Székelyföldi informatikusok Stuttgartban

2014. október 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az egyik legrangosabb európai szakmai serwww.messe-stuttgart.de/en/where-it-works/egszemlén vett részt a tavaly alakult IT Plus Klaszter: a székelyföldi információ-technológiával és kommunikációval foglalkozó vállalkozások szerveződésének öttagú küldöttsége a stuttgarti Where IT works elnevezésű konferenciával egybekötött expón képviselte a székelyföldi IT-seket.
 

A németországi Stuttgart Messe kiállító- és vásárközpont október 8–10. között adott helyet a rendezvénynek, ahol többnyire helyi német IT-cé­gek és klaszterek mutatták be CRM (Customer Relationship Ma­na­gement), ERP (Enterprise Resou­rce Planning) és DMS (Document Management Sys­tem) rendszereiket és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásaikat. Többek közt jelen volt az SAP, Microsoft, Elo, IBM, Konika-Minolta, Lufthansa, Bit­kom, SugarCRM, Up­dateCRM, Abas, ProAlpha és e piacszegmenst meghatározó to­vábbi vállalkozások.
A Stuttgart Messe 2007-ben épült létesítmény Németország kilencedik legnagyobb vásárközpontja, amely szakmai konferenciáknak, vásároknak, kon­certeknek és más szabadidős tevékenységeknek biztosít teret. Baden-Württemberg Né­met­ország kertjének nevezett harmadik legnagyobb tartománya, mind területi, mind lakossági, illetve gazdasági szempontból.
Egy ilyen kontextus kitűnő lehetőségeket kínált főleg nyugat- és kelet-európai IT-cégek találkozására, szakmai eszmecserékre, partnerségek kialakítására. A rendezvényen részt vett a 2013-ban alakult székelyföldi informatikai vállalkozásokat magába tömörítő IT Plus Klaszter küldöttsége: az Enetix Software, Gnome De­sign, Ma­gic Solu­tions, Nemex Software vállalkozások vezetői és Szabó Károly, az IT Plus Klaszter ügyvezetője. A klaszter megalakulása óta ez volt az első külföldi, színvonalas expón való részvétel, amelynek céljai között szerepelt a köztudatba való bevezetés, valamint a tagok, illetve ezek szolgáltatásainak ismertetése, új partnerek felkutatása, nyugati IT-cégek szaktevékenységének (az úgynevezett nearshore outsourcing tevékenységének) bevonzása. A három nap alatt több mint harminc sikeres kapcso­lat­felvétel történt, ebből öt kiemelkedő jelentőséggel bír, amely­nek következtében hosszú távú együttműködési megállapodás születhet a Micro­soft szoft­veróriással, a Baden-Württem­berg tartományban működő BWCON klaszterrel, illetve a Konstantin Schneider projektmenedzser által képviselt In­ternational Cluster programba tartozó IT-vállalkozásokkal.
Az IT Plus Klaszter tagjai a kimondottan hasznos és zárt ajtók mögött zajló, See IT nevű konferenciára is meghívást kap­tak, amelynek tematikája az Európai Unión kívüli, más délkelet-európai országokban működő IT-vállalkozások németországi piacra való bejutása volt. Egyfajta praktikus know-how tapasztalatcsere, tudásátadás, felkészítés történt arra, hogy ezen vállalkozások megfelelően tudják kínálni (nearshore) szakszolgáltatásaikat az igényes, precíz munkát elváró, konzervatív szemléletmódú német cégeknek. Az expó hivatalos honlapja: http://www.messe-stuttgart.de/en/where-it-works/.

Bihari Béla
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2014-10-22: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Az értékek találkozója (Díjátadó gála Kézdivásárhelyen)

Mint már hírül adtuk, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik legfontosabb eseményére, a cégek rangsorolására és a vezető vállalkozások díjazására idén először nem Sepsiszentgyörgyön, hanem a kézdivásárhelyi Atrium vendéglőben került sor. A huszonegyedik alkalommal megtartott, Top 2013-as díjátadó gálán több mint száz háromszéki vállalkozó, partnerintézmény, a megyei és helyi önkormányzat képviselője volt jelen.
 
2014-10-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Ingyenes diploma alkalmazott szakmunkásoknak
Néhány hónapja indult egy európai uniós projekt, amiben a munkaerő-ügynökség is részt vesz – közölte György Alpár János. Az ügynökség munkatársa szerint a tervezet azoknak a cégeknek szól, amelyek a következő egy évben (2015 szeptemberig) vidéki (falusi) munkakereső személyt alkalmaznak, kizárólag szakmunkára. Ebben az esetben az alkalmazott ingyenesen a szakképzését igazoló diplomát kaphat.