Hirsaláta

2014. október 1., szerda, Belföld

TÜNTETŐK VÁRJÁK ORBÁN VIKTORT. Pénte­ken avatja fel Kolozsváron Orbán Viktor a Kolozsvári Református Kollégium szakiskoláját, ahol közel 80 diák kezdte meg tanulmányait.

A magyar kormányfő látogatásakor két tüntetést is szerveznek az oktatási intézménynél, a Maszol.ro szerint egyik Orbán mellett, a másik pedig ellene szól. Utóbbi tábor egyik aktivistája szerint céljuk, hogy az Erdéllyel kapcsolatos tévhiteket eloszlassák, és  rámutassanak, hogy nem mindenki híve a Fidesz politikájának. A magyar kormányfőt pártolók ezzel szemben azokat mozgósítják, akik úgy gondolják, hogy ellen kell állni az értelmetlen uszításnak és a magyar-magyar ellentétek szításának.
SZÉKELYFÖLDÖN ÜNNEPELNÉNEK. „Hazafikat” to­boroz Székelyföldre a Vocea Naţiunii csoport, mely Face­bookon szervezkedve december elsején Kovászna és Hargita megyében ünnepelne. A pontos helyszínről november utolsó he­tében döntenek, az alkalomra pedig húszezer résztvevőt szeretnének összegyűjteni. Terveik szerint filmvetítéssel, hazafias da­lokkal és felszólalásokkal emlékeznének a nagy egyesülésről, illetve a szórványban élő románok helyzetéről. Az akció szervezői felhívásukban rámutatnak: nem erődemonstrációra készülnek, és nem a magyar kisebbséget kívánják provokálni, csupán azt szeretnék megmutatni, hogy a románok összetartanak.
VESZÉLYBEN A FŐVÁROSI CÍM? Csalódottságának adott hangot az RMDSZ kolozsvári önkormányzati frakciója amiatt, hogy a város polgármesteri hivatala fellebbezett a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését előíró alapfokú bírósági ítélet ellen. A frakció az eljárást „a tolerancia és a multikulturalitás létjogosultságának felülbírálásaként” értelmezte. Úgy vélekedett, Kolozsváron „a választási év nyomása” és a „szavazatszerzési igyekezet” győzedelmeskedett, s ez olyan nagy horderejű közösségi célokat sodort veszélybe, mint a 2021-es Európa kulturális fővárosa cím elnyerése. A Kolozs Megyei Törvényszék július közepén a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány keresete alapján kötelezte alapfokú ítéletében a kolozsvári polgármesteri hivatalt a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére. (Híradó.hu)
A legfelsőbb bíróságon Johannis ügye Az illetékes bíróság tegnap úgy döntött, jóváhagyja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség fellebbezését, így a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék tárgyalni fogja Klaus Johannis összeférhetetlenségi ügyét. A testület ugyanakkor felkérte a feleket, hogy tíz napon belül írásban fogalmazzák meg álláspontjukat a feddhetetlenségi ügynökség jelentésével kapcsolatban, ezt követően kezdődik érdemben az ügy tárgyalása. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2013 áprilisában állapított meg összeférhetetlenséget Klaus Johannis nagyszebeni polgármester esetében. A Nemzeti Liberális Párt elnöke hétfőn kijelentette, függetlenül attól, mi történik, indulni fog az államelnök-választásokon. (Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1520
szavazógép
2014-10-01: Közélet - :

Nem időszerű a névmódosítás? (Kolozsvár)

Nem helyénvaló és nem is időszerű Kolozsvár polgármestere, Emil Boc szerint elhagyni Kolozsvár hivatalos román megnevezéséből (Cluj-Napoca) a Napoca tagot.
2014-10-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kolbász- és káposztafesztivál vásárral, néptánccal (Őszi kavalkád Sepsiszentgyörgyön)

Nagyszabású gasztro-kulturális hétvégével búcsúzik a nyártól Sepsiszentgyörgy: október 11–12-én két főzőversennyel, házias ételek és kézművestermékek vásárával, gyermekfoglalkoztató sátorral, lacikonyhákkal várják a családokat az Erzsébet parkba, a színház, illetve a megyeháza elé. Ugyanakkor nemzetközi néptánctalálkozó is lesz a városban, nem csak az asztalok körül lehet majd forgolódni.