Kampányolnak a britekÁllamcsődhöz vezet Skócia függetlenedése?

2014. szeptember 3., szerda, Világfigyelő

Államcsődnek minősítenék a piacok, ha függetlenné válása esetén Skócia megtagadná az Egyesült Királyság teljes államadósságából rájutó rész törlesztését – mondta skóciai kampánykörútján Gordon Brown volt brit miniszterelnök.

A munkáspárti politikus – aki Skóciában született és a skót elszakadási törekvések elleni kampány egyik irányítója – Coatbridge kisvárosban mondott beszédében kijelentette: a nemzetközi közösség páriának tekintené Skóciát az államadósság-hányad törlesztésének elutasítása esetén. „Még Zimbabwe is eleget tesz nemzetközi törlesztési kötelezettségeinek” – érvelt a volt brit kormányfő.
A skót kormány többször is hangoztatott álláspontja szerint Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot. John Swinney skót pénzügyminiszter a minap egy szakpolitikai vitában kijelentette: a skót kormány továbbra is azt a megoldást pártolja, hogy ha a szep­tember 18-ára kiírt függetlenségi népszavazáson a választók az elszakadásra voksolnak, akkor Skócia az Egyesült Királysággal kötendő hivatalos valutauniós megállapodás révén megtarthassa a fontot. A skót kormány ebben az esetben átvállalja a brit államadósság „méltányos hányadát”. Ha azonban az Egyesült Királyság fennmaradó része magához ragadja a pénzügyi eszközöket, akkor a kötelezettségeket is teljes mértékben vállalnia kell, és ebben az esetben Skócia e kötelezettségekből semennyit nem vesz át – fűzte hozzá Swinney.
Gordon Brown szerint mindazonáltal ez az álláspont romhalmazzá teheti a skót gazdaságot. Hozzátette: a font megtartására az egyetlen garancia az, ha Skócia az Egyesült Királyság tagja marad. A munkáspárti politikus szerint ettől egymillió skóciai munkahely léte is függ.
A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között éppen arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne. A hivatalos font­unió lehetőségét azonban a brit kormány egyértelműen elveti. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményben szögezte le, hogy „ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is”, mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük „egy külföldi országot és annak bankjait”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1716
szavazógép
2014-09-03: Világfigyelő - :

Fokozza a nyomást az Európai Unió

Az Európai Unió tagállamainak kormányai péntekig döntenek az Oroszország elleni új szankciókat tartalmazó csomagról – közölte tegnap az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt Brüsszelben Federica Mogherini, az EU soros elnöki tisztét betöltő Olaszország külügyminisztere, akit a tagállami csúcsvezetők az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre jelöltek.
 
2014-09-03: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Röviden

Nemzetpolitika az elvándorlás ellen
A magyar nemzetpolitika és a gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a közeljövőben az lesz, hogy megállítsa a szülőföldről való elvándorlást, illetve esetlegesen visszacsalogassa azokat, akik már elhagyták otthonukat – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában.