Beutazási tilalomSzijjártó Washingtonban tárgyalt

2014. október 22., szerda, Világfigyelő

A jövő héten hallgathatja meg az amerikai beutazási tilalommal összefüggésben az Országgyűlés külügyi bizottsága Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Ez a testület tegnapi budapesti ülésén hangzott el. A Nol.hu ugyanakkor azt írja, Orbán Viktor kifejezetten ingerült az amerikai vízumbotrány miatt, mert kirobbanása előtt nem tudott semmit az ügyről. A kormányfő a helyzet rendezését várja külügyminiszterétől, aki tegnap utazott az USA-ba. Magyarország nem fogadja el, hogy megkér­dőjelezzék demokratikus elkötelezettségét, és ismételten kérte, hogy az Egyesült Államok tárja fel a korrupcióvádakkal kapcsolatos bizonyítékait – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter, miután Washingtonban Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel tárgyalt.
 

A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok kiválóak, és szót ejtettek a kétoldalú politikai vitákról is. A miniszter elmondta, hogy amerikai részről egyebek mellett elismeréssel szóltak Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, NATO-csúcson tett vállalásairól és Ukrajna irányába végzett gázszállításairól is. A kétoldalú politikai vitákkal kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy az Egyesült Államok számos konkrét magyar intézkedést megkérdőjelezett. „Én azonban elmondtam, hogy mi az Európai Bizottsággal végigtárgyaltuk mindazokat a jogszabályokat, amelyek a jelenlegi magyar alkotmányos berendezkedéshez elvezetnek. Nincs még egy ország Európában, amelyet az Európai Bizottság annyit vizsgált volna, mint minket” – tette hozzá Szijjártó Péter. „Ezért tehát a mi törvényeink az európai értékeknek és az európai szabályoknak teljes mértékben megfelelnek. Ezért ha valaki a mi alkotmányos berendezkedésünket és az ahhoz vezető intézkedéseket megkérdőjelezi, akkor annak igazából az Európai Bizottsággal van vitája” – szögezte le a miniszter.
Szijjártó Péter az amerikai külügyminisztériumban azt is elmondta, hogy a magyar kormány a konkrét intézkedésekről mindig kész tájékoztatást adni, és mindig kész konzultálni. „Egy dolgot azonban nem fogadunk el: nem fogadjuk el azt, hogy ha valaki megkérdőjelezi Magyarország demokratikus elkötelezettségét, demokratikus értékrendjét vagy demokratikus berendezkedését” – jelentette ki. Magyar állampolgárok amerikai beutazásának megtiltásával kapcsolatban elmondta tárgyalópartnerének, hogy Magyarország a teljes nyitottság híve ebben az ügyben, és kérte, hogy az Egyesült Államok az általa megfogalmazott korrupcióváddal kapcsolatban tárja fel az erre vonatkozó bizonyítékokat. „Elmondtam, hogy Magyarország kormánya azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján magyar állampolgárokkal szemben a korrupció vádját fogalmazták meg. Erre azt a választ kaptam, hogy az Egyesült Államokban érvényben lévő jogszabályok értelmében az eddigieknél több és konkrétabb tájékoztatást, információt nem tudnak adni” – mondta Szijjártó Péter. „Kizárólag abban tudtunk megállapodni általánosságban, hogy a korrupció elleni harcban számíthatunk egymásra” – tette hozzá.


Egymásra tevődő problémák
Két szocialista képviselő, Mesterházy Attila és Demeter Márta hétfőn arra tett javaslatot, hogy egészítsék ki a külügyi bizottság tegnapi ülésének napirendjét a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium beutazási tilalomról szóló tájékoztatójával. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a tanácskozáson indokoltnak nevezte a szocialisták felvetését, vagyis annak vizsgálatát, miként hat az ügy a magyar–amerikai kapcsolatokra. Ugyanakkor jelezte, a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülése óta új információ nem merült fel, majd azt javasolta, hogy Szijjártó Péter tegnap kezdődött washingtoni látogatása után, a jövő héten térjenek vissza a kérdésre, mert akkor talán új információk is lesznek. Mesterházy vállalható kompromisszumnak nevezte a javaslatot, és arra kérte a bizottsági elnököt, hogy érje el, a külügyminiszter érdemi tájékoztatást adjon a bizottságnak, ne csak annyit mondjon, mint a frakcióvezetőknek, hogy „semmit nem tudunk”.
A külügyi bizottság fideszes elnöke egy korábbi washingtoni konferencián már érzékelte „a Magyarországgal kapcsolatos, egymásra rakodó problémákat”, amiről ő tájékoztatta is Orbán Viktort és a külügyminisztert. Németh Zsolt értelmezése szerint a kitiltási botránynak legalább három rétege van, és ebből csak az egyik a korrupció – írta tegnap a Hvg.hu. Egy közelmúltbeli washingtoni konferencián már érzékelni lehetett, hogy az amerikaiaknak súlyos problémáik vannak Magyarországgal – mondta a Válasz.hu-nak Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke tegnap. A hírportálnak úgy fogalmazott, kialakult egy ellentmondásos kép Magyarországról, amiben a magyar politikának is van felelőssége. Elmondta, reméli, hogy Szijjártó Péter washingtoni látogatásán sok minden tisztázódik majd.


