Hírsaláta

2014. szeptember 30., kedd, Belföld

LASSAN, DE ÉPÜL. Elkészült a vidombáki repülőtér kifutópályája, melyet október 3-án avatnak – adta hírül Aristotel Căncescu. Brassó megye önkormányzati vezetője szerint további ötmillió euró áll rendelkezésükre a gépek mozgását biztosító terek kialakítására, így a repülőtér 70 százalékban elkészül, azonban legkevesebb 20 millió euró szükséges még ahhoz, hogy a teljes beruházást megvalósítsák. Brassó megye elöljárói kitartanak tervük mellett, s úgy vélik: a repülőtér Brassó, Kovászna és Hargita megye gazdaságának fejlődéséhez járul hozzá, jelentős utas- és áruforgalmat bonyolít majd le. (Brasovromania.net)

RÉGI IDŐK BOSSZÚJA? Vizsgálat indult egy Suceava megyei tanárnő ellen, aki belevágott hatodik osztályos diákja hajába. Az aligazgatói tisztséget is betöltő pedagógus túl hosszúnak találta a diák bretonját, felkérte, igazítson hajviseletén, amit az meg is tett, de a tanárnő azt továbbra is túl hosszúnak találta, és ollót ragadott. (Digi24)
ELTÉRŐ SZEMLÉLETEK A MAGYAR RÉGIÓ­RÓL. Ellentmondott egymásnak Victor Ponta és Liviu Drag­nea a magyar többségű régió ügyében – írja a Székelyhon. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke korábban jogi eljárást indított Traian Băsescu államfő, Victor Ponta miniszterelnök, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Crin Antonescu volt szenátuselnök ellen, mert Románia regionális átszervezése kapcsán azt mondták: elképzelhetetlen magyar többségű régió csupán azért, mert magyar. Az ügyet a napokban tárgyalják. Az SZNT megbízott jogi képviselője, Kincses Előd ismertette:  Ponta és Dragnea különböző módon viszonyult az etnikai kritériumhoz. A kormányfő szerint a régiók kialakításakor figyelembe kell venni az etnikai hovatartozást is, Dragnea viszont úgy érvelt, amikor arról döntöttek, milyen kritériumokat vesznek figyelembe a régiósításkor, az etnikait kizárták ezek közül. Kincses szerint Ponta álláspontja visszalépés Ceauşescuhoz képest is, hiszen a megyésítést elrendelő 1968-as törvény szerint sem lehet eltekinteni az etnikai hovatartozástól.
JOBB AZ ELŐVIGYÁZATOSSÁG. Pénzt különít el a kormány arra az esetre, ha Romániában is megjelenne az ebola – ismertette Victor Ponta kormányfő, aki az ügyben Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárral is egyeztetett. Arra a következtetésre jutottak, szükség van bizonyos pénzkeretre, amiből biztosítani tudják a legmegfelelőbb orvosi felszerelést. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint több mint 2800 halottja van a kórnak, a fertőzés veszélye már Európát is elérte. (Rador)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2014-09-30: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Napirenden a költségvetés-módosítás
A rendszeres heti találkozón kívül, külön ülésén tárgyalja ma a kormány a napokban már bejelentett költségvetés-kiigazítást – ismertették tegnap hivatalos források. Az intézkedés nyomán a munkaügyi, közigazgatási, védelmi, jogi, belügyi és külügyi tárca büdzséjét megemelik, illetve forrásokat vonnak el az egészségügyi, mezőgazdasági, közlekedési és környezetvédelmi minisztériumtól.
2014-09-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Járványra figyelmeztetnek

Jelentősen megnövekedett a hepatitis A vírusfertőzéssel a megyei kórházba utalt páciensek száma – tájékoztatott tegnap közleményben az intézmény. Míg tavaly egész évben nyolcvan esetet jegyeztek, idén szeptemberre már közel száz sárgaságban szenvedő beteg került a fertőző osztályra.