Kelemen Hunor támogatásaHarmincezer aláírás Háromszéken

2014. augusztus 27., szerda, Közélet

Tíz nap alatt harmincezer aláírást gyűjtöttek össze Háromszéken Kelemen Hunor államfőjelöltségének támogatására – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke, aki harmincezredikként maga látta el kézjegyével a támogató ívet.
 

Az RMDSZ tisztségviselői, polgármesterei, helyi és megyei tanácstagjai is gyűjtik az aláírásokat, száznál több fiatal önkéntes falvakon házról házra jár, városokon pedig utcai standokon várják a Kelemen Hunort támogatókat – mondotta Tamás Sándor. Pozití­vumként említette, hogy az aláírásgyűjtés időszakában a városi RMDSZ-irodákat naponta ötven-hatvanan is felkeresik, akik Kelemen Hunort akarják támogatni. Szerinte fontos, hogy minden választáson saját jelölttel vegyen részt az RMDSZ, még ha tisztában vannak is azzal: a romániai társadalom nem érett arra, hogy magyar államfője legyen az országnak. El kell mondani, hogy Székelyföldnek más megközelítésre van szüksége Bukarest irányából, meg kell fogalmazni igényeinket, a területi autonómiát, a regionális kétnyelvűséget, az etnikai arányosságot a közintézményekben – sorolta a háromszéki RMDSZ elnöke. A Bukarest­ből visszajuttatott összegekről szólva megjegyezte: jelenleg ez az arány 75 százalékos, tehát a Háromszékről Buka­restbe áramló összeg háromnegyedét osztja vissza a megyének a kormány. Az Erdélyi Ma­gyar Néppárt jelöltállítása kapcsán úgy vélekedett: szabályosan nem fogják tudni összegyűjteni a Szilágyi Zsolt indulásához szükséges 200 ezer aláírást. Azt is elmondta: még ha ezt Erdélyből nem is úgy látjuk, Bukarestből nézvést, a román logika szerint erőt kell felmutatni a választásokon, ebben az esetben tehát nem áll a sok kicsi sokra megy elve.
Grüman Róbert háromszéki ügyvezető elnök elmondta: szeptember 15–20-ig folytatják az aláírásgyűjtést, hogy mindenkinek lehetőséget teremtsenek Ke­lemen Hunor támogatására. Arra is felhívta a figyelmet: egy szavazópolgárnak egyetlen jelöltet szabad támogatnia.

Megvan a fele
Az RMDSZ két héttel ezelőtt kezdte meg a Kelemen Hunor államelnökjelölt indulásához szükséges legkevesebb 200 ezer aláírás összegyűjtését, a szövetségnek jelenleg a szükséges támogatói aláírások több mint fele megvan – közölte Kovács Péter. A szövetség jelöltjéről a főtitkár elmondta: ,,Kelemen Hunornak jelöltként meg kell mutatnia, hogy mi, romániai magyarok erős közösség vagyunk, és nem lehet minket megkerülni, amikor az ország jövőjéről döntenek. El kell mondania a román többségnek, hogy mi, magyarok dolgozó, adózó, értékteremtő polgárai vagyunk az országnak, de saját hagyományaink, értékeink és érdekeink vannak.” Hozzátette: Kelemen Hunornak képviselnie kell érdekeinket, hiszen a román politikusok nem vállalják fel a magyar ügyet, közösségünk gondjainak megoldását. Az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjének indulásával kapcsolatban a főtitkár kijelentette: „Szilágyi Zsoltot jól ismerjük, hiszen tizennégy éven keresztül az RMDSZ parlamenti képviselője volt, jó munkát kívánunk neki az aláírásgyűjtésben!”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2014-08-27: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Átalakult a francia kormány
Tegnap megalakult a továbbra is tizenhat miniszterből és tizenhét államtitkárból álló új szocialista francia kormány, amelyben a megszorító gazdaságpolitikát bíráló Arnaud Montebourg gazdasági miniszter helyét egy volt bankár, a 36 éves Emmanuel Macron veszi át.
2014-08-27: Közélet - Fekete Réka:

Hulltak, mint az augusztusi kévék (Úz völgye)

Nem elég a zászlók s a koszorúk sokasága, életünkkel is bizonyítanunk kell, hogy meg tudjuk védeni hitünket, értékeinket, családjainkat, és vissza kell térnünk az igaz forráshoz, Istenhez, akiben hittek apáink, nagyapáink is, akik elestek a hazáért – hangsúlyozta Szabó Lajos sepsiszentgyörgyi plébános, kanonok a hetven évvel ezelőtti szovjet betörés és az első világháború hősi áldozataira emlékező szentmisén tegnap az Úz völgyé­ben.