Székely autonómia skót segítséggel

2014. szeptember 18., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

A skót függetlenségi népszavazás közeledtével egyre gyakrabban hallhattuk, bármi lesz a voksolás végkimenetele, következő naptól megváltozik Európa, más lesz körülöttünk a világ.

Az tény, nem csak Angliát, Nagy-Britanniát bolygatta fel a skótok kiválási szándéka, rettegve nézik mindenütt, ahol nem sikerült vagy nem megfelelően sikerült rendezni a nemzeti kisebbségek helyzetét. S ilyen régió, bizony, számos akad Európa-szerte.
Ha ma Skóciában győznek az igenek, új korszak kezdődik, megszűnik a második világháború után kialakított államhatárok sérthetetlenségének mítosza, és hosszú idő után kénytelen lesz belátni, elfogadni a világ a népek, nemzetek önrendelkezési jogát. Ha a nemek lesznek többségben, a skótok maradnak az Egyesült Királyságban, ám bővül autonómiájuk, és többen ráébredni kényszerülnek: esetleg csak ily módon egyben tarthatóak a nagyhatalmak által összetákolt államok.
Néhány napja Romániában is kitört a pánik, és a legtöbb nagyokos már Székelyföld, Erdély elszakadását, Magyarországhoz csatolását vizionálja. Összeesküvés-elméletek egész sora lát napvilágot az oroszok által támogatott székely autonomistákról, alantas tervekről, szövetségekről. Szajkózzák abszurdabbnál abszurdabb vádjaikat, csak éppen a lényeg fölött siklanak el: Székelyföld akkor sem válhatna függetlenné Románia közepén, ha ezt a célt tűzte volna ki, s nem csupán autonómiát követelne. Kevés a józan hang, amely hajlandó elismerni, hogy a székelység által igényelt önrendelkezés nem az ördögtől való, és biztosításával éppen a további konfliktusok éleződését lehetne megakadályozni.
A skót népszavazásnak, végkimenetelétől függetlenül, hatással kellene lennie a székely autonómiaharcra is.  Ha a skótok elindulhatnak a függetlenedés útján, kénytelen lesz elismerni a világ, hogy ehhez nem csak nekik van joguk. Láncreakció kezdődhet, a katalánok, flamandok, vallonok, az írek stb. követelhetik a nagyobb önrendelkezést, s az érintett államok kénytelenek lesznek engedni, szélesebb körű autonómiával igyekeznek majd kiváltani a leválási szándékot. Ha sikertelen lesz a skótok kísérlete, akkor is nagyon komoly vészcsengő szólalt meg, amely többé nem hagyható figyelmen kívül. Minderre most már a román politikusoknak is rá kell ébredniük, felismerniük, hogy riogatás, szitkozódás helyett eredményesebb  lenne ésszerű megoldást keresniük. Engedniük kell, hiszen nyilvánvaló:  a prés, a nyomás sokkal inkább az ellenállást növeli, elfojtani, megfullasztani itt sem lehet a népek, nemzetrészek élni, megmaradni akarását.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2014-09-18: Közélet - Iochom István:

Iskolabuszok sofőr nélkül (Kétszer vették át a kampányajándékot)

„Megköszöntem Victor Ponta miniszterelnöknek az iskolabuszt, mivel nagy szükségünk lenne rá, de azt kértem tőle, hogy biztosítsák a fizetésalapot is a gépkocsivezető részére, mivel nem tudunk sofőrt alkalmazni.
2014-09-18: Közélet - Mózes László:

Kézdivásárhelyi természetfotósok Baróton

Jóval többek, mint természetfotósok: otthonuk a vadon és a hegyvidék, életformájuk az erdei s sziklák közti barangolás. A kézdivásárhelyi Bereczki Barna és Gál László közös fotókiállítása kedden este nyílt meg Baróton, Erdővidék Múzeumának legújabb tárlata nemcsak természetbarátoknak, hanem a téma iránt fogékony gyermekeknek, diákoknak is bátran ajánlható.