Mi, hol, mikor?

2014. július 31., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Zene
* A magyarországi Má­tyásföldi Koncert Fúvós­zenekar (Budapest, XVI. kerület) a Gábor Áron Emlékév részeként ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, holnap 18 órától a kézdivásárhelyi  Józsiás parkban (közösen a kézdivásárhelyi fúvószenekarral) ad hangversenyt.

* Blueskoncertet tart a sepsiszentgyörgyi Black Betty együttes ma 20 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében. Az együttes tagjai: Erdei „Big Mac” Gábor (ének), Módi „Waters” István (ének), Könczey „Big White” Jenő (zongora), Tinca „King Bee” Teddy (gitár), Tóth „Slim Bold Ketsy” Olivér (basszusgitár), Csurulya „Red Bean” Árpád (dobok). Az Árkosi Művelődési Központ autóbuszjáratot biztosít a koncertre Sepsiszentgyörgyről: indulás 19.30 órakor a Tamási Áron Színház elől.
* A Múzeumkerti koncertsorozat részeként pénteken 20 órától a Székely Nemzeti Múzeum kertjében fellép a budapesti 1705 trió: Kaltenecker Zsolt (zongora), Piri Béla (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek). A koncert a Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa program része, szervezői a Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület. A belépőjegyek ára: 5 lej diákoknak és nyugdíjasoknak, 10 lej felnőtteknek, 20 lej a családi jegy.
* A sepsiszentgyörgyi Bistróban péntek este a Mercedes Band tart koncertet. A belépés ingyenes. Rossz idő esetén a koncert elmarad.


Felolvasószínház a Teinben
Derzsi Dezső, Kolcsár József és Pálffy Tibor színművész ma 21 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teázó­ban Jean-Michel Ribes francia drámaíró Monológok, bilógok, trilógok című darabját adja elő.


Megemlékezések
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház épületének sarkánál ma 18 órakor Petőfi Sándor halálának 165. évfordulóján emlékezünk a világszabadság költőjére. A megemlékezésen beszédet mond Czegő Zoltán költő, író, városi tanácstag, Sánta Imre református lelkész, Mihály István az Erdélyi Magyar Ifjak részéről; Petőfi-verseket szaval Farkas Edina Nóra, a Mikes Kelemen Líceum diákja. Ezt követően koszorúzásra kerül sor az 1848-as emlékműnél.
* A Bélafálván született Tuzson János őrnagy halálának 110. és a nyergestetői csata 165. évfordulójára emlékezünk vasárnap a Nyergestetőn és Sepsiszentgyörgyön. 15 órakor a Nyergestetőn a bélafalvi Tuzson János Iskola és a Tuzson János Hagyo­mányőrző Társaság idézi fel a hős őrnagy alakját, csatajelenetet mutat be, majd 17 órakor megkoszorúzzák a sepsiszentgyörgyi vártemplom temetőkertjében található sírját. (d.)


Képernyő
* Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 V. Nemzetközi alkotótábor Középajtán. 19.52 Magyar örökség honismereti szabadegyetem és tábor Baró­ton. 20.20 Világháborús hősökre emlékeztek Nagy­ba­conban (2. rész). 20.45 Erdő­vidéki Népi Gyermek­játék- és Tánctalálkozó – A Baróti Cimbora Óvoda műsora. 21.00 Bútorfestés-oktatás Vargyason. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.
* Az RTV1-en ma 13 órától: A hazai és a nemzetközi kalendáriumból a május végi évfordulókat láthatják viszont. Múltidézés is lesz: a 23. Szent György Na­pokon a Magyar adás standjához is ellátogathattak az érdeklődők, régi felvételeket nézhettek meg. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, és senki sem leplezte meghatódottságát, amikor felismerte magát egy évekkel ezelőtt forgatott riportban, zenés filmben.


A Nőileg magazin Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Park Szálló és Étterem grillkertjében ma 17.30 órától mutatják be a szerkesztőség tagjai a Székelyudvarhelyen készülő Nőileg című magazint. A beszélgetésre minden olvasót elvárnak.


Bodoki unitárius találkozó
A Bodoki Unitárius Leány­egyházközség vezetőségének szervezésében várják a családokat az első bodoki unitárius találkozóra augusztus 2-án, szombaton a Sütei borvíznél. A találkozó 11 órától istentisztelettel kezdődik, Székely Kinga Réka homoródszentpéteri lelkész vég­zi a szószéki szolgálatot. Ezt követően Török István esperes bemutatja az Egy az Isten című imádságos könyvet.


