Betekintés a sportvilágba

2014. szeptember 15., hétfő, Sport

A hónap második felében két olyan sportág – kosárlabda és röplabda – világbajnokságára kerül sor, mely közel áll  hozzánk, az egyik, mert ma is hódít megyénkben, a másik, mert sportvilági sikeréhez hozzájárult egy erdővidéki sportemberünk.
 

Kosárlabda
Korunk legnépszerűbb labdajátékai közé tartozik. Bár a véletlenek hosszú sora játszott közre, kialakítása mégis tudatos, célszerű munka eredménye. Feltalálója a springfieldi főiskola testnevelő tanára, dr. James A. Naismith. A testnevelő tanárt azzal bízta meg az egyetem vezetősége, hogy télen „megfelelő játékkal” a teremben foglalkoztassa hallgatóit. Naismith sokat gondolkozott a „megfelelő játékon”, de sehogy sem tudott zöld ágra vergődni, míg a véletlen segítségére nem sietett. Egy napon hallgatóira várva megpróbálta az udvar végén elhelyezett barackos kosarakba dobni a labdát. E próbálkozás adta az ötletet. Miután megérkeztek tanítványai, két csapatot szervezett, és elkezdtek játszani. Később a terembe vonultak, és ott folytatták a játékot úgy, hogy a kosarakat a karzatra rögzítették. Aztán leszerelték a kosarakat, és gyűrűkkel helyettesítették, a gyűrűk aljára zárt hálót erősítettek, s erre egy zsineget szereltek, amelynek segítségével kivehették a hálóba juttatott labdát. A karzatra szerelt gyűrűk viszont túl közel álltak a szurkolókhoz, akik kedvük szerint – kedvenc csapatuk érdekében – hol akadályozták, hol segítették a labda kosárba juttatását. Hogy a szurkolók ne avatkozhassanak bele a játékba, a gyűrűk mögé palánkot szereltek, s a gyűrűkre olyan hálót, amelynek alja lyukas volt... Az első játékszabály 1892-ben látott napvilágot. A játék népszerűsége egyre csak nőtt, s már 1928-ban bemutatták az amszterdami olimpiai játékokon. Négy évvel később megalakult nemzetközi szövetsége, a Fédération Internationale de Basketball Amateur (Nemzetközi Amatőr Kosárlabda-szövetség), amely 1935-ben kiírta az első Európa-bajnokságot, 1936-ban pedig a berlini olimpián már hivatalosan is műsorra tűzték a bajnoki vetélkedőt. A világbajnokságra még várni kellett, de ami késett, nem múlott, 1950-ben meg is rendezték az első kosárlabda-világbajnokságot, 1953-ban pedig az első női világbajnokságot. A 17.-et most rendezik szeptember végén (27.–okt. 5.) Törökországban.
A tizenhat női világbajnokság legeredményesebb éremgyűjtő országai:
Egyesült Államok    8    1    2
Szovjetunió    6    2    0
Ausztrália    1    0    2
Brazília    1    0    1
A romániai kosárlabda nem tartozott és nem tartozik ma sem az európai élvonalba, abban a kevés időben, amelyet ott töltött, a háromszéki hölgyek is szerepet játszottak. Legjobbjuk, Simon Margit (Sepsi­szent­györgyön született 1942. szeptember 1-jén) 65-szörös válogatott volt, BEK-döntős (ezüstérmes), és négy Európa-bajnokságon vett részt (1962 – 4., 1966 – 4., 1968 – 7., 1970 – 8.). Két kadettválogatottunk – Ambrus Erzsébet és Simon Gyöngyi – 1989-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. Megérdemlik a külön figyelmet.
Röplabda
