Keletnémetek Nyugatra meneküléseMegemlékezés Prágában

2014. október 1., szerda, Világfigyelő

Politikai pályafutása legszebb és legboldogabb pillanatának nevezte Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter azt, amikor 1989. szeptember 30-án késő este a prágai nyugatnémet nagykövetség épületének balkonjáról a több mint négyezer keletnémet menekültnek bejelentette, hogy szabad az útjuk Nyugat felé. Ezt a nagy horderejű történelmi eseményekről való hivatalos német megemlékezésen mondotta tegnap. Genscher szerint a prágai nyugatnémet képviseletre menekült keletnémetek akkor történelmet írtak.

Az ünnepségen részt vett Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német külügyminiszter, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, több más német politikus és mintegy 150–200 egykori keletnémet menekült is. Genscher elmondta: a követség balkonjáról elhangzott rövid beszéde spontán, nem előkészített beszéd volt. 1989 szeptemberében több ezer akkori keletnémet állampolgár a prágai nyugatnémet nagykövetségre menekült, hogy így juthasson ki Nyugatra. A keletnémetek száma Prágában 1989 szeptember közepén kezdett nőni, miután a Német Demokratikus Köztársaság akkori vezetése megvonta állampolgáraitól a magyarországi utazások lehetőségét, hogy ne tudjanak a már megnyitott magyar–osztrák határon egyre nagyobb csoportokban menekülni Nyugatra. Szeptember vége felé Prága utcáin, különösen a Kisoldal városrészben, az egykori nyugatnémet nagykövetség közelében már több száz Trabant, Wartburg és Zsiguli parkolt elhagyottan, míg tulajdonosaik a nagykövetség kertjében sátrakban várták sorsuk jobbra fordulását. Hivatalos német adatok szerint a diplomáciai képviseletnek helyt adó Lobkovic-palota kertjében 1989. szeptember végén több mint 4500 keletnémet menekült várt arra, hogyan végződnek Bonn és Berlin tárgyalásai az egyre feszültebb helyzet megoldásáról. A végső döntés szeptember 30-án született meg, és Hans-Dietrich Genscher még aznap késő este Prágába érkezett, majd a Lobkovic-palota erkélyéről bejelentette: a menekültek előtt szabad az út Nyugat-Németországba. A kommunista Berlin egyetlen feltétele az volt, hogy az őket szállító vonatok az NDK-n keresztül menjenek az NSZK-ba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1453
szavazógép
2014-10-01: Világfigyelő - :

Diszkriminációnak nincs helye az Európai Unióban (Biztosok a szóbeli vizsgán)

Tegnap négy kijelölt uniós biztost, a portugál Carlos Moedast, a litván Vytenis Anduikaitist, a görög Dimitrisz Avramopuloszt és az osztrák Johannes Hahnt hallgatták meg az Európai Parlament illetékes szakbizottságai.
2014-10-01: Közélet - :

Az önkormányzatok dönthetnek (Zászlóhasználat)

A területi közigazgatási egységek – községek, városok, megyék – tanácsai dönthetnek a saját zászló használatának kérdésében – erről tegnap 83 támogató szavazattal törvénykezdeményezést fogadott el a szenátus.