Rászorulóknak segítenek tanulásban, felzárkózásban

2014. október 23., csütörtök, Közélet

Huszonöt sepsikőröspataki hátrányos helyzetű elsős számára indított felzárkóztató és tanulássegítő programot szep­tembertől a Diakónia Keresztyén Alapítvány az osztrák Raiffeisen Bank és a Stepich Alapítvány támogatásával. Az első hónap tevékenysége mutatja, sokaknak kell az elemi higiéniai és viselkedési szabályokat elmagyarázni, de a fejlődés már látható.
 

A harmincnyolc elsősből huszonöt magyar és roma gyermek került a programba. Az iskolai órák lejártával az iskolabusz átviszi őket a Sepsi­kőrös­patak és Kálnok között felépített sportcsarnokhoz, ahol ebédet kapnak, majd Molnár Katalin és Apor Zsuzsa segítségével tanulnak, kézműveskednek és szabadtéri foglalkozáson vesznek részt. Egy terembe járnak, egymás mellett ülnek, de hogy a tudásbeli különbség ne hasson a kevésbé felkészültekre zavaróan – akik kimaradtak az óvodából, nehezebben kezelik a ceruzát és húzzák a vonalakat vagy készítenek rajzokat –, két csoportban folyik a munka.
Az itt tanulás nem helyettesíti az otthoni foglalkozást – hangsúlyozzák a nevelők –, de olyan többletet biztosít, ami hozzájárul az akadályok könnyebben vételéhez. Érdek­lő­désük fenntartását szolgálja, hogy hetente egy-egy meghívottat is fogadnak: mesélt már nekik mindennapjairól lelkész, kertész és rendőr, hamarosan pedig egészségügyi asszisztens látogatja meg a kis közösséget. 
A családokat is igyekeznek megszólítani: hogy gyermekük a csoport foglakozásaiban részt vehessen, az édesanyáknak vagy nagymamáknak havonta egyszer önkénteskedniük kell mellettük, s hamarosan az édesapák számára is kitalálnak valamit. Molnár Katalin és Apor Zsuzsa azt mondja, az önkénteskedés negyven lejjel kivált­ható lenne, de ők remélik, kevesen élnek majd ezzel a lehető­séggel, helyette inkább feladatot vállalnak. „A gyermekekkel sokat kell foglalkozni. Nem egy akad köztük, akinek a kézmosástól kezdve a mosdó hasz­nálatán át a fogmosást is meg kell tanítani, de az első eredmények már érződnek. Például nem kell annyiszor rájuk szólni, tegyenek rendet maguk után, s hangunkat sem kell felemelnünk, ha valamit meg akarunk értetni velük. Ezt a változást érzik a szülők is, akikkel jól együtt tudunk működni” – számolt be tapasztalatairól Molnár Katalin.
A program támogatói elégedettek a tapasztaltakkal, úgy vélik, az eredmények meghaladják a vártakat, adott tehát a lehetőség, még két faluban hasonló programot indíthat a Diakónia. „A Rotary Klubbal együttműködve 2011-től indítottunk szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára foglalkozást. Az eltelt időszakban kinőttük magunkat, eredményeink vannak, tovább lehetne fejleszteni, s ehhez támogatóink is akadnak. Most, hogy lehetőségünk nyílik a programbővítésre, több polgármesteri hivatalt megkerestünk, s mindenhol fogadókészséggel találkoztunk – megvan az esélye tehát, a Diakónia gyermekprogramos ága is terebélyesedni kezd” – nyilatkozta Torma Vera programfelelős.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1509
szavazógép
2014-10-23: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gazdátlan ebek otthona (Nyílt nap a menhelyen)

Ismerkedni, új barátokat szerezni nemcsak ketrecek előtt és mögött, de a tágas udvaron is lehet, egyedül vagy segítők felügyeletével – a hétvégi nyílt nap egyebek mellett erre biztosított lehetőséget a szépmezői menhely négylábú lakói és kíváncsi látogatói számára. A hűvös-esős idő ellenére több mint másfél százan, jobbára gyermekek, diákok kapcsolódtak be a gazdátlan ebek gondozását, nevelését is népszerűsítő programokba, s akadt látogató, aki zsáknyi száraz eledellel érkezett. 
 
2014-10-23: Közélet - Bokor Gábor:

Szüret Aldobolyban

Nem mindennapi szüretet tartottak az aldobolyi óvodában. Az őszi mulatságra meghívták a sepsiszentgyörgyi Csipike Napközi Otthon Süni csoportját is, a rendezvényen szórakoztak, ismerkedtek, barátságot kötöttek a két tanintézmény óvodásai, az őket kísérő pedagógusok.