Belföldi hírek

2014. október 23., csütörtök, Belföld

A korrupcióról nem beszéltek
Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke telefonon beszélt Victor Ponta kormányfővel a két ország közötti stratégiai partnerséget és a nemzetközi biztonságot érintő kérdésekről – közölte tegnap a kormány.

A beszélgetésre kedden került sor az amerikai vezető kezdeményezésére. A kormányfőt tegnap újságírók kérdezték arról, hogy az utóbbi napok magas rangú kormánypárti tisztségviselőit érintő ügyek kapcsán Joe Biden szóba hozta-e a korrupció elleni harc folytatását: erre Ponta nemmel válaszolt. Hozzátette: a közleményben nem részletezett témák bizalmasak, és azokat a Legfelső Védelmi Tanácsban fogják megbeszélni.


Százötven euró a tanároknak
A tanárok megközelítőleg 150 euró értékű összeget kapnak az elkövetkező hetekben az uniós pénzekből finanszírozott, A pedagógusi karrier fejlesztése elnevezésű program keretében, amely kilenc hónapon át zajlik. A pedagógusoknak most nem kell elszámolást benyújtaniuk, csak egy jelentést írniuk. A kormány tegnapi döntésével a programnak körülbelül 50 millió eurót utaltak át, amelyből legalább 250 ezer iskolai pedagógus és legalább 40 ezer egyetemen tanító pedagógus részesül. Remus Pricopie oktatási miniszter elmondta, a kormány most nem kötelezi a tanárokat arra, hogy szigorúan csak könyveket vásároljanak, az összeget didaktikai anyagok, könyvek megvásárlására vagy kurzusokon, konferenciákon való részvételre használhatják fel.


Sürgetik az ítéletet Johannis ügyében
Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség felkérte a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéket, hogy egy korábbi időpontra tűzze az ítélethozatalt Klaus Johannis összeférhetetlenségi ügyében, úgy vélve, hogy az ítéletnek a választások második fordulója előtt kell megszületnie, és nem két nappal utána. A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék kedden úgy döntött, hogy november 18-án kezdi el az Országos Fedd­hetetlenségi Ügynökség fellebbezésének megtárgyalását a liberális pártelnök összeférhetetlenségi ügyében, melyben korábban a gyulafehérvári ítélőtábla Johannis javára döntött. A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék fogja jogerősen eldönteni, ha Klaus Johannis, összeférhetetlenségi helyzetben volt-e akkor, amikor Nagyszeben polgármestereként a vízvállalat és a piactársaság részvényeseinek közgyűlésein a várost képviselte, vagy pedig ejtik az ANI vádját.


Terelőutat épít Nagyvárad
Elkezdődött Nagyváradon az Ártánd–Bors határátkelő és Kolozsvár között közlekedő személygépkocsik számára készülő, a belvárost elkerülő út építése. A vasútvonallal párhuzamosan haladó út a nagyváradi vasútállomás környékét köti össze a kolozsvári kivezető úttal. Megépítésére az Európai Unió 2007–2013-as költségvetési ciklusában szereplő Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Programja keretében nyert pályázatot Nagyvárad önkormányzata Biharkeresztes önkormányzatával társulva. Az útépítés áfa nélkül 50 millió lejbe kerül, a költségek mintegy felét a városnak kellett saját forrásokból kigazdálkodnia. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere elmondta, az útépítés miatt Nagyváradon az utóbbi 25 évben nem látott kisajátításokat kellett eszközölni. Az önkormányzat 5,3 millió lej kártérítést fizet az érintetteknek. Az útnak – a szerződés értelmében – egy év alatt kell megépülnie.
Eső, szél, árvíz, hideg
A meteorológusok sárga jelzésű eső, szél és hideg riadót bocsátottak ki, amely majdnem az egész ország területére érvényes péntek estig. A hegyvidéken és Moldva északi részében havas esőt és havazást jeleznek, a leeső csapadék mennyisége meghaladja a 20–25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 40–50 litert is. A szél megerősödik, a széllökések ereje időnként meghaladja az 50–60 kilométer/órás sebességet. Az idő október végéig rendkívül hideg marad. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet ugyanakkor több folyóra narancssárga jelzésű árvízriadót adott ki, csütörtök este 23 órától péntek éjfélig Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Mehedinţi, Dolj és Vâlcea megyében áradhatnak meg a folyók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2014-10-23: Közélet - :

Fontosabb a kampány

Annak ellenére, hogy az RMDSZ lassan egy éve iktatta a parlamentben a devizahitelesek problémáinak megoldására vonatkozó törvénykezdeményezését, amelyet idén júniusban a szenátus is elfogadott, a román pártok még mindig nem tanúsítottak politikai akaratot a tervezet tárgyalására, elemzésére.
 
2014-10-23: Belföld - :

Hírsaláta

ÉPÍTIK TEMPLOMAIKAT. Jelentős összeget, hatmillió lejt utalt ki a kormány templomok építésére. A kabinet döntése csak e héten került nyilvánosságra, holott már az október 15-i ülésen jóváhagyták a kiutalást. A pénzből Madridban és Barcelonában székesegyház, Gorj megyében kolostor, Ko­lozsváron görög katolikus székesegyház épül. (Krónika)