Olvasmány a prefektusnak

2014. október 22., szerda, Közélet

Kulcsár-Terza Józsefnek, az MPP elnökének is felkeltette figyelmét Marius Popica prefektus hétfői levele, bár nem ő volt a címzettje, hanem Antal Árpád polgármester, tegnap délelőtt hivatalosan is iktatta válaszát a kormánybiztosi hivatalban.

A román nyelven írt néhány soros levélben arra hívja fel a prefektus figyelmét, hogy amikor arról beszél, hogy 1918. december 1. nem akármilyen nap, hanem a román állam születésnapja, akkor az állam minden polgárának jogaira és elvárásaira tekintettel kellene lennie. „Teljes mértékben egyetértünk önnel azzal kapcsolatban, amit a kölcsönös tiszteletről mond, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy mindenekelőtt azt a dokumentumot kellene tiszteletben tartani, amely a modern román állam megalapításának alapját képezi” – fogalmaz Kulcsár, aki leveléhez csatolta és tanulmányozásra ajánlotta a gyu­lafehérvári nyilatkozatot. Az MPP elnöke a Háromszéknek elmondta, igyekeznek minden lehetőséget kihasználni, hogy a románság figyelmébe ajánlják a gyulafehérvári nyilatkozatot, az a benyomásuk, hogy bár gyakran emlegetik, annak valós tartalmát nem ismerik, ugyanis, ha tudnák, mi áll a nagy becsben tartott dokumentumban, nem elleneznék a továbbiakban a magyarság jogos követeléseit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1484
szavazógép
2014-10-22: Máról holnapra - Farkas Réka:

Édesek és mostohák

Marius Popica prefektus levelét megírta. Sóhajtozik, szomorkodik, talán még könnyeket is ejtett, amiért Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, no meg mi, magyarok nem szeretjük, tiszteljük eléggé a román államot, mely édesanyaként viseli gondunkat.
2014-10-22: Közélet - :

Lemondott Viorel Hrebenciuc

Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Viorel Hrebenciuc, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) egyik meghatározó politikusa, a képviselőház egyik alelnöke. A lemondást maga Hrebenciuc közölte a médiával. Elmondta, hogy személyes döntésről van szó, előtte nem konzultált senkivel a pártjából. Azt is közölte, hogy az SZDP-ből nem lép ki. Lemondása csak akkor válik hatályossá, ha a képviselőház egésze tudomásul veszi.