Varga válaszol, Szanyi kérdez
A nemzetgazdasági miniszter szerint Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nincs azok között, akiknek beutazását megtiltotta az Egyesült Államok. A miniszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információnak el kell jutnia hozzá, ilyen információt pedig nem kapott. Ugyancsak kérdésre elmondta, hogy nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben. „Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél” – mondta Varga Mihály.
Kérdéseket intézett az Európai Bizott­sághoz Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő a magyar kormánytisztviselők, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló emberek ellen korrupciógyanú miatt elrendelt amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban – közölte a politikus. A képviselő azt kérdezte az Európai Bizottságtól, „mit tesz az Európai Unió azért, hogy az ügy ne hasson ki az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kapcsolatokra”, milyen konkrét intézkedésekkel tud az Európai Bizottság beavatkozni olyan esetekben, amikor egy tagállam megfelelő hatóságai nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a korrupció elleni harc során, valamint a bizottság tervezi-e megvizsgálni a konkrét esetet, és lépéseket tenni. Szanyi úgy vélekedett, a magyar kormány tekintélyét súlyosan aláásó botrányról van szó, és egy ilyen botrány esetén „a miniszterelnöknek is illik megfontolnia lemondása lehetőségét”. A képviselő felszólította a kormányt, hogy „a konkrét vádakat azonnal, hatékonyan és átlátható módon” vizsgálja ki, a felelősöket és az esetlegesen intézkedéseket elmulasztókat vonja felelősségre.


Kritikus amerikai lapvélemény
A The New York Times amerikai napilap tegnapi száma szerint a magyar politikai köröket átható diplomáciai incidenst robbantott ki az Egyesült Államoknak az a lépése, hogy korrupció gyanúja miatt beutazási tilalommal sújtott hat magyart, kormányalkalmazottat, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló embert. Az újság szerint az ügy újabb bizonyítéka a két nemzet között növekvő feszültségnek. A The New York Times cikkében idézte André Goodfriendet, a budapesti amerikai követség ideiglenes ügyvivőjét, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar közszférában mutatkozó korrupciót több mint egy évtizede vizsgáló amerikai diplomaták a helyzet általános romlását tapasztalják az országban. „Ha ez a helyzet tovább halad ezen az úton, lehetetlen lesz szövetségesként együttműködni” – szögezte le Goodfriend, hozzátéve ugyanakkor, hogy éppen ez az, amit el akarnak kerülni. A lap emlékeztetett arra, hogy Washington és Orbán Viktor konzervatív kormánya között már régóta súrlódás van. Az újság szerint Orbán Viktor kormányfő választási győzelmeivel bebetonozta pozícióját Magyarország megkérdőjelezhetetlen vezetőjeként, és a hatalom központosítását, az ellenfelek kijátszását célzó lépései, valamint a pártjának és szövetségeseinek kedvező törvénymódosítások olyan aggodalmakat ébresztettek, hogy tekintélyelvű rendszer van kiépülőben Magyarországon.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2014-10-22: Közélet - :

Óriáskaralábé Kézdisárfalván

7,5 kilós óriáskaralábé termett idén a kézdisárfalvi Mojzi Gabriella kertjében. A zöldségtermesztéssel fog­lalkozó Mojzi családnál ez az első alkalom, hogy ekkorára nőtt a karalábé. Ezenkívül tucatnyi 25–30 kilogrammos sütőtököt is betakarítottak. (iochom)
2014-10-22: Világfigyelő - :

Repülőgép-balesetben meghalt a Total vezetője Moszkvában

Repülőgép-balesetben életét vesztette a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatója Moszkvában. A 63 éves Christophe de Margerie gépe felszállás közben a ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói nemzetközi repülőtéren. A francia üzletember az orosz kormány által a külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt hétfőn a Moszkva közeli Gorkijban.