Könyvbemutató és filmvetítés
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gá­bor Áron Termében pénteken 17 órakor levetítik az Úz völgyéből szeretettel, a szegedi Szín–Tér–Kép Alapítvány film­jét. Ezt követően Kis­györgy Tamás, a Charta kiadó igazgatója, a könyv szerkesztője és Váry O. Péter újságíró, lapunk munkatársa bemutatja a T 1224 Úz völgye 1944. augusztus 2.–szeptember 19. című könyvet, mely a Charta kiadásában jelent meg. Házi­gazda: Lakatos Mihály, a Ba­lassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodájának igazgatója.


Megjelent
az Erdélyi Napló 30. száma. Szakmai beszélgetések, „súlyos” témákat körüljáró előadások, vérbeli fesztivállét, nemzetpolitikától a zuhanyzókig – minden, ami Tus­ványos a 30. lapszámban. A hetilap polgári interjújában Buchwald Péter két forra­dalomnyi boldogságáról mesél, riport számol be a szászbonyhai Bethlen-kastély hasznosítási terveiről, illetve a Securitate 33 évvel ezelőtti Anna-napi „üzenetéről”. A kultúrtérben a jubi­láló Erdélyi Digitális Adat­tárról olvashatnak, a soros olasz gasztrokirándulás pedig a napfényes déli tartományokba vezet. Szabadidős olvasmányként Antoine de Saint-Exupéry francia író, A kis herceg szerzőjének eltűnéséről olvashatnak, míg a sportrovatban a budapesti pólós minicsalódás viszi a prímet.


Közlekedés
Radar.
Ma a 11-es országúton Kökös, Uzon, Mak­sa, Kézdivásárhely, Kézdi­sár­fal­va, a 12-es országúton Olt­szem, Málnás, Mikóúj­falu, Sepsiszentgyörgy és Sepsibük­szád határában mérik a közúti járművek sebességét.


Röviden
Mozgásművészet.
A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc: táncgimnasztika óvo­dásoknak, kisiskolásoknak, 19 órától body-art alakformáló mozgásforma hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Hon­lap: www.dancestudio.shp.hu.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
Szívbetegek találkozója. A Szívbetegek Egyesületé­nek sepsiszentgyörgyi tagjai ma 17 órakor találkoznak a megyei kórháznál.
Egészségmegőrzés. A Ko­vászna Megyei Vörös­kereszt sepsiszentgyörgyi szék­házában, a Kós Károly utca 7. szám alatt (a Székely Nemzeti Múzeummal szemben) ma és kedden 9–12 óráig vérnyomást, vércukor-, triglicerid- és koleszterinszintet lehet méretni.
Kirándulás, üdülés. A Nyugdíjasok Sugás Szerveze­te augusztus 6–13. között kirándulást szervez Magyar­or­szágra és Szerbiába, augusztus 3–10. között pedig üdülést Hajdúszoboszlón. Érdeklődni a 0267 318 160-as telefonon vagy a székházban lehet.
Kisbakancsos túra. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztályának Kisba­kancs-csoportja kirándulást szervez gyerekekkel vasárnap Kisbaconba. Meg­látogatják a Benedek Elek-emlékházat, és fürödnek a népi feredőben. Utazás személygépkocsikkal. Talál­kozás 10.30 órakor Kis­bacon bejáratánál. Érdeklőd­ni és jelentkezni a HEKE Kis­bakancs-túrák Facebook-oldalon vagy a 0745 058 179-es telefonon Gáspár László Zsoltnál.
Áramszünet. Kézdi­sár­falván ma és holnap 8–16 óráig, Kézdiszentléleken, Kéz­idkőváron, Kédiszá­raz­patakon és Katrosában holnap 10–14 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet Ko­vásznán ma 8.30–17 óráig a Mihai Eminescu utcában 17 magánházánál (181–223. szám), a Clermont Szállodá­ban és az Odiseea büfében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2014-07-31: Apróhirdetések - :

Apróhirdetés

Kínál-lakás
Kétszobás bútorozott lakás Marosvásárhelyen egyetemistáknak, diákoknak kiadó. Telefon: 0755 648 844.
N
2014-07-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a lemhényi
HELLA PÁL
életének 86. évében elhunyt.
Temetése 2014. július 31-én 14 órakor lesz a lemhényi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
7612