Ponta nem támogatja az autonómiát

2014. szeptember 20., szombat, Közélet

Ismét határozott nemmel válaszolt Victor Ponta kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy támogatja-e a Székelyföld területi autonómiáját. Az RMDSZ autonómiatervezetével kapcsolatban egyébként több politikus fogalmazta meg elutasító álláspontját.

A kormányfő kijelentette, a tervezet kezdeményezői is tud­ják, sem a Szociáldemok­rata Párt, sem a többi román párt nem támogatja a tervezetet. Úgy vélte, annak közvitára bocsátása az államfő-választási kampány része.
Victor Ponta tegnapi nyilatkozatában rámutatott,: a modern román államnak, amely védi a kisebbségeket, azon kell dolgoznia a magyar kisebbség választott képviselőivel, az RMDSZ-szel együtt, hogy kiszélesítse a decentralizációt. Szerinte nem szabad elindulni olyan lejtőn, amely viszályt, széthúzást eredményez.
  Ponta ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyetért a decentralizációval, vagyis azzal, hogy a helyi választottak több hatáskört kapjanak, de van egy határ, amit egyetlen román párt sem lép túl, még az ellenzék államfőjelöltje, a német kisebbségi Klaus Johannis sem.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön mutatta be Kolozsváron a szövetség székelyföldi autonómia­statútumát. A dél-tiroli autonómiamodellt román jogi környezetbe átültető statútummal a szövetség az alkotmány által egységesnek és oszthatatlannak meghatározott román állam keretében szeretne autonómiát biztosítani a Maros, Kovászna és Hargita megyei településeket magában foglaló Székelyföld Régiónak.
A kormányfő nyilatkozatát megelőzően már több román politikus még csütörtökön reagált az RMDSZ által közvitára bocsátott tervezetről. Hozzájuk csatlakozott tegnap az SZDP Kovászna megyei szervezetének elnöke, Horia Grama, aki úgy vélte, hogy az RMDSZ tervezete alkotmányellenes, és azt nem fogadja majd el a román parlament. Hozzátette, hogy amennyiben sor kerül a decentralizációra, azt az egész országban egyformán kell végrehajtani, és nem csak egy bizonyos régió számára kell biztosítani hatásköröket. Szintén tegnap Andreea Paul, a román ellenzéki Demokrata Liberális Párt első alelnöke a demokraták és a román liberálisok alkotta Keresztény-liberális Szövetség nevében kijelentette: az RMDSZ tervezete alkotmány- és Európa-ellenes, szélsőséges nézőpontot tükröz és gyűlöletet szít. Úgy fogalmazott, az RMDSZ azon törekvése, hogy párhuzamos társadalmat építsen ki, sikertelen lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1478
szavazógép
2014-09-20: Nemzet-nemzetiség - :

Tabudöntögetés

Romániában a multikulturalizmus politikailag a megengedő kisebbségpolitikát jelenti, de alkotmányosan garantált kisebbségi jogok nélkül.
2014-09-20: Közélet - Farkas Réka:

Értékmentés, értékteremtés (Barabás Miklós központ nyílt Dálnokon)

Rendkívül igényesen felújított kúriával és tehetséggondozó központtal gazdagodott Dálnok a Kolozsváron bejegyzett, de tevékenységét egész Erdélyre kiterjesztő Közösségért Alapítvány jóvoltából. Bensőséges ünnepségen mutatták be a kétéves munka eredményét a helybelieknek, vázolták terveiket, elképzeléseiket, és emléktáblával tisztelegtek az új központ névadója, Barabás Miklós festőművész előtt.