Irodalom a pulzArtonFejtől s lábtól

2014. szeptember 2., kedd, Magazin

A pulzArt fesztivál idén is több neves kortárs szerzőt lát vendégül, köztük Tompa Andrea kolozsvári származású, Budapesten élő írót, színikritikust, akinek tavaly megjelent Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben című regénye bekerült 2013 KULTkönyvei közé a Kulter.hu válogatásában.

Az írónőnek nemcsak első regénye, a Hóhér háza kolozsvári történet, második kötetében is fontos szerepet játszik a kincses város. „Kolozsvár valahogy a testemben van, bármerre fordulok, tudom, hogy hol vagyok. Van valami olyan hely, s ez nemcsak Kolozsvár, de egész Erdély is ebben az új könyvben, amit jobban érzékelek, jobban belátok, jobban értek és átélek a fájdalmaival, szépségeivel, nyomorával” – fogalmazott egy interjúban Tompa Andrea. A Kalligram Kiadónál megjelent regény a Monarchia utolsó évtizedében és az első világháború utáni évtizedben játszódik, két főhőse a Brassó-közeli aljegyző fia és az enyedi zsidó kereskedő lánya. Első találkozásuk emlékét kiradírozza az összeomlás, az új időszámításban pedig mellékesen, véletlenszerűen sodródnak megint egymás mellé. „Két embert belelöktem a történelembe, ezt a két hősömet elküldtem a történelembe élni. (...) Azt szerettem volna, hogy ezek a hősök megéljék az első világháborút, és megéljék, ne szemléljék, kívülről reflektálják, hanem megéljék Trianont” – mondja a regény kapcsán az írónő. A könyv igazi nagy, szenvedélyes találkozás Kolozsvárral, a polgári Erdély kultúrájával, szellemi potenciáljával, a fejlődés igézetével. Többek között erről a kötetről, de az irodalomról és színházról általában és a szerző erős erdélyi kötődéseiről is szó lesz a közönségtalálkozón szep­tember 13-án 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban. Tompa Andreát Tamás Dénes író kérdezi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2014-09-02: Sport - :

Quintana állt az élre (Kerékpározás, Vuelta a Espana)

Kolumbia nagy napja volt vasárnap a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen: a kilencedik szakaszt Winner Anacona nyerte, míg összetettben Nairo Quintana állt az élre.
2014-09-02: Magazin - :

Budavár visszafoglalása (1686. szeptember 2.)

„Ha nem tudtam megtartani uramnak a rám bízott várat, úgy van rendjén, hogy én itt haljak meg!” (Abdurrahman budai pasa)