Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár létesült

2014. szeptember 20., szombat, Kultúra

Az 1989 decembere után megjelent erdélyi magyar kiadványok, könyvek összegyűjtésére vállalkozik az Erdélyi Magyar Gyűjtőkönyvtár, a régóta tervezett, szervezett projektet szerdán este indították hivatalosan is útjára befogadó intézményében, a Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Jelen pillanatban nem létezik egyetlen ilyen átfogó gyűjtemény sem Erdélyben, sem Budapesten, sem Bukarestben, a szakembereket évek óta foglalkoztatja a gondolat, amely most testet ölteni látszik. Szonda Szabolcs, a Bod Péter-könyv­tár igazgatója elmondta, kiemelt figyelmet fordítanak a dokumentumok, a szép- és szakirodalmi munkák összesítésére, az akarat megvan, és úgy tűnik, a támogatás sem hiányzik majd a megvalósításhoz. Kele­men Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség Kulturális Autonómia Tanácsának szerepét hangsúlyozta, ott körvonalazódott az elképzelés, és ott dolgozták ki a részleteket is. Össze kell szedni a papírra nyomtatott kiadványokat, de figyelmet kell fordítani a digitalizálásra is, hisz sokak szerint ma már „ami nincs fenn a világhálón, az nem is létezik” – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy ennek a gyűjtőkönyvtárnak lesz a feladata a nagy hagyatékok kezelése, nagy családok  két-három nemzedéke által felhalmozott könyvállományok rendszerezése, megőrzése. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár kiemelte, nagyon fontos megismernünk közelmúltunk történetét, hogy megértsük a mai világot. Tud­nunk kell, mi történt az elmúlt 25 évben, tanulnunk kell az elkövetett hibákból. Minden dokumentum tulajdonképpen egy korrajz, ezért is nagyon fontos ezek összegyűjtése – vélekedett. Tamás Sándor megyei- tanács-elnök arról beszélt, hogy két jelentős művelődési központot nyitottak meg Sepsiszentgyörgyön – egyik az Erdélyi Művészeti Központ, másik a gyűjtőkönyvtár –, és mindkettő összerdélyi feladatot lát el. Ő is felidézte az évek óta tartó tervezés folyamatát, az indulást megelőző hosszas vitákat. Elmondta, miként körvonalazódott, hogy olyan magyar önkormányzatok irányította városba, megyébe kell költöztetni ezeket, ahol évtizedek múlva is biztonságosan működhetnek.
Az Erdélyi Magyar Gyűjtő­könyvtár honlapja már elérhető (www.gyk.kmkt.ro), itt három kategóriában lehet keresgélni: azok között a kiadványok között, melyek már megtalálhatóak az állományban, azok között, melyek megjelenéséről tudnak, de még nem sikerült megszerezniük, illetve várják a jelentkezőket – egy online űrlap kitöltésével –, akik jelzik egy-egy még nyilvántartásba nem került könyv, periodika, katalógus stb. létezését, kiadásának évét, helyét.
A Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai már munkához láttak, egyelőre számszerűen nem megbecsülhető, hány kiadványt sikerült összeszedniük – mondta el Szonda Szabolcs. Minőség szerinti válogatást nem végeznek, a cél, hogy minden magyar nyomtatványt beszerezzenek. Most az első szakaszban tájékozódni igyekeznek, ezt szolgálja a honlap is, minden régióban kapcsolatokat építenek ki, megbízott emberük lesz, hogy könnyebb legyen a feltérképezés, adományokra, vásárlásra felajánlott könyvekre, kiadványokra egyaránt számítanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1528
szavazógép
2014-09-20: Kiscimbora - :

Játszósarok (Nyelvtörők)

Netán platán, talán palánta? Netántalán platánpalánta?
l
Öt gödörben öt török öt görögöt dögönyöz.
l
2014-09-20: Kultúra - Bogdán László:

Elektronikus Gutenberg-galaxis? (Az EMIL Árkoson)

E címmel hirdette XIII. táborának vitáit az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) szeptember 11–14-e között Árkoson.