Támogatják a Bolyai-ügyet

2007. június 23., szombat, Közélet
Az MSZP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Tabajdi Csaba tegnap támogatásáról biztosította az önálló Bolyai Egyetem megteremtését célzó RMDSZ-es kezdeményezést.

Európai parlamenti képviselőknek írt levelében Tabajdi hangsúlyozza, hogy az önálló, államilag finanszírozott magyar nyelvű egyetem visszaállítása az erdélyi magyarság legitim igénye. Emlé­keztet arra, hogy ezt a Ceauşescu-rezsim szüntette meg, és arra is, hogy Románia európai uniós felvételét megelőzően az Európai Bizottság országjelentéseiben, az Európai Parlament pedig határozataiban több alkalommal is követelte az önálló magyar egyetem létrehozását, ami azonban a mai napig nem történt meg. Az önálló kisebbségi felsőoktatás semmilyen módon nem ellentétes a multikulturalitással — érvel, példaként említve Spanyolországban a baszk, a katalán és a gallego, Finnországban a svéd, Olaszországban a dél-tiroli német ajkú közösség, Bulgáriában a török kisebbség és Szlovákiában a magyar közösség számára biztosított felsőoktatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2007-06-23: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Nem fegyver az energia Oroszországnak
Oroszország nem fenyegeti Európa energiaellátásának biztonságát, és nem kívánja politikai célokra felhasználni az energiaszállítást — szögezte le Szergej Jasztrzsembszkij, az orosz—EU kapcsolatok fejlesztéséért felelős orosz elnöki különmegbízott.
2007-06-23: Közélet - x:

Előkészületekben nincs hiány

Az NLP aláírásokat gyűjt a liberális honatyáktól annak érdekében, hogy jövő hét elején benyújthassa a szenátushoz az egyéni szavazókörzetes választásról szóló törvénytervezetet, és ugyanezt várja el a DP és az SZDP részéről — közölte Mihai Voicu parlamenti kapcsolattartással megbízott miniszter.