Egymástól tanulnak

2014. szeptember 30., kedd, Közélet

Hét városra kiterjedő tapasztalatcserét szerveztek az RMDSZ 35 évnél fiatalabb önkormányzati tanácstagjai.

A kolozsvári Geréb Imre és a sepsiszentgyörgyi Zsigmond József által kezdeményezett csereprogram során a zömmel kezdőnek számító 14 helyi politikus Kolozsvár, Sepsiszent­györgy, Marosvásárhely, Székely­udvarhely, Vajdahunyad, Nagyvárad és Szatmárnémeti polgármesteri hivatalaiba látogat el, részt vesznek a szakbizottsági és tanácsüléseken, és megpróbálják otthon felhasználni a látottakat.
Mivel a programban kis- és nagyvárosi önkormányzat, magyar szempontból szórványban és többségben levő közösségi érdekképviselet munkájába való betekintés is szerepel, a fiatal tanácstagok – akik nemrég Háromszék központjában tartózkodtak – sokféle módszer és megoldás elsajátítását remélik. Sajtótájékoztató­jukon elmondták: a kétnyelvűség alkalmazására igen jó példa Sepsiszent­györgy, másutt ez nehezen megy, a 60 ezres lélekszámú magyar közösség szinte nem is látszik Kolozsváron, de az anyanyelvű házasságkötés sem rendezett megnyugtatóan.
A program még csak második állomásánál tart, ezért következtetéseket még korai levonni, de annyi már látszik, hogy van, amit tanulni egymástól, és bár a program legfontosabb célja a magyar nyelvi jogok kiterjesztése, az is javít a magyarság megítélésén, ha egy jól kigondolt, működőképes ifjúsági vagy sporttámogatási keretet ajánl például Vajdahunyadon az egyetlen magyar tanácstag.
Az önkormányzati csereprogram végén a résztvevők jelentést készítenek, ez később is hasznos kézikönyv lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2014-09-30: Közélet - Kuti János:

A klímaváltozás előnyei (A múlt hét)

A múlt héten a világ országai csúcsvezetőinek nagy része összejött New Yorkban egy klímacsúcsra, harcolni kicsit a globális felmelegedés ellen. Az ausztrál miniszterelnök öt éve még azt mondta volt, hogy ez a felmelegedési teória egy nagy marhaság, és most el sem ment oda.
2014-09-30: Közélet - Bokor Gábor:

Ignácz Rózsára emlékeztek

Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztek Kovásznán a város nagy szülöttjére, Ignácz Rózsára a nevét viselő irodalmi klub szervezésében.