Segédkeznek a református fiatalok

2014. július 30., szerda, Közélet

Két évvel ezelőtti felavatása óta folyamatosan gyarapodik és szépül a sepsikőröspataki Írisz-tábor épületegyüttese, a napokban az udvar csinosítását, játszótér kialakítását fejezik be hollandiai és háromszéki önkéntes fiatalok.
 

  • Készülnek a járdák, ahol a mozgássérültek is akadálymentesen közlekedhetnek
    Készülnek a járdák, ahol a mozgássérültek is akadálymentesen közlekedhetnek

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Ke­resztyén Alapítvány és a Diakónia Kapernaum Alapítvány közös létesítménye fogyatékkal élők szabadidőközpontjaként indult, de a tábortelep létrehozása és az utólagos munkálatok során az is kiderült, a közösen végzett munka éppúgy szolgálja a közösség­építést, mint a kikapcsolódást. Ti­zenkét hollandiai és tizennégy háromszéki fiatal második hete dolgozik együtt a tábor udvarának szépítésén, többek között színes kockakövekből képeznek ki akadálymentesen használható járdákat, a Diakónia asztalosműhelyében készülnek a játszótér hintái, mászókái, a főépület verandájának szabadtéri bútorai, néhányan pedig tegnaptól a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház ablakainak rámáit festik újra.
A hollandiai Nijkerk református gyülekezetének önkéntes csoportját vezető Arnold Mark lapunk érdeklődésére elmondta, számukra sokat jelent, hogy a munkatáborban együtt lehetnek a háromszéki fiatalokkal, együtt dicsérhetik az Urat, és segíthetnek az itteni embereknek olyan dologban, ami náluk természetes, de itt hiányzik. „Hollandiában mi érezzük, hogy tulajdonképpen gazdagok vagyunk, jó a szociális és egészségügyi ellátás, és szeretnénk adni valamit azoknak, akiknek ez nem adatott meg.”
A hollandiai Cordaad Alapítvány 10 ezer euróval támogatta a kéthetes önkéntes programot, amelynek első részében százharminc kőröspataki gyermek részvételével tartottak bibliahetet. A sepsiszentgyörgyi, uzoni, kőröspataki, gidófalvi és brassói IKE-s fiatalok, valamint a hollandiai önkéntesek által irányított tevékenységeket a holland Coen-minta szerint szervezték. A kőröspataki Váncsa Beatrix lapunknak elmondta: „A fizikai munka is könnyebben ment az Írisz-táborban, ezenkívül jó célt szolgált, mert a nehéz sorsú, főként cigány gyermekeknek ennyi jutott a vakációból, itt rájuk figyeltünk, volt ennivalójuk, és öröm volt számunkra, hogy segíthettünk rajtuk. A tábor akadálymentesítése révén pedig a fogyatékkal élőknek is jót tettünk”. A tábor szépítői ez idő alatt együtt laknak az Írisz-szabadidőközpontban, ahol a munka mellett nem marad el a reggeli áhítat, az esti ima és a tábortűz melletti éneklés sem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2014-07-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bírságoltak feketemunka miatt

Kereskedelemben és építkezésben dolgoztatnak leggyakrabban törvénytelenül térségünkben – derül ki a megyei munkafelügyelőség számsoraiból. Az előző fél évben bejelentések nyomán, illetve tematikus ellenőrzések következtében közel 150 háromszéki munkaadót bírságoltak meg jogszabálysértés miatt az ellenőrök.
 
2014-07-30: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Liberális jajveszékelés

Mintha legalábbis katonai diktatúrát vezettek volna be Magyarországon, oly hévvel esett neki a magyarországi balliberális oldal Orbán Viktornak Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt.