MagaslesA skót kérdőjelek

2014. szeptember 23., kedd, Közélet

A nagy érdeklődéssel várt, Skócia elszakadására vonatkozó népszavazáson elbuktak ugyan a függetlenségpártiak, de több mint másfélmillió ember szavazatát – akik a skót függetlenséget akarják – nem lehet semmisnek tekinteni, és láthatólag a megkönnyebbülő brit miniszterelnök nem is tekinti annak, s a közeljövőben eldől, milyen is lesz „közelről”, konkrétan a beígért nagyobb skót önrendelkezés, hiszen Cameron kormányfő ígéretei eléggé a levegőben lebegtek, nem voltak elég pontosak.

Ráadásul a skót népszavazás ténye – az eredménytől függetlenül is – hatást gyakorolt az Egyesült Királyságon belül meginduló, Skóciát, Észak-Ír­országot, Walest és Angliát egyként érintő devoluciós folyamatra. Anglia például külön angol parlamentet követel, ami az Egyesült Királyságon belüli angol túlsúly miatt önmagában is ellehetetlenítené a westminsteri brit parlamentet.
Martin Schultz, az Európai parlament elnöke is látható megkönnyebbüléssel fogadta a skót népszavazás eredményét, s egyik első nyilatkozatában kijelentette, ha az unióba való belépés és kilépés irányítására már kidolgoztak szabályrendszert, most jön a következő feladat, olyan eljárásrendszer kidolgozása, amely a tagállamokon belüli autonómiatörekvések számára is utat nyithat. S ez már önmagában jelzi: a több mint egymillió skót függetlenségpárti szavazat mégsem volt hiábavaló.
Persze, ismerve a brüsszeli adminisztráció lassúságát, erre még várni kell, Schultz telibe találó kifejezésével, még törhetik rajta a fejüket, de elodázhatatlan. Hiszen ahogy az EP elnöke fogalmazott, Katalónia, Flandria vagy akár Dél-Tirol számára is érdekes lehet, hogyan is dolgozzák ki a közeljövőben a nagyobb függetlenséget élvező Skócia jogállását az Egyesült Királyságon belül. „Ha Skócia az Egyesült Királyságon belül megfelelő, mindenkit kielégítő önállóságot kap, akkor a skót megoldás akár modellértékű is lehet az unión belüli más régiókban is felmerülő igények kielégítésére.” Lehet, hogy a próféta beszél a profetikus hajlandóságokat eddig nem nagyon mutató EP elnökből? Majd elválik. A puding próbája az evés. De a skót népszavazás ráirányította az európai közfigyelmet az autonómiatörekvésekre, s többé nem lehet úgy tenni, mintha nem léteznének.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2014-09-23: Közélet - :

Civil Sétány Kézdivásárhelyen

A Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) szombaton a Molnár Józsiás parkban második alkalommal szervezte meg a Civil Sétányt a kézdiszéki civil szervezetek számára.
2014-09-23: Közélet - Kuti János:

A legjobb modell a román (A múlt hét)

A skótok nem akarnak függetlenedni. Pedig ők saját zsírjukban, jobban mondva (kő)olajukban is meg tudnának sülni, annyi van partjaik mellett. Az angol miniszterelnök nem fukarkodott az ígéretekkel, és megígérte a fukar skótoknak, novemberre elkészülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek még nagyobb hatáskört adnak a skót parlamentnek.