelentős helyszínen, hanem azért is, mert koncertek, szokványos nyári mulatságok és sörsátrak mellett főként az előadók által megfogalmazott gondolatok jelentik e tábor sajátosságát.
2014-07-28: Közélet - Iochom István:

A kézdioroszfalvi vasúti átkelőt is kijavítják

Augusztus 23-án, szombatról vasárnapra virradó éjszaka 1 órakor látnak hozzá a kézdioroszfalvi vasúti átkelő javításához – tudtuk meg István Zoltántól, a szállításügyi minisztérium államtitkárától, akinek meghívására másodszor tartottak a kézdivásárhelyi városházán megbeszélést Ioan Nodeával, a brassói Regio Trans vasúti szolgáltató infrastruktúráért felelős igazgatójával és munkatársaival, akik a javítási munkálat tervét mutatták be.