Czika Tihamér Erdély-képeNe a múlttal, a jövővel foglalkozzunk

2014. augusztus 23., szombat, Közélet

Lehet szeretni vagy nem szeretni Czika Tihamér publicisztikai írásait, de nem lehet közömbösnek maradni irántuk, mert olyan sorskérdéseket feszegetnek, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak – összegezhető Simon Judit, a Riport Kiadó igazgatója állítása, amellyel felvezette a szerző Álmodok egy Erdélyt című cikkgyűjteménye tegnapi sepsiszentgyörgyi bemutatóját.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Tortoma Könyvesház­ban Simon Judit elmondta, az Erdélyi Ri­portban, a Man­nában, a kolozsvári Szabad­ságban, a Ma­gyar Szóban 2007–2011 között megjelent írások akkor születtek, amikor a fellendülést recesszió követte a hazai társadalomban, amikor sok mindenben előre lehetett volna lépni, de ehelyett a helyben topogás volt a jellemző. Czika Tihamér nem csak a rosszat mutatja meg, hanem azt is megírja, hogyan lehetne jobb, nem a sors- és nemzetsiratást tartja célravezetőnek, hanem a jövő építését – mondta a kiadó vezetője, a kötet egyik szerkesztője, amire a szerző azzal reagált, hogy azért tartja fontosabbnak a jelenkori kényes kérdések megvitatását és a jövőbenézést, mint a múltba való menekülést, mert csak az viszi előbbre a társadalmat.
A sepsiszentgyörgyi Czika Tihamér 2011 óta az Európai Bizottság hivatalnoka Brüsszel­ben, elismeri, a 2007–2011 között megjelent publicisztikai írásai óta sok minden megváltozott az általa felvetett politikai, szociális kérdések tekintetében, de sok még a tennivaló, és szemléletváltásra is szükség van. Ő személy szerint a modern transzszilvanizmus híve, következő könyvét is erről a témáról írja, mert hiszi, Erdélynek nincs jövője, ha a magyarok nem fognak össze a román értelmiséggel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2014-08-23: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Kopjafa a Forró testvéreknek (Megemlékezés az Úz völgyében)

Hősnek kell tekintenünk azt is, aki megjárta a Úz völgye poklát, helytállt a reménytelennek mutatkozó helyzetben, majd parancsszóra nyugat felé indult a futó hadakkal, hogy később nagyon messzi tájakról megfáradva visszatérjen szülőföldjére, és itt élhessen, s hazai földben nyugodhasson.
 
2014-08-23: Közélet - Iochom István:

Pénzbírság a „csendháborítónak”

A kézdivásárhelyi rendőrség forgalmi osztályának egyik munkatársa augusztus 14-én 14.15 órakor állította ki a CP 5928423-as számot viselő, 500 lejes pénzbírságot megállapító jegyzőkönyvet a kézdiszentléleki Tamás Róbert nevére.