Folytatódhat az autonómiakövetelés

2014. szeptember 22., hétfő, Kitekintő

Nem múltak el a brit gazdaságot terhelő politikai bizonytalanságok annak ellenére sem, hogy a skóciai népszavazáson az elszakadást ellenző erők nyertek, ráadásul a függetlenségpárti tábor magas szavazataránya újabb lendületet adhat más európai országok szeparatista mozgalmainak is – vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi és politikai elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Ca­pital Economics szak­értői úgy vélik, hogy a skót függetlenséget elvető tábor győzelmét csak a Skóciának megígért, még szélesebb önrendelkezési jogkörök kilátásba helyezésével sikerült elérni, és ez azt eredményezheti, hogy az Egye­sült Királyság más régiói is nagyobb autonómiakövetelésekkel állnak elő.
Emellett Skócia elszakadása a jelenleg is kormányzó brit Konzervatív Párt felé billenthette volna a politikai támogatottság mérlegét, így viszont a jövő májusi brit parlamenti választásokon a szoros erőviszonyok miatt – a 2010-es választásokhoz hasonlóan – valószínűleg ismét olyan törvényhozás jön létre, amelyben egyik pártnak sincs abszolút többsége. Ez újabb bizonytalanságot eredményezhet általában a további költségvetési takarékossági lépések méretével és összetételével, különösen az adópolitikával kapcsolatban, és ez az üzleti szférát a beruházások halasztására, a fogyasztókat pedig óvatos költekezésre késztetheti. Mindezek alapján rövid életűnek bizonyulhat a piacokon a népszava­zási eredmény után megindult „megkönnyebbülési fellendülés” – jósolták a Capital Economics elemzői.
Quentin Peel, az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet – székháza után közkeletű nevén a Chatham House – európai kutatási programjának vezetője kommentárjában azt a véleményét emelte ki, hogy jóllehet az 55–45 százalékos szavazatarány-megoszlás az elszakadást ellenzők döntő mértékű győzelmének tűnik, a különbség valójában szűk, és valószínű, hogy az eredmény inkább lelkesíteni fogja a katalán és a baszk függetlenségi mozgalmakhoz hasonló európai szeparatista erőket, semhogy kedvüket szegné. A Chatham House szakértője szerint a skót népszavazási eredményt figyelmeztetésnek is kell tekinteni Londonban és más európai fővárosokban arra, hogy milyen kiterjedt a populáris szembenállás a városi elittel, és milyen mértékű a kiábrándultság a jelenlegi politikai folyamatokból.
Peel szerint sokan azok közül, akik a népszavazási kampány vége felé felsorakoztak a skót nacionalisták mögött, nem annyira hagyományos nacionalisták voltak, mint inkább tiltakozók az általuk inkompetensnek, érzéketlennek, sőt, korruptnak tartott elit ellen. Ez újabb megnyilvánulása volt a fősodorbeli pártok elleni protest-voksolásnak is, amely sok EU-tagállamban az európai parlamenti választásokon is már megmutatkozott – vélekedett a Chatham House vezető szakértője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2014-09-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Emlékműsor a múzeumban
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 19 órától bemutatják a Kelet felől jön egy vonat… című első világháborús emlékműsort. Rendező: Zayzon Ágnes történész, népdalénekes és -gyűjtő.
2014-09-22: Kitekintő - :

Ukrajnai csehek gondjai

Csehország nem tervezi az észak-ukrajnai Volinyi területen élő csehek tömeges hazatelepítését az ukrajnai helyzet miatt – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, amikor Zsitomirben találkozott a volinyi (volhíniai) csehek képviselőivel.