Porosenko szerint Putyin két nap alatt érné el Bukarestet

2014. szeptember 19., péntek, Közélet

Vlagyimir Putyin orosz elnök a baltikumi államok, Lengyelország és Románia megtámadásával fenyegetőzött Petro Porosenko ukrán államfővel folytatott egyik tárgyalásán, és kilátásba helyezte, hogy kétoldalú kapcsolatai révén megakadályozza az Oroszországot sújtó esetleges újabb döntéseket az Európai Tanácsban. Erről az ukrán államfő számolt be José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének – írta tegnap a Süddeutsche Zeitung.

„Ha akarom, az orosz csapatok két nap alatt nemcsak Kijevet érik el, hanem Rigát, Vilniust, Tallint, Varsót és Bukarestet is” – idézte Petro Po­rosenko Vlagyimir Putyin szavait a Barrosóval múlt pénteken Kijevben folytatott megbeszélésen a német lap beszámolója szerint. A Süddeutsche Zeitung az Európai Külügyi Szolgálat – az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének munkáját támogató diplomáciai testület – egy feljegyzésére hivatkozik, amely a Porosenko–Barroso találkozón elhangzottakat foglalja össze.
Porosenko elmondta Barrosónak, hogy Putyin figyelmeztette, ne támaszkodjék túlságosan az EU-ra, mert a kétoldalú kapcsolatai révén úgynevezett blokkoló kisebbséget tud szervezni az uniós állam-, illetve kormányfőket össze­fogó Európa Tanácsban, és így megakadályozhatja az Oroszor­szágot hátrányosan érintő döntéseket. Porosenko azt is elmondta, hogy Putyin meg akarja gá­tolni Ukrajna társulását az EU-hoz. Az ukrán elnök úgy vélte, Putyinnak ez valószínűleg fontosabb ügy, mint Lu­hanszk és Donyeck sorsa – áll az összefoglalóban, amelyből a Süddeutsche Zeitung szerint az is kiderül, hogy Putyin és Porosenko egyezségének megfelelően halasztották el 2016 januárjáig az Uk­rajna és az EU szabad kereskedelmi megállapodásának életbe léptetését.
Vlagyimir Putyin nyilvánosan eddig nem fenyegetett katonai erő alkalmazásával NATO- vagy EU-tagországokat. Ugyanakkor nyilvánosságra került, hogy Barroso az augusztus végén tartott uniós csúcson beszámolt egy telefonbeszélgetéséről, amelyben az orosz elnök azt mondta, ha úgy akarja, az orosz csapatok két hét alatt elfoglalják Kijevet – idézte fel a Süddeutsche Zeitung.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1712
szavazógép
2014-09-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Fordulópont?

Saját vállalásaihoz és a közösségi elvárásokhoz képest jókora késéssel bár, de tegnap Kolozsváron végre hivatalosan is bemutatta autonómiastatútumát az RMDSZ.
2014-09-19: Belföld - :

Hirsaláta

HALOVÁNY IDEGENFORGALOM. Az idei első fél évben 840 ezer külföldi turista szállt meg romániai kereske­delmi szálláshelyeken, és mintegy félmillió eurót költöttek – közölte az Országos Statisztikai Intézet.