A sportág őshazája után kutatva újra Springfieldben találjuk magunkat. A XIX. század végén a Holyoke YMCA egyetem testnevelési igazgatója, I. G. Morgan a téli felkészülés mozgásformáinak kiegészítésére, változatosabbá tételére egy 2,5 méter magasan kifeszített hálóval kettéosztotta a termet, azt a célt tűzve ki a háló két oldalán felsorakozott csapatok elé, hogy igyekezzenek a háló felett az ellenfél térfelére juttatni a labdát. Hogy milyen módon, azt egyelőre nem szabta meg. A játékosok üthették, dobhatták a labdát, annyiszor adogathattak egymás között a saját térfelükön, ahányszor csak akartak. A Springfieldbe látogató szakemberek nem jósoltak nagy jövőt a minnonetnek, na de véleményük nem törte le Morgan tanítványait, ellenkezőleg, más városokba is elvitték, bemutatták játékukat, majd kidolgozták első szabályait, megszabták a játéktér méreteit, a csapat játékosainak létszámát, előírták, hogy a labdát nem szabad megfogni, annak el kell pattannia a kéztől... Az Amerikában tanuló japán diákok „hazavitték” a megkedvelt játékot, otthon tovább fejlesztették... Öreg kontinensünkön elsősorban a balti államok karolták fel, de hamarosan egész Európa híve lett az új játéknak. Egy ideig a Nemzetközi Kézilabda-szövetség irányította a nemzetközi röplabda-tevékenységet, aztán 1947-ben megalakult a Fédération Internationale de Volleyball (Nemzetközi Röplabda­szövetség), és rá egy évre már meg is rendezte az első Európa-bajnokságot, újabb egy év múlva pedig a világbajnokságot. Az olimpiai játékok műsorába 1964-ben került be, s mindjárt az első bajnokságán részt vett a Baróton született, ma Sepsiszentgyörgyön élő Derzsi Ede, aki a román válogatottal a 4. helyen zárt, túl az olimpiai szereplésén a világbajnokságokon szerzett két ezüst- (1956, 1966) és két bronzérmet (1960, 1962), az Európa-bajnokságokon egy arany- (1963) és két ezüstérmet (1955, 1958), az Universiadékon pedig két aranyérmet. Derzsi sikerein túl sok örömet nem szerzett ez a sportág itt, e vidéken. Voltak ugyan halvány kezdeménye­zések Sepsiszent­györgyön és Kézdivá­sár­helyen, de igazán meghonosodni nem tudott a röplabda. Ettől függetlenül követni fogjuk a szeptember 23-án Olaszországban kezdődő 17. női röplabda-világbajnokságot azzal a reménnyel, hogy hátha-hátha belopakodik megyénkbe a sportjáték.
Az előző tizenhat vb legeredményesebb éremgyűjtői:
Szovjetunió    5    1    1
Japán    3    3    1
Kuba    3    1    0
Kína    2    2    0
Oroszország    2    0    1
Olaszország    1    0    0
Következzen akkor a tizenhetedik éremvadászat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2014-09-15: Sport - :

Lőrincz Zsigmond- emlékserleg (Emlékezés, tiszteletadás)

A nagyszerű, nemes lelkű sportember, Lőrincz Zsigmond tiszteletére rendeztük meg a Kovásznai Napok keretében az első labdarúgótornát, melyen a gyerekeket szólítottuk, hívtuk pályára – tájékoztatott Ördögh Lóránt edző. – Már csak azért is, mert ők tudnak még önzetlenül, hatalmas játékszeretettel focizni, és – nem tagadom – a szervezés hátterében ott motoszkált a gondolat: hadd legyen ez a torna a tehetségkutatás első megszervezett lépése.
2014-09-15: Sport - :

Túl a harmadik fordulón (Labdarúgás, II. liga)

Több olvasónk kérésére most és a jövőben is rendszeresen közölni fogjuk a II. liga eredményeit.
I. csoport: Baloteşti–Berceni 3–3, Năvodari –Slobozia 1–0, Brăila–Suceava 0–2, Dorohoi–Bákó 0–2, FC Farul–Piteşti 1–1, Buzău–Voluntari 1–0. Az élcsoport állása: 1. Năvodari 9 pont, 2. Suceava 7 (6–1), 3. Piteşti 7 (5–1)...