Munka és lelkiismeret

2014. augusztus 1., péntek, Nyílttér

Aktív szakmunkásként, immár „szépkorú” nyugdíjasként ismertem, ismerek olyan férfiakat és nőket, akik lelkiismereti kérdésként (is) végzik-végezték dolgukat, kötelességüket mindenkori helyükön.

Példákat is sorolhatnék egymásrautaltságunkat illusztrálandó a kölcsönös tiszteletre és megbecsülésre. Sokszor házhoz hívjuk a villany-, gáz- és vízszerelőt, a kis kazánok szakértőjét, s örömmel nyitunk ajtót, ha nem várt gyorsasággal jelentkezik, de postások is gyakran megkeresnek, többnyire ajánlott levelek kézbesítésekor. És havonta egyszer felkeres az újságelőfizetést szervező is – maradnék ez utóbbi munkakör pozitív példájánál.
Szégyen, de nem tudom hány esztendeje végzi illemtudóan, szolgálati alázattal munkáját, kérdi családomat, előfizetünk-e mindkét megyei napilapra, netán országosra? Ha nem találna otthonomban, érdeklődik, keressen-e más időben, ha a közelben tartózkodunk? Mert jó emberismerő, tanult, olvasott, intelligens hölgy. Megtapasztalta: az újságrendelés nálunk létszükséglet, nemcsak a halálhírek, a rövid, könnyű rejtvények és viccek érdekelnek...
Ez évben kétszer is fordult a kapcsolatunk. Jeleztem, hogy nyugdíjkor rendezzük a havi kötelező törlesztéseket, a lap(ok) előfizetését – sajnos, aggódom egy hónapos távollétem okán kedvenc újságjaim sorsáért. Felajánlotta segítségét, hogy távozásomat jelezzem időben, mert ő magánál tartja, és összegyűjtve átadja hiánytalanul.
Szóbeli egyezségünk alapján kopogtattam a szomszéd ajtaján, s  átvettem az egyhavi, itthoni történések hetenként összecsomagolt paksamétáját.
A szervező és előfizető közt sok éven át kialakult tisztelet és megbecsülés kölcsönössége jegyében köszönöm, kedves Sz. J. a számomra elégtételt és örömet jelentő, hivatali kötelezettségén felüli pluszmunkáját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2014-08-01: Nyílttér - Váry O. Péter:

Dög

Nem túl szép szó, de fedi a valóságot. Ráadásul több értelmű, és most egy másik, nem az elhullott állat tetemére vonatkozó jelentését is használnunk kell.
2014-08-01: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató és filmvetítés
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gá­bor Áron Termében ma 17 órakor levetítik a sze­gedi Szín–Tér–Kép Alapít­vány Úz völgyéből szeretettel című filmjét.