A múlt hétHaragszomrádot játszanak?

2014. július 29., kedd, Közélet

Sokszor hangoztatják, hogy a legbiztonságosabb közlekedési eszköz a repülőgép. Az utóbbi idő katasztrófái, sajnos, cáfolják ezt, mert úgy hullnak a repülők, mint ősszel a legyek. Van, amelyik egyszerűen csak lezuhan vagy eltűnik, van, amelyiket lelövik, mint a kutyát. A második világháború óta mintegy két tucat utasszállítót lőttek le, főként háborús konfliktusokban.

Az oroszok 1983-ban lelőttek egy dél-koreai utasszállítót, mert az kitévedt a légi folyosóból. A következmény: 269 utas halála. De az amerikaiak sem szégyenkezhetnek, mert 1988-ban tévedésből a Vincennes hadihajó eltalálta az iráni légitársaság Dubajba tartó gépét 290 utassal a fedélzetén. Nem maradt túlélő. Most Ukrajnában a feltételezések szerint az orosz szakadárok eltaláltak egy maláj gépet orosz rakétával. Ezért sokan újabb szankciókért kiáltanak Orosz­ország ellen. Ebben élharcos Amerika, amelyet a büntető intézkedések nem nagyon érintenek. Annál inkább tekergetik a nyakukat a nagy energiafogyasztó fejlett nyugat-európai országok, mert igen sokat exportálnak az oroszoknak azért, hogy kompenzálják a tőlük importált energiahordozók értékét. Anglia hőbörög, mert csak olajat vesz az oroszoktól, gázt nem. Kőolajat mástól is tud importálni, tankhajókkal. De mi lesz a németek, olaszok, franciák gázimportjával, akik fogyasztásuk (sorrendben) 42, 38, illetve 18 százalékát az oroszoktól kapják? Ugyanakkor ezek mindegyike fegyvereket is szállít az oroszoknak. 6000 német cég működik Oroszországban és több mint 300 000 német munkahelye függ az oda irányuló exporttól. A francia elnök vígan vacsorázgat Putyinnal, míg más államfők távol maradnak, mert az oroszok két Mistral típusú anyahajót rendeltek a franciáktól, amelyek értéke 1,2 milliárd euró. Hát érdemes egy ilyen üzletet fenéken billenteni, mert az orosz szeparatistákat – akik talán lelőttek egy utasszállítót – támogatja Putyin? Az angolok kézi- és rohamfegyvereket, lőszert, katonai távközlési felszerelést, a németek katonai csúcstechnológiát szállítanak az oroszoknak, de olyan kiképző- és gyakorlóközpontot is építettek nekik, ahol évente 30 000 orosz katonát képeznek ki. Az olaszoknak 800 milliós szerződésük volt páncélozott harci járművek szállítására.
Ha még sokat bosszantják Putyint és az orosz Medvé(gyeve)t, kitelik tőlük, hogy a Fekete-tengerre irányítják a francia Mistral hadihajókat, mindenféle Nyugat-Európából importált hadfelszereléssel, majd a Németország által létrehozott kiképzőközpontban edzett és okított orosz szeparatistákat küldenek vélük Ukrajnába. Ezek a katonák – akik angol, német és olasz fegyverekkel felszerelkezve baráti látogatásra mennek – a kalapjukba és puskájuk csövébe nem a hollandoktól importált virágot tűznek. És akkor mit mondanak majd a most szankciókkal fenyegetőzők?
Obamát is kibékítheti Putyin, ha tőle például rakétákat vesz, és azzal lőnek le a szakadárok néhány utasszállító repülőgépet. Akkor majd ő sem fog annyira haragudni az oroszokra.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2014-07-29: Közélet - Szekeres Attila:

Álmodni kell, nem álmodozni (A székely termék sikere)

A székely termék sikeréről beszélgettek Tusványoson, a Wekerle–Mikó sátorban Boda Szabolcs, az Élő Erdély Egyesület elnöke történetükről faggatta a meghívottakat.
2014-07-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Felolvasószínház a Teinben
Jean-Michel Ribes francia drámaíró Monológok, bilógok, trilógok című darabját adja elő Derzsi Dezső, Kolcsár József és Pálffy Tibor színművész csütörtökön 21 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teázóban.